Interviu cu profesorul doctorand Traian Broască, dirijorul Corului de Copii Callatis Mangalia

0
2885

Realizator: Vă găsesc la repetiție cu fetele de la Corul de Copii Callatis, unde pregătiți concertul tradițional de Paște. Toată lumea știe că în fiecare an în perioada sărbătorilor de Crăciun și de Paște, corul susține acest concert care a devenit tradițional pentru municipiul Mangalia. Ce ne puteți spune despre acest eveniment ?

Traian Broască, dirijorul Corului de Copii Callatis: După cum știți, Corul de Copii Callatis al Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia, a participat la evenimentul „Lumina Sfântă a Învierii la ţărmul Mării Negre”,  pentru prima dată la Neptun în anul 2002 şi apoi pe plaja din Mangalia, sub denumirea „Lumină de la malul mării”, devenind un brand de amploare în sudul litoralului, care atrăgea an de an mii de turişti, Lumina Sfântă fiind primită de miile de credincioși chiar pe malul mării. În anul 2016 „Lumină de la Malul Mării“ se stinge, însă Corul Callatis a continuat să concerteze în fiecare an pe scena Casei de Cultură din Mangalia, abordând un repertoriu vibrant cu  lucrări muzicale specifice din creația românească și universală, aducând multă bucurie și emoție în sufletele spectatorilor. Anul trecut 2020, nu am putut concerta din cauza restricțiilor impuse de pandemie, însă anul acesta vom concerta fără spectatori, difuzând evenimentul pe canalul Youtube. Sperăm din tot sufletul să scăpăm cât mai repede de această nenorocire care s-a abătut asupra întregii planete și să ne putem relua repetițiile, concertele și competițiile naționale și internaționale. Corul de Copii Callatis rămâne ancorat în promovarea muzicii corale tradiționale, pe care o duce mai departe atât în țară, cât şi în afara graniţelor ţării.

Realizator: Vă rog să-mi spuneți câți copii, de fapt câte fete sunt în Corul Callatis, și de ce numai fete ?

Traian Broască: În cor sunt 30 de fete dintre care doar 23 în ansamblul de concert. În anii precedenți am avut și 40 de copii în corul de scenă. Acum este mai greu să atragi mai mulți copii deoarece există alte priorități. De anul trecut am selectat încă 10 fete cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani pentru  grupa pregătitoare, care se antrenează pentru a putea intra în componența corului de scenă. Este o perioadă foarte importantă pentru copii din grupa pregătitoare, care se derulează destul de anevoios, însă care formează copiii în mod treptat până la nivelul la care pot trece la ansamblul mare de scenă. Menționez faptul că jumătate din numărul fetelor din cor, au încetat activitatea de pregătire corală, în prezent fiind studente la Conservator și la diferite facultăți din țară, nemaiputând participa la repetițiile ansamblului. De ce sunt numai fete? Pentru simplul motiv că vocile băieților intră în mutație definitivă (schimbare de voce), iar vocile băieților în perioada de schimbare, îmi fac munca foarte grea pentru însușirea unui repertoriu coral, pentru ca apoi, la scurt timp, să nu mai poată cânta, aceștia „pierzându-și” vocea de sopran prin modificarea naturală a vocii. La fete mutația este pasageră și pot desfășura încontinuare activitatea corală.

Realizator: Văd că sunteți total implicat în aranjamentul corului în scenă. Ce rol au fetele din fața corului ?

Traian Broască: Acest element din multitudinea de elemente care alcătuiesc sonoritatea și imaginea strălucită a corului, este și amplasamentul în scenă. Fetele din fața corului Oana Iftime, Bianca Măldărescu, Ștefania Haută, Delia Gheorghe, Anisia Nichita, Cristina Burcă, Raul Eregep și Adrian Burcă (pian), sunt soliștii Corului Callatis și fac parte din Centrul de Formare și Perfecționare Vocală Mangalia.

Realizator: Cât timp alocați pregătirii muzicale cu fetele din cadrul ansamblului coral ?

Traian Broască: Programul săptămânal de pregătire muzicală include zilnic un timp de o oră alocat pentru ședințele individuale, iar repetiția generală este de 2 ore, sâmbăta. Sunt foarte puține ore de pregătire, însă mai mult nu se poate pentru că și așa este un efort foarte mare pentru părinți ca să îi aducă pe copii la repetiție și apoi să-i aștepte până la terminarea programului. Și în aceste condiții, copiilor le este foarte greu cu acest program de pregătire intensiv, cu doar două ore de repetiţie generală, mai ales pentru cei mai mici. Și pentru mine este greu, deoarece mereu trebuie să reiau totul de la început de fiecare dată deoarece nu întotdeauna copiii pot veni la pregătire. În perioada de pregătire pentru participarea la festivalurile naționale și internaționale, programul ansamblului se schimbă radical, repetițiile find mult mai dese iar  înainte cu o lună sau două luni de plecare la competitii, organizez două tabere de pregătire muzicală cu un program special de repetiții. În aceaste tabere se definitivează tot repertoriul de concurs, având o prezență de 100 %, cu o pregătire individuală și de grup intensă.

Realizator: Cred că vă este destul de greu să realizați aceste activități. Cum reușiți ?

Traian Broască: Da, este destul de greu pentru că lucrez cu copiii, iar responsabilitatea este uriașă. Atât în aceste tabere, cât și la plecarea spre locurile de destinație a festivalurilor naționale sau internaționale, responsabilitatea mea este foarte mare, începând cu organizarea și pregătirea fiecărui detaliu de deplasare, masă, cazare, ținută de competiție și până la finalizarea proiectului. Din momentul în care ne adunăm la autocar pentru a pleca spre aeroport sau spre o altă destinație, răspunderea este totală deoarece după ce familia îmi încredințează copii, eu răspund de fiecare copil în parte. De aceea trebuie să ştiu totul despre starea lor de sănătate, dacă este un copil care are probleme, dacă se poate încadra în procesul de alimentație impus de condițiile de deplasare, sau are un regim special de tratament sau de hrană. Absolut totul se derulează după o planificare amănunțită și un program riguros alcătuit pe zile, ore și minute  începând din ziua plecării și până la întoarcere, timp în care trebuie să știu exact ce face fiecare copil și cum se încadrează în acest program, de la modul în care este îmbrăcat, cum mănâncă, cum se odihnește, căt și despre starea sa de sănătate. Există foarte multe probleme care intervin, însă am avut mereu capacitatea de a rezolva toate disfuncțiunile apărute pe parcurs. Odată cu deprinderea și obișnuința copiilor de a se încadra într-un program riguros conceput și aplicat, toate aceste probleme dispar, iar copilul intră într-un circuit firesc. Trebuie știut faptul că responsabilitatea este maximă mai ales atunci când participăm la competițiile corale internaționale unde reprezentăm România.

Realizator: Vă ajută cineva la realizarea acestor activități și evenimente ?

Traian Broască: Trebuie să spun că am avut un ajutor substanțial din partea soției mele, Smaranda Broască, fiind permanent lânga mine și lânga fetele din cor, din partea doamnei Mihaela Burcă și a doamnei Janina Lia, Leonard și  Cristina Tănase, fără de care nu am fi putut realiza aceste activități și evenimente de amploare și cărora le mulțumesc cu toată ființa mea. Deasemenea mereu am fost sprijiniți de domnul primar Radu Cristian și de membrii Consiliului Local Mangalia, de Eliza Cucu directorul interimar al Direcției de Cultură și Sport Mangalia, care ne-a asigurat toate condițiile și spațiul necesar pentru repetiții, de Andreea Bucur, referent al Casei de Cultură care s-a implicat total în asigurarea tuturor materialelor necesare desfășurării în bune condiții a activităților de pregătire muzicală, de Emilian Gui, muzician și inginer de sunet, care ne-a asigurat sonorizarea de fiecare dată la un nivel profesional de maximă acuratețe și de domnul Traian Dosoftei, cel care dă viață corului prin imaginile pe care le realizează la fiecare eveniment artistic, la un înalt nivel profesional. Un ajutor substanțial îl primesc mereu chiar din partea fetelor, care devin mai responsabile și mai receptive. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat și ne ajută în continuare.

Realizator: Fiind un om apreciat și respectat în comunitate, o personalitate marcantă  în domeniul cultural, profesor, dirijor și compozitor, vi s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Mangalia, în semn de recunoștință pentru activitatea remarcabilă depusă în domeniul artistic.

Traian Broască: Da, sunt Cetățean de Onoare al Municipiului Mangalia și sunt onorat de această înaltă distincție acordată, iar pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, părinților, copiilor și nu în ultimul rând edililor orașului Mangalia.

Realizator: Ce perspective întrezăriți în această perioadă critică de pandemie ?

Traian Broască: Este o perioadă foarte grea și dificilă pentru toată omenirea, deoarece sunt reguli stricte de respectat, iar eu împreună cu fetele de la cor nu ne abatem de la aceste restricții impuse. Ne vom continua repetițiile așa cum am făcut și până acum, cu pregătirea individuală și de grup în condiții de pandemie. Nu vom abandona pregătirea corală deoarece atât părinții cât și copiii s-au obișnuit cu acest program și mediu de lucru, unde disciplina de grup, activitățile culturale și satisfacțiile, fac viața puțin mai frumoasă. Copiii s-au bucurat și se bucură în continuare de condiţii de formare și perfecționare vocal-instrumentală deosebite, iar la Corul Callatis toți învață să cânte și să trăiască frumos fiecare clipă împreună, chiar dacă este puțin mai greu în această perioadă.

Realizator: Cum îi percepeți pe acești copii ?

Traian Broască: Nici nu știu ce să zic, deoarece îmi sunt atât de dragi încât, uneori îi consider prea maturi, alteori prea mici pentru performanța pe care vreau eu să o realizez cu ei. Îi percep ca pe niște ființe gingașe, foarte plăpânde, de la care am învățat foarte multe lucruri deosebite, cum ar fi limita în tot ceea ce fac. Am învățat să fiu mai ponderat în impunerea drastică a unui program de lucru sever. Recunosc că am mai și exagerat câte odată cu pregătirea corală din tabere, când le forțam până la limita suportabilității. Vroiam mult mai mult de la fete, însă totul are o limită. Le-am considerat pe fete ca pe copiii noștri, și ne-am obișnuit împreună datorită faptului că pe parcursul unui an calendaristic, stăm foarte mult împreună, la repetiții, în tabere de pregătire corală, în turneele din țară și străinătate, ajungând să ne cunoaștem foarte bine. M-am atașat foarte mult de ele și încerc să țin pasul cu spiritul lor creativ. Mă străduiesc să mă comport cât mai frumos cu ele, însă uneori le mai dojenesc datorită unor mici deraieri de pe axa conduitei din partea lor. Mereu duc o luptă continuă să  comunic cu ele, apelând la un discurs direct, adică spunând lucrurilor pe nume, astfel încât să poată înțelege cât de importantă este disciplina și performanța de grup.

Realizator: Cum reușiți să adunați și să mențineți acești copii în Corul Callatis, acum când toată lumea caută alte orizonturi ?

Traian Broască: În aceste momente critice, mă lupt din răsputeri să mențin ceea ce am realizat până acum, cu aceste fete. Dorința noastră este de a supraviețui și în aceste condiții vitrege în care genul coral pare să nu mai aibă valoare. Ne vom strădui împreună cu câțiva oameni înțelepți și iubitori de muzică să păstrăm și să ducem mai departe tradiția și obiceiurile noastre strămoșești. Sunt convins că mai există încă mulți tineri care să ni se alăture și să pună umărul la revigorarea acestui gen tradițional, care a devenit un brand pentru orașul nostru și pentru țara noastră.

Realizator: Vă mulțumesc pentru moment. Voi reveni la dumneavoastră.

Traian Broască: Cu mare plăcere.

Realizator: Îmi permiteți vă rog să adresez câteva întrebări și fetelor ?

Traian Broască: Da, sigur cu cea mai mare plăcere. Ve-ți constata că sunt cele mai delicate și scumpe fete cu care ați dialogat vreo dată.

Realizator: Am să vă adresez tuturor mai multe întrebări și vă rog să-mi răspundeți pe rând. Cum vă numiți, câți ani aveți și de cand sunteți la corul Callatis ? Cu ce vă ocupați în afara corului ?

BARBU ELENA – numesc  Barbu ElenaNicoleta, am 22 de ani și sunt în corul Callatis din anul 2011. Am terminat Facultatea de Științe Economice și în present sunt la Masterat, la Tehnici Contabile și Financiare. Mă voi întoarce la cor de câte ori îmi va permite timpul, pentru că este a doua mea familie.

BURCĂ CRISTINA –  numesc Burcă Cristina – Maria, am 18 de ani și sunt în corul Callatis de la vârsta de10 ani. Mă pregătesc pentru Bacalaureat și pentru Facultatea de Medicină.

CHELERIU NADIA – numesc Nadia – Florentina Cheleriu , am vârsta de 24 de ani și sunt în corul Callatis de la 8 ani. Am terminat Conservatorul din București și sunt la Masterat. Voi fi alături de bunul meu profesor și mentor în același timp, mereu, deoarece aici m-am format, iar corul este viața mea.

RAUL – ADEN  EREGEP –  numesc Raul-Aden Eregep, am 19 ani și fac parte din Centrul de Formare și Perfecționare Vocal – Instrumentală Mangalia de la 12 ani.Sunt anul I la Academia de Studii Economice, Finanțe Bănci.Sunt mândru să fiu alături de domnul profesor care m-a îndrumat și pregătit în domeniul muzical.

ȘERBAN  MIHAELA – numesc Mihaela Șerban,  am 21 de ani și sunt la corul Callatis de la vârsta de 15 ani. Sunt studentă la Facultatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” București și mă voi strădui să fiu cât mai des la repetiții, concerte și competiții, chiar dacă îmi va fi foarte greu. Corul este ceva nemaipomenit și face parte din viața mea.

IFTIME   IOANA  –  GABRIELA – numesc  Ioana – Gabriela  Iftime,  am 19 ani și sunt membră a Corului Callatis de la vârsta de 9 ani când eram în clasa a III-a. Mă pregătesc pentru Bacalaureat și pentru Facultatea deArte București.

PODGOREANU MARTA – numesc Marta Podgoreanu, am 17 ani și am început să cânt în Corul Callatis cand aveam 11 ani. Mă pregătesc pentru anul viitor pentru Bacalaureat și pentru Facultate.

NECHITA   ANISIA – MARIA –    numesc  Anisia-Maria Nechita, am 18 ani și sunt la corul Callatis din clasa a IV-a. Mă pregătesc pentru Bacalaureat și pentru Facultatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” București.Nu cred că aș putea trăi fără cor deoarece pentru mine este totul.

 GHEORGHE   DELIA – ALEXANDRA –  numesc  Delia-Alexandra  Gheorghe,  am 18 ani și sunt la corul Callatis din clasa a III-a. Sunt elevă la liceu.

LIA PETRACHI AMANDA  –   numesc  Amanda Lia Petrachi, am 18 ani și am început să cânt în Corul Callatis de la 9/10 ani. Mă pregătesc pentru Bacalaureat și pentru Facultatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” București. Mă voi strădui să fiu cât mai des alături de cor.

BALASCA  EVELINA – MIHAELA – numesc  Evelina – Mihaela Balasca, am 15 ani și  fac parte din corul Callatis din luna noiembrie 2020. Sunt elevă la liceu.                                                          

DAVID  SORANA – numesc  Sorana-Gabriela David Spătaru, am 14 ani și  fac parte din corul Callatis de la am 15 ani

GHEORGHE  MIRUNA –  MARIA –  numesc   Miruna –  Maria  Gheorghe, am 17 ani  și  fac parte din corul Callatis de la 11 ani. Sunt elevă la liceu.

MALDARESCU  BIANCA  –  numesc  Bianca Măldărescu, am 18 ani și sunt în corul Callatis din clasa a IV-a. Mă pregătesc pentru Bacalaureat și pentru Facultatea de Arte București. Nu cred că mă voi putea despărți de cor, deoarece iubesc foarte mult această formă de exprimare.

MĂRGARIT TANIA –  numesc  Tania – Elena  Mărgărit, am 15 ani și sunt în corul Callatis din clasa a III-aSunt elevă la liceu.                                                             

HAUTA STEFANIA –  numesc  Ștefania Haută, am 12 ani și cânt în corul Callatis de la 10 ani.  Sunt elevă.

VASILE  CLARA  ELENA –    numesc  Clara – Elena  Vasile, am 16 ani și sunt în corul Callatis de la 12 ani. Sunt elevă la liceu.                                                            

IVANCEA  ALEXANDRA –  numesc  Alexandra – Elena Ivancea am 17 ani și sunt în corul Callatis de 2 ani. Sunt elevă la liceu.

STANCU ALICE – MARIA  –  Mă numesc  Alice – Maria Stancu, am 17 ani și  am început să cânt în Corul Callatis de la 9 ani. Sunt elevă la liceu.

DOBRILĂ ANDREEA – MARIA – Mă numesc  Andreea – Maria Dobrilă, am 9 ani și sunt cea mai mică fată din corul Callatis. Sunt elevă.

LIȚĂ ANNE- MARIE –  Mă numesc  Anne-Marie Liță, am 9 ani și sunt la corul Callatis de 2 ani. Sunt elevă.

VOICU ȘTEFANIA –  Mă numesc   Ștefania  Voicu, am 18 ani și sunt la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța, Activez la corul Callatis de la 11 ani. Mă pregătesc pentru Bacalaureat și pentru Facultatea de Arte.

BĂNICĂ MARIA CĂTĂLINA – Mă numesc  Maria-Cătălina Bănică, am 18 ani și sunt la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța. Mă pregătesc pentru Bacalaureat și pentru Facultatea de Arte.

Realizator: Am revenit domnule profesor la dumneavoastră și vă mulțumesc încă odată pentru bunăvoința de a-mi permite să cunosc aceste minunate fete de la corul Callatis.

Realizator: Lângă dumneavoastră este și domnișoara Eliza Cucu , directorul interimar al Direcției pentru Cultură și Sport Mangalia și doresc să vă adresez o întrebare. Vă rog frumos să-mi spuneți mai întâi câteva cuvinte despre corul Callatis și apoi cum vedeți perspectiva acestuia în următorii ani?

Eliza Cucu: Corul Callatis este deja un brand național cât și unul internațional. Am susținut mereu și voi susține și încontinuare corul Callatis în toate proiectele în care este angajat domnul profesor Traian Broască și fetele de la cor, deoarece fac o treabă minunată. Mă voi implica împreună cu domnul Radu Cristian primarul Municipiului Mangalia și cu tot personalul din instituția noastră, pentru a sprijini și a pune umărul la succesul acestui ansamblu, pentru că merită. După această pandemie, sper că totul va reveni la normal și doresc din tot sufletul ca acești copii minunați să participe din nou la concertele cu public și la competițiile naționale și mai ales la cele internaționale, pentru a păstra și duce mai departe tradițiile și obiceiurile noastre românești.

Realizator: Vă mulțumesc pentru amabilitate și vă doresc sărbători Pascale cât mai frumoase.

Eliza Cucu: Mulțumesc, la fel și dumneavoastră.

Realizator: Spuneți-mi domnule profesor vă rog, ce ar trebui făcut pentru a convinge cât mai mulți copii să vină la cor ?

Traian Broască: Este foarte greu să convingi un părinte sau un copil să vină la pregătirea corală, deoarece nu mai există timp și pentru această activitate, iar părinții sunt preocupați în mod prioritar de pregătirea lor pentru performanța individuală, meditațiile ocupând cea mai mare parte din timpul copilului. O altă problemă acută este și lipsa de interes pentru educația muzicală din școală, copii fiind orientați doar spre disciplinele de examen, ignorănd total  această latură culturală, emoțională și afectivă. Toate aceste probleme duc la fenomenul de izolare și la o lipsă totală de comunicare și socializare între copii. La ora actuală, copii nu socializează decât prin aceste mijloace de comunicare modernă (telefoane mobile, internet), ceea ce nu este rău, însă acestea nu fac altceva decât să creeze o lipsă acută de comunicare reală față în față. Mulți tineri nu știu să scrie sau să rostească corect unele cuvinte, nu știu cum să se comporte într-un colectiv organizat și chiar nu pot dialoga. Acestea ar fi problemele pe care ar trebui să le analizeze părinții și să înțeleagă că lipsa de socializare, duce la fenomenul de izolare a copilului. Totuși eu voi continua să conving și să atrag câți mai mulți copii spre această activitate care crează multe facilități în educația și conduita lor. În prezent, și noi ne-am reorientat așa cum au făcut și celelalte grupuri corale și oferim publicului recitalurile și concertele noastre în variantă virtuală. Așa cum am făcut de Crăcin și de Mărțișor, așa vom facem și acum de sărbătoarea Paștelui. Sunt convins că voi reuși să duc mai departe tradiția noastră corală și voi continua să lupt pentru promovarea artei și spiritualității românești.

Realizator: Vă mulțumesc pentru timpul acordat, vă felicit pentru tot ceea ce faceți și vă dorec succes pe viitor, iar în final, dacă doriți să transmiteți un mesaj cititorilor?

Traian Broască: Și eu vă mulțumesc și vă doresc Paște fericit tuturor și  i-aș îndemna în special pe copiii (fete) cu talent și har, să vină la cor, iar pe părinți să îi susțină pentru că au foarte mult de câștigat.

Interviu realizat de Traian Dosoftei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.