Fracturare hidraulica pe intelesul tuturor.

4
93

Dupa cum bine stim, Mangalia a ajuns pe harta intereselor companiilor de exploatare a gazelor de sist. La auzul acestei vesti unii se bucura. De ce? Iau stirea ca pe un titlu si gandesc automat ca vor fi racordati la gaze si in Romania va scadea pretul gazelor. Evident o pista gresita atunci cand nu exista informare. Totusi in Mangalia a existat informare. Una corecta, in preajma referendumului. Ce s-a intamplat? Cetatenii din Mangalia in mare parte au asimilat campania de informare cu una politica. Au existat si carcotasii de serviciu care au instigat in acest sens. Altii doar au dorit sa fie “ajutati” sa voteze ca la alegerile pentru politicieni. Evident ca nu s-a intamplat. Din 35.717 alegatori inscrisi pe lista electorala permanenta, nu au iesit din case nici jumatate. Numarul celor care au spus NU exploatarilor cu risc poluant a fost de 13.313 persoane, insemnand 86,16% dintre cei care au votat, pragul din pacate, fiind de 50% dintre cei inscrisi pe liste. Asta inseamna ca au stiut ce voteaza totusi 13.313 persoane, un numar destul de important. Au fost informati. Cati cetateni au iesit la protest duminica in fata Casei de Cultura ?  Maxim 250 de persoane in prima saptamana si au scazut la 30 de persoane.

De ce multi spun ca nu stiu exact ce inseamna fracturare, exploatare si gaze de sist ?  Bombardamentul cu informatii pro si contra a inceput in 2013 puternic si haotic. Multe dintre informatii trimiteau cetatenii la linkuri pe website-uri, fara sa ia in calcul ca nu toata lumea foloseste internetul. Cei care folosesc internetul in mod frecvent au fost chiar mai usor de tulburat cu asaltul de mesaje agresive din genul “daca nu esti impotriva gazelor de sist, esti impotriva noastra”. Astfel agresivitatea mesajelor si frecventa lor a devenit o iritare permanenta.

Sloganul folosit frecvent, “impotriva gazelor de sist”. este unul total eronat. Nimeni nu este impotriva gazelor de sist. Populatia a inteles gresit tocmai din aceasta “informare” eronata ca activistii de mediu nu doresc gaze, gaze folosite in gospodarie. Iata cum informarea uneori duce la dezinformare. Nimeni nu are nimic cu gazele de sist, toti au o problema cu metoda prin care vor fi extrase, o metoda cu riscuri mari de poluare. Pentru ca sa recapitulam si sa incercam o informare cat mai corecta si cu dovezi clare, vom lua pe capitole si extrage din explicatiile deja existente a celor care au expertiza in acest domeniu. Vom analiza chiar explicatiile companiilor implicate, Chevron si Prospectiuni. Astfel nimeni nu ne poate acuza ca am inventat o campanie de dezinformare, cand informatiile vor fi din surse publice. Pentru inceput trebuie sa stim definitia termenilor folositi:

Gazele de sist:

“Gazele naturale din argilele gazeifere s-au format in acelasi mod ca toate celelalte hidrocarburi. In timp, fosilele microorganismelor s-au sedimentat pe fundul oceanelor stravechi. Sedimentele respective au fost acoperite de altestraturi geologice si, ca urmare a presiunii si calduriila care au fost supuse de-a lungul timpului, materia organica s-a transformat in petrol si gaze naturale. In cazul majoritatii zacamintelor de petrol si gaze, hidrocarburile au migrat de laroca primara unde s-au format spre roca poroasa de deasupra, undeau ramas captive. Toate aceste zacaminte s-au format, la nivel mondial, in decursul a mai bine de un secol. Gazul natural din argile gazeifere este produs chiar de roca primara, dar pentru ca argila este foarte fina si impermeabila, gazul nu poate iesi natural.”

chevron.ro

 

Prospectiuni. Explorare:

Una dintre companiile implicate in aceste operatiuni efectueaza prima parte, cea de prospectare. Vor studia, conform declaratiilor, daca zona este stabila seismic, provocand cutremure prin intermediul unor masini care lovesc solul cu pistoane de otel si prin ingroparea a peste 2 kilograme de dinamita la 10 metri sub pamant. Intre timp vor culege date cu dispozitive pe care le vedeti deja plantate pe camp, numite geofoane, cu ajutorul carora vor citi datele despre undele seismice provocate.

 “Din momentul in care am obtinut de la guvern o licenta, efectuam un studiu de fizica a pamantului pentru a obtine o imagine exacta a ceea ce se afla in subteran. Pentru a obtine datele seismice necesare sunt folosite unde sonore cu ajutorul carora sunt cartografiate straturile geologice de adancime. Studiile seismice folosesc o serie de tehnici. Una dintre ele se numeste “Vibroseis”, o metoda care presupune folosirea unui grup de camioane echipate cu placi vibratoare. Din 25 in 25 de metri, aproximativ, placile vibratoare sunt coborate pe sol si vibreaza pentru a trimite undele seismice la adancime. In fiecare locatie aleasa, camioanele stationeaza cateva secunde si vibreaza in locul respectiv”

chevron.ro

“Intr-adevar, in procesul de prospectare este folosita dinamita, insa efectele sunt insesizabile. Cantitatea de dinamita utilizata in mod obisnuit este de 2 kilograme, comparativ cu 1000 – 2000 de kilograme de explozibil folosit in minerit.”

prospectiuni.ro

Nimic grav pana acum din textul explicativ. Din dovezi si cea ce vedem in teren firma a incalcat dreptul de proprietate ocupand abuziv in mai multe locuri din Romania terenurile unor persoane fizice.

Exploatare experimentala (testare pilot)

“Foraj de explorare 

Puturile verticale de explorare sunt forate la peste doi kilometri adancime pentru a testa prezenta de argile bogate in materii organice. In cazul in care rezultatele sunt incurajatoare, urmatorul pas ar fi sa efectuam o microoperatiune de fracturare pentru a testa astfel rezistenta argilelor la fracturare si a elibera gazul.”

“Daca vom gasi gaze naturale in cantitati suficiente pentru o operatiune de productie matura, operatiunile de foraj ar putea continua timp de cateva luni in fiecare locatie”

 “Locatiile de foraj de explorare Chevron acopera o suprafata aproape de dimensiunea unui teren de fotbal. Instalatia va sta la o inaltime de aproape 40m. Distanta minima dintre case si instalatie va fi de 300 m.”

chevron.ro

Daca distanta fata de locuinte va fi de doar 300 metri, cum pot spune ca nu vor deranja cu nimic locuitorii zonei ? Vor fora la o mare adancime, vor folosi explozii controlate si vor face in aer liber iazuri artificiale de depozitare a substantelor rezultate din fracturare.

Exploatare:

“Fazele de explorare si exploatare ar putea dura pana la cinci ani inainte de a fi luata decizia de a trece la faza de productie. Terenul care nu mai este necesar in faza de productie este reamenajat astfel incat impactul asupra formei lui initiale sa fie minim. Suprafata paltformei este semnificativ redusa (sub un hectar) si tot ce mai poate fi vazut sunt capetele de sonda si rezervoarele de apa.”

“In momentul in care sonda este forata la adancimea dorita, se trece la forajul orizontal pe o distanta de aproape 1.500 m pentru a putea acoperi o suprafata cat mai mare a stratului de argila.”

chevron.ro

Va puteti imagina o sonda la suprafata, un put de 3 kilometri adancime, apoi ca o caracatita cu 16 tentacule de 1,5 kilometri intinse in toate directiile, care vor fractura, evident diametrul va fi de 3 kilometri. Daca luam la puricat declaratiile lor gasim cu usurinta contradictiile. Daca doua declaratii oficiale se contrazic atat de mult, cum putem sa mai avem incredere in acuratetea detaliilor furnizate? Totusi continuam sa analizam pe textul lor explicatiile despre intreaga operatiune.

Fracturarea hidraulica:

“Fracturarea hidraulica este procesul de injectare de apa, nisip si aditivi sub presiune pentru a fisura roca argiloasa si a permite gazelor naturale sa curga. Pentru o singura sonda, cantitatea estimata de apa utilizata pentru forare si efectuarea unei singure proceduri de fracturare este de 2.400 de metri cubi. Mai multe proceduri de fracturare intr-un put orizontal folosesc o cantitate de aproximativ 16.000 de metri cubi de apa.”

chevron.ro

Daca studiem insa pliantul informativ al Parlamentului European care este impartial si nu isi permite sa dezinformeze, cantitatea de apa este intre 2.400 si 4.000 metri cubi de apa, la care vom calcula o cantitate  medie de 3.200 metri cubi de apa, ceea ce inseamna ca socotelile sunt altele. Extragand informatia de la Chevron, se vor efectua cel putin 6 fracturari intr-un put care evident va folosi in medie 19.200 metri cubi de apa. Dar mai gasim o informatie tot la Chevron care spune: Pentru a reduce amprenta de carbon a operatiunii dintr-o locatie, pot fi forate pe orizontala in jur de 16 puturi.”   Practic se va fora un put pe verticala pana la 3 kilometri si apoi ca o caracatita se vor intinde pe orizontala inca 16 puturi. Astfel refacem calculul cu cei 3.200 de metri cubi de apa in medie, la fiecare fracturare, intr-un put orizontal se vor efectua cel putin 6 fracturari, inmultind cu 16 puturi orizontale ajungem la o cantitate de  307.000 metri cubi de apa, in medie, la o singura sonda  cu 16 brate orizontale. Calculati acum cat este media de apa consumata de o familie, sa spunem 5 metri cubi pe luna. Aceasta companie va consuma 307.000 metri cubi de apa la o singura sonda, mai mult ca probabil, intr-o luna in cazul cel mai bun. Daca luam ca referinta un bloc standard cu 3 scari, 60 de apartamente, consumul ar fi de 300 metri cubi de apa pentru un bloc. Socoteala este impresionanta cand realizam ca ei vor consuma apa cat 1.000 de blocuri. Aceasta cantitate uriasa de apa este combinata cu substante chimice in proportie de 0,5% din fluidul de fracturare rezultat, reprezentand peste 1.500 metri cubi de substante injectate in pamant, la o singura sonda. Totul este calculat dupa declaratiile specialistilor lor. Noi doar ii citam.

Apa folosita la o sonda = 307.000 metri cubi de apa = consumul la aproximativ 1.000 de blocuri

Substante in natura = aproximativ 1.500 metri cubi de substante la o sonda

“Procedeul consta in pomparea unui amestec de fracturare compus 99,5% din apa si nisip si 0,5% aditivi printr-o sonda. Amestecul patrunde in strat prin perforatiile coloanei de foraj, lasind gazul sa iasa la suprafata.”

Daca luam si informatia in care Chevron spune Daca vom gasi gaze naturale in cantitati suficiente pentru o operatiune de productie matura, operatiunile de foraj ar putea continua timp de cateva luni in fiecare locatie

Apoi gasim:   “ Fazele de explorare si exploatare ar putea dura pana la cinci ani inainte de a fi luata decizia de a trece la faza de productie”

Si tragem concluzia.

Vor consuma la o sonda, apa pe o luna a unui oras. Si nu va fi o singura sonda in fiecare zona. O sonda ocupa o zona de maxim 900 hectare, compania avand in Dobrogea un perimetru de extragere de 270.000 de hectare, putem face usor un calcul cate sonde vor fi in Dobrogea. Cata apa vor consuma peste 200 de sonde ? In pliantele din 2013 spun ca vor sta in zona intre 15-25 de ani. Chiar daca vor refolosi intre 10 si maxim 70% lichidul de fracturare care contine 99% apa, in 15-25 de ani vom avea un consum urias de apa in zona cat sa depaseasca cu mult consumul de apa al orasului pe o luna. In paralel, peste tot in lume suntem indemnati de autoritatile internationale sa reducem risipa de apa. De ce raporturile lor au mereu o marja de eroare uriasa ? Intre 10 si 70% apa refolosita, intre 15- si 25 de ani vor exploata ?

Trecand de definitiile operatiunilor, trebuie sa intelegem si restul mecanismului complex prin care s-a ajuns in acesta stare. In doar 10 puncte vom explica si restul detaliilor necunoscute:

Scurt istoric aflat din declaratiile firmelor implicate in operatiune. Inca din 2003 firmele de prospectiuni dadeau tarcoale zonelor din sudul litoralului, in mare liniste si secret, avand informatii ca sunt rezerve de gaze in zona. Prima etapa a fost cea de evaluare a zonei, cine sunt proprietarii terenurilor, ce tip de locuitori sunt in zona si posibilii opozanti. Probabil ca multe dintre terenurile pe care acum se fac prospectiunile sunt deja vandute unor firme care le pun la dispozitia companiilor de explorare si exploatare. Au fost gasite detalii despre perioada anilor in care Ceausescu a aflat despre existenta gazelor de sist, dar nu ar fi fost de acord cu procedura de exploatare. Astfel intelegem de unde in 2003 se stia deja de aceasta zona. Acum, in 2013, sute de angajati ai firmei de prospectiuni misuna pe litoral. Angajati din alte zone decat zona in care se fac prospectiunile, nu cum promiteau in clipurile publicitare locuri de munca pentru localnici. Iata o alta dezinformare, ca sa nu-i spunem minciuna. Sutele de angajati sunt cazati la hoteluri, cheltuieli masive pentru cazare si hrana pentru 9 luni, conform declaratiilor publice in primii ani si cam 3-8 ani conform declaratiilor contradictorii din 2013. O investitie enorma care nu este facuta doar pentru o opertiune de explorare. Este clar ca stiu pentru ce au venit si sunt hotarati cu ce vor pleca avand in vedere ca ei nu investesc niciodata degeaba si merg mereu pe profit. Din definitiile de mai sus se poate intelege cum functioneaza intreaga operatiune.

 O companie a aflat cu multi ani in urma oportunitatea din zona. Oportunitatea pentru ei si nu pentru noi, populatia. A achizitionat terenuri sau a incheiat acorduri cu proprietarii din zona, acum unii declarnd ca nu stiau pentru cea ce semneaza. Firma s-a prezentat drept una pentru studii seismice, sa vada daca se produc cutremure in zona, iar romanu nu intra in detalii daca vede banul. Dupa ce au reusit sa convinga politicienii sa le dea avize, au revenit public pentru marea operatiune. De ani de zile asteptam investitii in turism, in zona Olimp – Mangalia. Brusc ne trezim cu planul Chevron de a distruge ce a mai ramas din acesta zona, prin fracturarea hidraulica, cautand gaze de sist. Sa nu intelegeti gresit ! Nu ne opunem gazelor ! Ne opunem exploatarilor prin metode poluante !  Nimeni nu se opune gazelor de sist extrase prin metode “prietenoase cu mediul”. Zona aleasa este de la limita statiunii Olimp si pana la Vama Veche, perimetrul intinzandu-se pana dupa Pecineaga, Plopeni, Chirnogeni, unde deja se “lucreaza”, si pana in satele din zona Vinatori. Acest perimetru cuprinde zona de unde ne alimentam cu apa potabila, Hagieni, locatia unde se afla pompele care trimit apa catre Mangalia si statiunile anexe. Perimetrul a fost publicat si exista documente clare care dovedesc acest lucru.

Cine vrea sa ne convinga sa ne otravim viitorul ? O firma americana cu simboluri militare, cu o istorie patata, este in sudul litoralului si asteapta sa inceapa distrugerea litoralului. Ce facem cu turismul ? Care turism ? Sa facem turism intre sonde ?  Ce spui turistului ? Sintem ca in Africa si apa poate fi contaminata ?  Dupa ce am distrus Comorova distrugem si restul ? Se pare ca da, am vazut asta la referendum. Politicienii au distrus orice sansa ca omul sa poata decide viitorul. Au politizat referendumul, cetatenii scarbiti de politicieni s-au razbunat prin lipsa la vot si pe referendum. Daca 13.313 au spus NU la referendum de ce doar 250 au iesit in strada ? Inseamna ca au reusit sa ii manipuleze. Au reusit sa se foloseasca de fiecare slabiciune din societate. Pentru a calma populatia, au recurs la tehnici de  manipulare in mai multe forme:

01.Manipularea prin intermediul autoritatilor si institutiilor publice

Sunt alesi acei reprezentanti ai autoritatilor dispusi sa faca propaganda pentru firmele care folosesc procedura de fracturare. Folosindu-se de puterea institutiei pe care o reprezinta merg in regiunile pe care le au in administrare si repeta o lectie invatata din pliantul companiei private pe care o promoveaza. In mod normal, acesti alesi locali, alesi judeteni sau functionari publici, ar trebui sa reprezinte doar interesele populatiei, nu intersele unor societati comerciale private. Astfel intalnim presedinti sau vicepresedinti de consilii judetene, directori de institutii, primari sau consilieri, toti implicati in miscarea de propaganda pentru interesele financiare ale unor societati comerciale private. Efectul dorit aste acela de a folosi functia si institutia pentru a lasa impresia unei garantii din partea unei autoritati competente. Din pacate acelasi efect il are si tacerea unor autoritati locale care refuza sa se implice in falsa impartialitate expusa cetatenilor. Autoritatile locale nu au cum sa fie impartiale intre societatile comerciale private si populatie. Poporul este mereu suveran, dupa cum ne spune si Constitutia.

02.Manipularea emotionala, sociala

O alta tehnica de manipulare folosita des este cea in care se stabilesc pe fiecare regiune slabiciunile comunitatii. In Romania functioneaza mereu textul “Vom da locuri de munca”. Climatul social din Romania este perfect pentru cei care stiu sa promita, chiar daca nu respecta niciodata promisiunile. Un exemplu clar il gasim in politica, apoi la marile companii care asfalteaza non-stop dar nu termina niciodata. An de an vedem promisiuni. Daca manipularea sociala nu merge, se trece imediat la cea emotionala, cu promisiuni de investitii pentru familie, o viata mai buna si alte texte.

03.Identificarea principalilor opozanti si discreditarea lor

Pentru ca sunt profesionisti, vor anticipa implicarea ONG-urilor care desconspira mereu planurile corporatistilor. Compania va gasi ONG-uri fantoma dispuse sa se prostitueze moral pentru sume semnificative, sau va infiinta ONG-uri care sa mimeze o asa zisa lupta impotriva companiei pana intr-un anumit punct, cand vor stopa orice activitate. Daca populatia afla implicarea unui ONG care mimeaza lupta impotriva poluarii, automat discrediteaza toate ONG-urile. Astfel in opinia lor, se va controla adversarul din propria tabara. Totul este gandit ca pe o tabla de sah, uneori ca intr-un camp de lupta. Dar de ce sa ne miram, cand pentru acest lucru a fost adus fostul general de armata americana Wesley Clark, membru in Consiliul de Administratie al BNK Petroleum, companie care face explorari pentru gaze de sist in Polonia, in prezent consilierul pe probleme economice a prim-ministrului Ponta. Da, lupul paznic la stana.

 04.Campanii de intimidare subtila dar eficienta

De aici trecem la partea de intimidare. Cand nimic din metodele clasice si simple nu functioneaza, inseamna ca ai o societate civila unita sau ONG-uri bine inchegate, se trece la etapa intimidarii treptate. Un general de armata americana pe post de consilier a primului ministru ? Vestea se afla imediat ! Dar ei nu se ascund, din contra, vor ca adversarii sa inteleaga pana unde ar putea duce drumurile. Te pui cu amata americana ? Cand vezi ce s-a intamplat cu Edward Snowden si Julian Assange, fondatorul Wikileaks, cel care a spus adevarul omenirii si acum risca inchisoarea pentru restul vietii. Chiar firma Chevron vine de pe o pozitie de intimidare avand o emblema care imita simbolurile militare ale armatei americane si britanice. Coincidenta ? NU !  Cand se gaseste un oponent foarte bine informat si cu un discurs credibil, trupele companiei intra in actiune. For cauta in trecutul persoanei orice se poate interpreta sau folosi pe post de munitie de discreditare. Luam exemplul directorului de la Institutul National pentru Fizica Pamantului care a spus adevarul despre pericolele fracturarii si imediat a fost bombardat cu acuzatii, apoi au aparut detalii din viata sa care aveau doar scopul sa-l discrediteze. Concluzia este simpla. Daca ne aduc specialisti, vor vorbi doar pro fracturare ? Daca un specialist va vorbi impotriva va fi imediat mazilit ? Unde este informarea corecta si echitabila ? Oricine se opune tavalugului fracturarii va fi o tinta pentru partile implicate. Daca de partea fracturarii au reusit poate sa implice si “servicii speciale” …. ne vom astepta la orice. Unele ONG-uri au fost deja catalogate public de catre autoritati ca fiind grupari eco-anarhiste. Doi termeni alaturati ostentativ care se opun total. Tot de este ECO este menit sa fie prietenos cu mediu si viata. Anarhia este dezordine si distrugere. Oricum pe cei de la putere nu-i trage nimeni la raspundere pentru ca vor ridica problema imunitatii declaratiilor politice.

05.Manipularea prin mass media

Mass media, a 4-a putere in stat, cainele de paza al democratiei, este cel mai important adversar al unei campanii sau cel mai bun aliat. Companiile de extractie au tintit imediat principalele posturi de televiziune si ce a mai ramas din presa scrisa si au cumparat masiv spatiu publicitar. Sumele sunt colosale. In timp ce o companie le baga bani in buzunare lunar, jurnalistii nu mai au cum sa treaca la investigatii nici daca vor. Proprietarii trusturilor nu vor lasa jurnalistii sa puna pe locul doi partea financiara pentru un articol bun si corect. Tot ei sunt vinovati ca aleg partea rapida de a atrage capital, prin sponsorizari si publicitate de la cine este deranjat de ceea ce se spune si scrie. Un fel de santaj mascat. Daca o publicatie este buna in ceea ce face si are materiale urmarite de cat mai multe persoane , va avea si publicitate de la cat mai multe societati comeriale, insa marii proprietari de trusturi de presa nu mai functioneaza dupa acest principiu. Cantitatea si timpul scurt in care se fac banii, mereu inaintea calitatii reportajelor.

06.Manipularea nationalista. Independenta energetica

Ca si in Polonia, Romania este o tara care a fost mult timp sub teroarea comunista, se profita de reticenta fata de Rusia si folosind termenul de independenta energetica se sugereaza sa nu mai depindem de rusi. In realitate, procentul de gaz importat de la rusi este de 20%, restul de 80% este propriu. De unde atunci dependenta ? Sa nu uitam ca suntem obligati sa exportam gaz. De ce exportam daca in acelasi timp importam ?  De ce nu am folosi 100% gaz intern si nu am mai avea nevoi de gaz de la rusi sau alte zone. In decembrie 2013 Romania va incepe sa exporte gaze naturale spre Ungaria, prin gazoductul Arad-Szeged. Romania mai are in plan conectarea sistemului national de transport al gazelor naturale cu Republica Moldova si cu Serbia. Inceperea exporturilor de gaze in 2013 este una dintre obligatiile asumate de Romania fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Comisia a declansat in 2012 procedura de infringement in cazul Romaniei, pentru ca nu asigura conditiile necesare exportului de gaze. Daca tot exportam peste tot unde este independenta fata de alt stat ? Cineva care exporta inseamna ca are asigurat consumul intern de 100%. Pentru ca suntem in continuare sub ocupatie, de data asta una europeana. Daca inainte se dicta de la rusi acum ne dicteaza FMI si  Uniunea Europeana.

07.Manipularea prin campanii de “informare controlata”

Se folosesc grupuri de persoane din cadrul companiilor de explorare/exploatare insotiti de reprezentanti ai autoritatilor locale sau institutii importante care fac propaganda pentru fracturare. Tehnica este simpla si in multe locuri eficienta. Se fac asa zise dezbateri, unde vorbesc mai mult cei care fac propaganda pentru fracturare. Localnicii vazand ca  primarul, prefectul sau un presedinte de consiliu judetean, garanteaza pentru operatiunile de fracturare , trag concluziile inoculate de trupele care-i manipuleaza.

Cea mai activa este  distributia masiva de materiale publicitare tiparite si afisate ostentativ la intrarea in institutii publice, in speranta ca vor fi indentificate de cetateni ca materiale verificate si aprobate de institutiile cu pricina. Majoritatea, daca nu toate institutiile, nu afiseaza si material informativ impotriva fracturarii. O buna parte de material va fi girat chiar de institutii cu importanta pentru a fi mai credibil, sa converteasca cat mai multi “necredinciosi”, asemenea unor secte care te cauta pe la usi. Nu ne-ar mira daca ne-am trezi pe la usa cu o secta care iti propune sa crezi in Chevron.

 08.Manipularea politica

Organizatiile politice se vor folosi acesta problema. Partidele din opozitie care au fost de acord cu fracturarea anul trecut, acum au devenit mari aparatori ai mediului. Partidele aflate la guvernare care s-au folosit de lupta impotriva fracturarii pentru a castiga alegerile, acum sunt pro fracturare, in urmatoarea perioada pana la alegeri. Mai sunt si formatiunile politice in devenire, care, pentru capital de imagine, vor folosi strada pentru a mima o lupta impotriva poluarii si adunarea in paralel de viitori alegatori si mai ales sustinatori cu semnatura pentru infiintarea partidelor sau semnaturi pentru cei propusi pe listele parlamentului. Oportunistii vor folosi fiecare adunare la care vor posta mesaje si se vor prezenta subtil cu siglele organizatiei sau numele unui website unde vor atrage curiosii.

 09.Boicotarea manifestatiilor din strada

Ce nu au inteles romanii. Orice protest nu trebuie sa inceapa si nu trebuie sa se termine cu scandari la adresa unor partide politice. Imediat vor fi catalogate de opozitie ca fiind proteste finantate de adversarii politici. Nu exista vina doar a unor partide politice, toata  clasa politica este vinovata in mod direct sau prin complicitate la tot ceea ce se intampla. Atat timp cat parlamentarii au un vot comun, impus de partid si nu unul individual, orice decizie are sanse sa fie in urma unor interese private. De cate ori se striga la un protest impotriva unui partid sau a unui lider de partid, adversarii vor avea grija sa profite, iar partidul vizat sa declare linsaj politic, o tactica simpla de victimizare.

 10.Manipularea legilor speciale

Ultima solutie in cazul in care nimic nu da roade. Daca societatea civila s-a dovedit oarecum puternica in anumite locuri, tabara pro fracturare a adoptat planul de manipulare a unor legi speciale. Se identifica situatii in care se poate interpreta actiunea societatii civile drept atac la siguranta nationala si ca o situatie de urgenta se poate interveni chiar si in forta. Deja unii parlamentari au facut declaratii in acest sens, de a trece ONG-urile implicate in lupta poluarii drept grupari infractionale care ataca interesul national. Aici sunt implicate fortele de ordine. In strada se folosesc jandarmii si politia. Pentru ONG-uri se folosesc servicii speciale. Un adevarat razboi nevazut cu societatea civila, populatia, pentru interesele unor companii private straine.

Concluzia finala:

Avem o companie care doreste sa faca profit cu orice pret. Nu conteaza daca este romaneasca sau straina. Nu conteaza cine va extrage gazul. Conteza metoda de extractie, daca va fi sau nu una poluanta. Nu conteaza cat va fi redeventa. Nu conteaza promisiunile de investitii in localitatile expuse. Conteaza ca promit si deja au iesit public dovezile despre minciunile expuse.

Ce motive avem sa spunem NU ? Dobrogea are turism. Conducatorii tarii sa incurajeze investitiile in turism si sa atraga in aceasta zona investitorii straini.Dobrogea are agricultura. Conducatorii tarii sa incurajeze investitiile in turism si sa atraga in aceasta zona investitorii straini care sunt interesati de fertilitatea pamantului din Romania. In schimb conducatorii ne vand pamanturile strainilor, in locul concesiunilor pentru agricultura unde ar putea fi create foarte multe locuri de munca. Dobrogea nu are nevoi de nici cea mai mica forma de poluare. Sa nu uitam ca nu mai avem paduri. Vor consuma la o sonda, apa pe o luna a unui oras. Si nu va fi doar o sonda in zona. Ne-au minti in permanenta. Au spus ca vr lucra la 300 metri de asezarile urbane. In alta explicatie insa gasim ca o sonda se extinde prin bratele de fracturare pana la 1500 de metri.

De ce am spune DA ? Pentru presupusa redeventa ? Redeventa de cateva procente ? Romania vrea o redeventa de 6% pe cand Polonia a impus 80%. Independenta energetica ? Producem mai mult decat consumam deja, prin metodele clasice, motiv pentru care exportam. Din pacate suntem obligati sa exportam si din consumul propriu necesar. Apoi importam de la rusi obligati printr-o falsa dependenta energetica. Se va ieftini gazul ? NU ! Credeti ca ne vor racorda americanii direct la conductele de gaz ? Gazul va ajunge in export. Ei fac profit, nu au venit sa faca acte de binefacere.

In 2012 ne spuneau ca vor sta doar 5 ani in zona, acum in pliantele lor aflam ca vor sta pana la 25 de ani. Cu alte cuvinte vor folosi litoralul pe post de zona de extractii pentru urmatorii 25 de ani, timp in care o alta generatie se va naste si va ajunge la majorat. Se vor intreba ce am facut noi, cei care am avut in mana, in acesti ani, posibilitatea de a influenta deciziile in mod democratic, poporul fiind suveran, lucru pe care romanii l-au uitat. Poate unii nu vor mai fi peste 20 de ani si gandesc de pe acum intr-un mod egoist ca nu-i intereseaza decat un posibil castig financiar. De unde ? De la cine ? Cat costa o viata ? Poti pune pret pe viitor ?

Comisia Natiunilor Unite pentru schimbari climatice a avertizat in septembrie ca, la rata actuala a emisiilor, lumea se afla la 30 de ani de epuizarea “bugetului de carbon” – cantitatea de dioxid de carbon pe care ar putea sa o emita fara sa depaseasca o incalzire globala de doua grade, Oficial, compania Chevron a fost declarata cel mai mare producator de emisii poluante.

4 COMENTARII

 1. Felicitari.Este un articol exceptional.Este important sa demontam toate miturile impiedicand astfel manipularea.

 2. Concluzia finala este cat se poate de sugestiva. Sa speram ca Uniunea Europeana va fi cea care va lua masurile necesare si va stopa o data pt totdeauna acest macel. Amenintarile si lacomia guvernantilor sa ramana o trista amintire, care sa trezeasca simturile romanilor la viitoarele alegeri.

 3. Rusine jandarmilor de aztazi.
  Ati intinat memoria jandarmilor ce s-au jerfit pentru tara.
  La Pungesti Vaslui:
  “Jandarmii echipati cu bastoane, gaze lacrimogene, scuturi si cagule, au ridicat absolut pe toi cei din tabara si sub pretextul legitimarii i-au dus cu dubele in Vaslui.
  Acum in Pungesti copii nu pot merge la scoala, nici o masina nu circula pe drumul judetean din Silistea, Pungesti, jandarmii si politia blocand drumul si accesul oricaror persoane si mijloace de transport spre Tabara de Rezistenta.
  Oamenii spun ca au fost calcati in picioare, fugariti, luati la bataie in curtile lor, nu au fost lasati sa fotografieze sau sa filmeze pentru ca sa nu existe dovezi ale abuzurilor facute de jandarmii veniti din mai multe locuri: Ploiesti, Bacau, Barlad, Vaslui, etc. Doi oameni au fost transportati la spital.

  Hotararile legale ale consilierilor locali au fost ignorate!”

 4. Nu doresc decat repercursiunile negative de la aceste fracturari sa se rasfranga asupra urmasilor celor ce si-au da-t acceptu, se stiu ei si poate vor fi multumiti, doar asavor intelege ca acest pamant nu trebuie exploatat si distrus de altii, ce nu vor ramine sa-si distruga viata. In loc sa facem agricultura sa avem tot cei mai bun, ne dam singuricu otrava in ochi, RUSINE CELOR CE I-AU ADUS AICI, pe voi sa va blesteme ce-i afectati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.