„JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE” și „MECIUL DE COMEDIE”, în weekend, la Teatrul de Stat Constanța

0
486

În acest weekend, Teatrul de Stat Constanța a programat două spectacole din registre total diferite.

Începem vineri, 19 februarie, la ora 19, cu Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, un spectacol foarte intens și emoționant, despre un caz real, petrecut în Israel relativ recent.

Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 14 ani. Traducerea textului îi aparține Adei-Maria Ichim, scenografia este realizată de Răzvan Bordoș și lighting design-ul, de Cristian Niculescu.

Pentru că este un spectacol neconvențional, în care publicul, puțin numeros, se află pe scenă, foarte aproape de spațiul de joc, iar precauțiile impuse de pandemie ne obligă să reducem încă și mai mult numărul de locuri, spectatorii vor putea să-l vadă și sâmbătă, 20 februarie, la aceeași oră.

În distribuție: Cristiana Luca și Ecaterina Lupu (care joacă, alternativ, același rol), Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai.

Din cronicile teatrale apărute după premieră, am selectat următoarele fragmente:

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, spectacolul de debut al tinerei regizoare Diana Mititelu, montat la Teatrul de Stat din Constanța, poartă impregnat un univers foarte special. Din povestea israeliană care a șocat un popor întreg, Diana Mititelu alege să pună în lumină relațiile dintre adolescenți și motivațiile pentru care, sub pretextul unui joc erotic-agresiv, își distrug propriile destine. (…) Un spectacol de văzut și de gândit la rece, despre relativitatea faptelor noastre și despre lucrurile pe care ar trebui să le vorbim cu adolescenții. Despre cum sexul a fost întotdeauna o formă de putere… uneori necontrolată. (Elena Coman, „(Ne)vinovat! Jocurile continuă în curtea din spate”)

Clar, este un spectacol care nu place. Nu în sensul comun al cuvântului. De ce? Pentru că este un spectacol incomod, care răscolește, care contrariază, dar este jucat atât de bine încât la finalul lui rămâi fără cuvinte, dar cu multe întrebări mute, nerostite. Abia după ce scena s-a golit, după ce ieși din starea de perplexitate, întrebările încep să-și caute răspuns. Pentru că „Jocuri în curtea din spate“ nu este un spectacol pe care îl uiți imediat după ce ai ieșit din sala de spectacole. Într-un fel, te bântuie. Este un spectacol pe care, dacă l-ai văzut, vrei să-l revezi. Mai ales că rolul feminin este interpretat de două actrițe cu personalități diferite, astfel încât, deși replicile sunt aceleași, cel care le-a văzut pe amândouă are impresia că a văzut două spectacole diferite. (Mirela Stîngă – „Jocuri în curtea din spate“ sau când inocența dispare la o aruncătură de… minge)

Duminică, 21 februarie, de la ora 19:00, pentru a însenina atmosfera, vă invităm din nou la „Meciul de comedie”, în regia lui Dragoș Muscalu, un spectacol de improvizație pe care îl puteți vedea iar și iar, pentru că nu vă veți plictisi. Nu are un scenariu și nu are un deznodământ cunoscut, pentru că spectatorii sunt cei ce dau ideile pe care actorii improvizează. Și tot spectatorii, prin aplauzele lor, decid care dintre cele două echipe ce se înfruntă pe scenă este câștigătoarea meciului.

În distribuție: Mirela Pană, Florina Stănculeț, Andrei Cantargiu, Remus Archip, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Ștefan Mihai, Vlad Lință. Actorii sunt acompaniați live de pianistul Mădălin Nicolae Mușat, care improvizează și el o muzică adecvată poveștilor inventate de actori.

Scenografia este creată de Lăcrămioara Dumitrașcu.

În Teatrul de Stat Constanța sunt aplicate toate măsurile de protecție – nebulizarea spațiilor și distanțarea atât în timpul accesului și ieșirii, cât și în timpul reprezentațiilor.

Biletele la spectacolele Teatrului de Stat Constanța pot fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro , fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța – Bulevardul Ferdinand Nr. 11

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.