Fenomen spectaculos, astăzi, pe cerul României. Tranzitul planetei Mercur prin fața Soarelui. Astro Nauticus Mangalia organizează o sesiune de observații în Portul Turistic

0
99

Românii vor putea observa astăzi, după ora 14.30, un fenomen astronomic rar. Planeta Mercur, cea mai mică planetă din sistemul solar, va trece între Soare și Pământ, fenomen denumit și tranzitul (trecerea) planetei Mercur peste discul Soarelui.

Cu această ocazie, Astro Nauticus Mangalia va organiza o sesiune de observații, începând cu ora 14.35, la Clubul Nautic Mangalia din Portul Turistic. Printr-un telescop se va vedea pe suprafața Soarelui un disc de 192 de ori mai mic decât discul Soarelui, întunecat, care se va mișca din stânga jos spre mijlocul discului.
Tranzitul planetei Mercur va dura în Mangalia doar două ore și 11 minute din acest tranzit pentru că Soarele apune la ora 16.46

Sunt posibile doar tranziturile planetelor Mercur și Venus. Acest eveniment va fi al patrulea din cele 14 tranzituri ale planetei Mercur care vor avea loc în timpul secolului XXI.
Destul de puțin explorată, misterioasa planetă Mercur este cea mai apropiată de Soare, aflându-se la o distanță medie de 58 de milioane de kilometri de astru. Mică — are un diametru de numai 4.780 de kilometri—, face înconjurul Soarelui în 88 de zile, trecând o dată la 116 zile între Pământ și steaua sistemului nostru. Însă, datorită înclinării orbitei sale în jurul astrului față de orbita Pământului, Mercur pare a se afla în majoritatea timpului deasupra sau dedesubtul Soarelui.
Din acest motiv, trecerile lui Mercur prin fața Soarelui sunt rare, 13 sau 14 într-un secol.
Ultima a avut loc în 9 mai 2016, iar următoarele vor fi în noiembrie 2032 și mai 2049.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.