Încă de la prima ediție, din 2016, DbutanT s-a afirmat ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți. Ajuns deja la cea de-a V-a ediție, DbutanT continuă să fie o importantă rampă de lansare pentru tinerii absolvenți ai diferitelor specialități din domeniul teatrului.

După lupta cu virusul care a speriat întreaga lume, oamenii duc acum o bătălie cu efectele la nivel economic pe care pandemia le-a produs. În România, unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate este cel cultural. Multe festivaluri mari au fost amânate pentru anul viitor, atât din cauza imposibilității de a mai ajunge la un număr mare de spectatori, cât și din lipsa resurselor financiare. Festivalul-Concurs DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, care la edițiile anterioare s-a bazat în mod deosebit pe finanțarea AFCN, a fost la rândul său la un pas de a fi amânat după ce, anul acesta, nu a fost selectat pentru acordarea de sprijin financiar.

În tot acest context, în care lipsa resursei financiare se resimte foarte acut, Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă, din partea autorităților locale, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții. Astfel, în acest an, Festivalul DbutanT va fi rodul colaborării a două instituții de cultură (TEATRUL „ANDREI MUREȘANU” SFÂNTU GHEORGHE și TEATRUL DE STAT CONSTANȚA) care refuză categoric să renunțe la promovarea tinerelor talente – mai ales acum când, în anumite localități, viața artistică riscă să se apropie cu pași vertiginoși de un posibil colaps – și se încăpățânează să depășească orice obstacole, formând o echipă nouă.

Prin urmare, Festivalul-Concurs DbutanT, care se va desfășura în perioada 19 – 25 octombrie și va premia actorul ca personalitate complexă și polivalentă, va avea un nou concept. Din cele 27 spectacole înscrise, echipa de selecție a desemnat opt spectacole, în care joacă actori ce vor intra în concurs.

După ezitări generate de evoluția pandemiei și de schimbările reglementărilor legale, după ce a fost programat și anulat, Festivalul DbutanT 2020 a fost din nou programat și se va desfășura săptămâna viitoare, de luni până duminică, în condiții de siguranță maximă și cu respectarea tuturor regulilor impuse pentru limitarea pandemiei. De luni 19 octombrie și până joi 22 octombrie patru dintre cele opt spectacole selecționate vor avea reprezentații live, pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar toate cele opt vor putea fi urmărite și online, de publicul din întreaga țară, pe paginile de Facebook ale celor două teatre organizatoare: https://www.facebook.com/teatruldestatconstanta și https://www.facebook.com/DbutanT/

După primele zile de festival juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, în perioada 23-25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare.

Juriul de anul acesta este format din directori de teatre și regizori importanți, astfel încât toți actorii aflați în competiție să fie remarcați de potențiali angajatori: Gelu Colceag (regizor, director Teatrul Mic București), Radu Apostol (regizor), Florin Toma (actor, director Teatrul „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița (regizor, director artistic Teatrul de Nord Satu Mare), Vava Ștefănescu (coregraf, director Centrul Național al Dansului București). Toți membrii juriului vor susține masterclass-uri online, în cadrul festivalului.

 Programul live al Festivalului DbutanT, pe scena Teatrului de Stat Constanța:

 Luni, 19 octombrie, ora 19.00

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța

Marți, 20 octombrie, ora 19.00

„Tapetul galben” de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent

Miercuri, 21 octombrie, ora 19.00

„(In)corect”, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca

 Joi, 22 octombrie, ora 19.00

„A fost odată în ’46” după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

 Biletele vor putea fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro, fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța – Bulevardul Ferdinand Nr. 11.

 Programul difuzărilor online, pe paginile Facebook ale Teatrului de Stat Constanța și Teatrului „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe:

Luni, 19 octombrie, ora 16:00:

„Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, coordonator Lector universitar doctor Ioana Barbu, producător UNATC București

Luni, 19 octombrie, ora 19:00:

„O viață normală” de Norbert Boda, regia Norbert Boda – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca        

Marți, 20 octombrie, ora 16:00:

„Tapetul galben” de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent

Marți, 20 octombrie, ora 19:00:

„Povești corecte politic de speriat copiii” după James Finn Garner, regia Andrea Gavriliu – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB, Cluj-Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 16:00:

„(In)corect”, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 19:00:

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța

Joi, 22 octombrie, ora 16:00:

„A fost odată în ’46” după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Joi, 22 octombrie, ora 19:00:

„Săraci”, adaptare de Rareș Budileanu după Lucy Thurber, regia Rareș Budileanu, producător Asociația Incubator Treishpe și Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.