Federația Elevilor din România (FER) condamnă solicitarea făcută de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă către ministrul educației, de a decala începerea școlii până pe 16 septembrie, ca un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului școlar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie. 

În decursul zilei de astăzi, Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a solicitat în cadrul ședinței de Guvern amânarea începerii școlii până pe data de 16 septembrie. Considerăm această propunere ca fiind una absurdă și lansată cu total dezinteres față de elevii din întreaga țară, din următoarele considerente: 

Anul acesta, examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională s-au susținut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor și poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoștințe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că școala a început pe 12 septembrie în anul școlar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă 4 zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfășurarea acestora și în rezultatele elevilor. 

Totodată, atragem atenția asupra faptului că, din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii școlii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informația, datorită temperaturilor ridicate. Mai mult, semestrul 1 al anului școlar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar și cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfășurarea lor într-un mod deficitar. 

Considerăm, de asemenea, că modificarea structurii anului școlar după ce aceasta a fost decisă în consultare cu actorii educaționali, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, unde Asociația Elevilor din Constanța a solicitat devansarea începerii anului școlar, ar fi o măsură ce ar arăta lipsă de loialitate în comunicarea dintre autoritate și societatea civilă. În plus, menționăm faptul că începerea școlii pe 9 septembrie a fost o măsură de compromis, solicitarea inițială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene, România stând printre ultimele locuri la numărul de zile de școală, conform comisiei europene. 

Ne exprimăm intenția de a crede că propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativă de a distrage atenția publică de la faptul că Guvernul a lăsat, în luna iunie, toți elevii din România în imposibilitatea de a primi reduceri sau a își deconta naveta la transportul județean, sau faptul că, ca urmare a OUG nr. 51/2019, zeci de mii de elevi au rămas în imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligați să folosească cursele „la ocazie”, ca urmare a eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, fapt ce ar denota un total dispreț față de elevii din România. 

Solicităm, pe această cale, Ministrului Educației Ecaterina Andronescu să respingă propunerea doamnei prim-ministru, Viorica Dăncilă, și să ia în considerare începerea anului școlar la 1 septembrie. Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.