“Vreau să atrag atenţia că regionalizarea are două componente: pe de o parte, descentralizarea – diverse operaţiuni administrative care se pot face într-adevăr la un nivel regional, şi nu la nivelul central al Guvernului şi, pe de altă parte, are o componentă economică foarte serioasă şi dacă dau putere foarte mare unui conducător de regiune şi acela începe să facă de capul lui ce vrea, atunci sigur vom asista la dezmembrarea economică a statului, a României. (…) Asta este interpretarea unui giurescuistoric, dar componenta economică a regionalizării nu trebuie trecută cu vederea, pentru că poate să ducă la spargerea unor state, inclusiv a României”, a afirmat istoricul si deputatul PC Dinu C. Giurescu la sfârșitul lunii martie, într-o conferință de presă.

“Eu nu am fobia străinului, dar ştiu că se desfăşoară în Europa şi în lume o concurenţă furioasă pentru materii prime şi pentru pieţe de desfacere. Vedeţi că au nevoie de gazele de şist de la Mangalia şi de la Bârlad. Concurenţa este peste tot şi semnele nu sunt în favoarea noastră pe plan economic decât dacă ne ţinem foarte bine. Va fi plus pe linie administrativă şi gospodărească locală în măsura în care găseşti oamenii care sunt dispuşi să gândească pentru interesele regiunii respective. Pe plan economic ar fi o ocazie foarte bună să sprijinim forţele locale, întreprinderile, câte există, altminteri vine câte o corporaţie mare şi vrea să te înghită”, a subliniat decanul de vârstă al deputaţilor.

Dinu C. Giurescu a amintit că regionalizarea este o temă veche, care datează din 2003, când Consiliul Europei a decis “de la sine putere” ca statele membre ale UE să-şi împartă teritoriul în regiuni de dezvoltare. România s-a conformat în 2004, când au fost create opt regiuni de dezvoltare prin Legea 315/2004. Potrivit istoricului, în total, în UE există 343 de regiuni de dezvoltare.

“La interpretarea mea de istoric, şi nu de economist e mult mai uşor să supui o unitate mai mică de 7 milioane de locuitori unei presiuni economice, s-o integrezi într-o multinaţională, decât statul suveran, care are mai multe mijloace să-şi apere interesele”, a explicat deputatul PC.  AGERPRES

3 COMENTARII

  1. Cata dreptate are. UE si SUA ne-au vrut doar pentru bogatiile noastre. Si le-am dat pe toate. Au vandut politicienii tot. Acum vor sa ne distruga viitorul cu gazele de sist. Rusine lor.

  2. Din pacate, multi dintre noi, nu intelegem si ramanem dezbinati in continuare.S-a vazut si la mitingul de azi de la Casa de Cultura.

  3. Totul e pe interes ! Prima mare lovitura am luat-o cu desfiintarea marelui combinat de cresterea porcilor, (cel mai mare din europa). Acum importam carne din europa. Apoi s-au desfiintat intreprinderile de tot felul care produceau. Acum suntem piata de desfacere pentru produsele de afara. Cu gazele e si mai rau, ca ne vor otravi si apa si solul, daca ii lasam. cat despre autonomie energetica, nici nu poate fi vorba. ne-au impus ei europenii sa le dam voie companiilor straine care expluateaza gaze prin metoda clasica, desi noi inca mai importam gaze. credeti ca cele de sist vor ramane in romania ? Ei ash ! Ne vor da redevente ca in cazul aurului unde Basescu a acceptat o redeventa de doar 4 %. Bataie de joc ! In lume redeventa cea mai mica e de 20%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.