O firma americana cu mari probleme in ceea ce priveste distrugerea mediului a venit in Romania sa caute gaze. Gazele de sist, gazele din sisturi, gazele obtinute prin fractionare, fisurare fracturare hidraulica. Asa ne-au ametit cu termeni cei care vin sa ne otraveasca apa. Au tocmit ONG-uri sa mimeze o lupta contra lor. Cat de bine au planuit ca la razboi toata actiunea incat si opozantii sa fie tot oamenii lor. Spunem ca la razboi pentru ca aceasta firma americana are o sigla care are inclus simbolul unui grad militar american.

chevron55028us

Intimidare ? Desigur ! Nu te pui cu armata americana ! Subtila campanie de a avertiza pe oricine doreste sa porneasca “un razboi’ impotriva exploatarilor gazelor de sist prin metode neprietenoase cu mediul. Au investit masiv in reclama. Reclama mincinoasa. Au spatii de reclama chiar la televiziunile care la inceput faceau emisiuni despre pericolul exploatarii prin metode poluante. Chevron pe website-ul oficial recunoaste ca exista un impact negativ asupra mediului pe care incearca sa-l diminueze !

recunoastere Chevron

———————————————————————————————————————————————–

Sa nu intelegeti gresit ! Nu ne opunem gazelor ! Ne opunem exploatarilor prin metode poluante !  Nimeni nu se opune gazelor de sist extrase prin metode “prietenoase cu mediul”. Ne opunem procedeului prin care sint extrase, si efectelor clar devastatoare asupra mediului. Nu suferim de ipocrizie si nu tratam subiectul in genul ecologistilor extremisti. Privind dovezile scrise si in special pe cele video, gasite usor cand tastam gaze de sist in orice motor de cautare online, realizam ca putem sa emitem o opinie fara sa fim specialisti. De ce ? Vedem cum au fost extrase gazele de sist prin metoda fracturarii hidraulice in USA si efectele dezastruoase asupra mediului si a cetatenilor. Riscul devine o certitudine. Dovada este atat de clara incat nu poate fi contestata. Orice persoana care aude procedura de extractie in versiune simpla si fara multe detalii picante va fi convinsa de efectele negative.  Ce alegem sa vedem la vara?

frackingplajaimages

Cine vrea sa ne convinga sa ne otravim viitorul ? O firma americana cu simboluri militare, cu o istorie patata, este in sudul litoralului si asteapta sa inceapa distrugerea litoralului. Turism ? Care turism ? Sa facem turism intre sonde ?  Ce spui turistului ? Sintem ca in Africa si apa poate fi contaminata ?  Am taiat paduri sa facem loc hotelurilor, sa facem statiuni. Am uitat oare de Comorova ? Se pare ca da, am vazut asta la referendum. Politicienii au distrus orice sansa ca omul sa poata decide viitorul. Au politizat referendumul, cetatenii scarbiti de politicieni s-au razbunat prin lipsa la vot si pe referendum. Din totalul de 35.717 alegători înscrişi pe lista electorală permanentă, au iesit la vot 43,26%, dintre care un număr de 13.313 persoane (86,16%) au spus NU exploatarilor prin metode poluante. Au fost si 1.952 de persoane (12,63%) care au fost pacalite sau nu au gandit la ce pericol se expun. Daca privim cifrele totusi, cei 13.313 au spus NU si reprezinta un numar suficient de persoane sa ne dea de gandit.

gaz

Pentru cine nu stie inca ce inseamna extractia poluanta a gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice incercam sa o explicam pe intelesul tuturor. Nu vom alege sa explicam metoda in genul ecologistilor care tind uneori sa exagereze un pic pentru a-si atinge scopul. Vom lua pas cu pas explicatiile companiilor de extractie si concluziile Parlamentului European.

Compania de extractie ne explica procedeul ca fiind unul simplu:

Procedeul constă in pomparea unui amestec de fracturare compus 99,5% din apă și nisip şi 0,5% aditivi printr-o sondă. Amestecul pătrunde în strat prin perforațiile coloanei de foraj, lăsînd gazul să iasă la suprafață. La fiecare pompare se folosesc 2400 metri cubi de apa, daca luam din propozitia explicativa a reprezentantilor Chevron detaliile “99,5% din apă și nisip şi 0,5% aditivi”, calculam ca cele 0.5% procente de substante chimice inseamna 120 metri cubi. Zilnic daca se va efectua macar o extractie la fiecare put sapat deja, la minim 6 puturi in fiecare zona, vom avea cel putin 720 metri cubi de substante poluante injectate in pamant. Sa nu uitam risipa de apa din panza freatica destinata oraselor. O cantitate de 14.400 metri cubi zilnic, apa care se va intorce in natura poluata cu 720 metri cubi de substante chimice. Daca aceste calcule nu va conving, facute pe baza declaratiilor gasite pe pagina oficiala a companiei de extractie Chevron, putem sa va aducem concluziile Parlamentului European care recunoaste oficial ca exista riscuri de poluare a apei potabile, riscuri de cutremure, un caz concret fiind in Marea Britanie, in Lancaster unde in urma extractiilor au fost inregistrate 50 de cutremure. Germania in 2013 a interzis fracturarea hidraulica. Avantaje ? Nu exista avantaje ! Compania americana va plati statului roman 4% din ceea ce extrage. Locuri de munca ? Sa fim seriosi ! Vor veni cu “soldatii lor” tacuti si fara constiinta. Cum aratam acum pentru ei ? Ca o vaca de muls condusa de boi, pe o pasune care va fi distrusa curand. Vaca va fi mulsa de tot laptele, apoi pasunea va fi otravita, la fel si apa.

gaz1

In 2012 societatea civila parea sa fie in avantaj, extractiile fiind sistate in urma protestelor. Politicienii ne-au promis ca le pasa. Au urmat alegerile si am fost iar pacaliti. In 2013 Birladul revine in forta cu demonstratii de strada, vazand clar ca cetatenilor le pasa. In tara administratiile locale au curaj sa se opuna fracturarii. Deciziile luate de către autorităţile locale din cele trei comunitati Păltiniş(Băceşti), Popeni(Găgeşti) şi Siliştea(Pungeşti),vin la scurt timp după ce Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie si ianuarie, pentru compania americana Chevron trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist în cele 3 trei perimetre din judetul Vaslui. In sudul litoralului admirabila atitudinea domnului primar din Limanu Iustin Nicolae, care a avut o atitudine ferma de a apara interesele si sanatatea cetatenilor inaintea oricarui interes econmic national sau international. Inca de la inceput primarul din Limanu a facut toate demersurile pe care i le permite legea. La Mangalia, administratia locala a adoptat o pozitie mai rezervata incercand sa actioneze impartial, reprezentantii Chevron fiind suparati ca nu pot avea un dialog si-au manifestat nemultumirele in acest sens. Din pacate administratia locala Mangalia nu poate face mai nimic fara sustinerea populatiei in numar cat mai mare.

Daca vechiul guvern a aprobat fracturarea hidraulica, noul guvern continua. Sa nu asteptam nimic de la conducerea tarii, presedinte, parlament, guvern. Victor Ponta nu numai ca ne-a mintit, mai mult a conspirat in tot acest timp la masa celor care sint implicati in extractiile gazelor de sist. În luna iulie 2012, premierul a anunţat că îl va avea drept consilier special al primului-ministru, pe teme de strategii economice pe generalul american în rezervă Wesley Clark.

55028chevron

Generalul Wesley Clark este membru în Consiliul de Administraţie al BNK Petroleum, companie care face explorari pentru gaze de sist in Polonia. Sa-i spunem domnului Ponta cum e cu tradarea ? Singura politica a celor care ne-au condus si ne conduc inca, este politica banului. Raman intrebari: noi cei care am putea fi poluati, putem pune pret pe sanatatea noastra ? Chiar merita ? Cat costa o viata ?

Ramane sa spunem NU:

www.mangalia.nu

www.mangalia.tv

www.drepturi-civile.ro

9 COMENTARII

  1. Este foarte bine ca scrieti despre pericolul de poluare si despre distrugerea litoralului!Dar lucrurile trebuiesc incepute de la cap !Va rog sa ma faceti sa inteleg ,pentru ca nu am citit nici un articol (sau poate mi-a scapat )dar astia i-si pun sandramaua ca la ei acasa ? Nu au nevoie de pamint pentru a fora ?Sezonul tine 3 4 luni dar mangaliotii traiesc si din cresterea animalelor restul perioadei anului !Trebui sa faceti inteles si proprieterilor de pamint care sunt riscurile Eu am cumparat 1 ha de pamint acasa la Mangalia .Daca au nevoie de el ,si sa ma aduca cu supersonicul din Italia si tot nu-l vind !N-au decit sa ma ocoleasca atit de mult ii urasc Nu au ce cauta criminalii Mangali !!!!Imi cer scuze daca am spus ceva nelalocul lui ,dar tineti cont ca sunt departe si nu-mi pot exprima nemultumirea altfel ! Va multumesc si va urez putere de munca pentru ca de voi depinde ca noi sa stim ! O zi buna

  2. Multi o sa fie tentati sa inchirieze pamantul pe sumele generoase oferite…. insa nu gandesc ce lasa in urma pe acel teren un astfel de put de forare….

  3. Am vazut filmulete reale ale unor fermieri Americani din zonele de unde s-a extras gaze prin metoda fractionarii. Pe langa faptul ca apa extrasa cu pompe si hidrofoare din panza freatica de multe zeci de ani si folosita in gospodarii (potabila si menajera) acum iese insotita de gaze, (cand apropie un chibrit de apa curgand de la robinet in lavoar, ia foc precum la aragaz), au otravit si solul cu substantele de fractionare si corodare asa incat recoltele se usuca, animalele le mor, ba chiar si unii oameni s-au imbolnavit. Prin urmare cei patiti au tras un semnal de alarma. Depinde de noi sa nu le dam voie sane distruga. Va dati seama ce inseamna sa ramai fara apa potabila si menajera ? Sa zicem ca ne cumparam apa plata de baut, dar daca se infesteaza panza freatica nu vom mai putea face nici baie, deoarece am face intoxicatie prin piele. De turism si agricultura nu mai poate fi vorba. Mai mult, nenorocitii vor sa foreze si in vecinatatea bailor Felix, deci si turismul montan va fi afectat daca cedam. Si sa fim siguri ca daca ii lasam sa inceapa, se vor extinde. Deocamdata sunt vizate zone din Constanta, la Limanu, Hagieni si Costinesti, Vaslui, Birlad, Bihor, Baile Felix (asta din informatiile pe care le am sigur).
    Ponta si altii din guvern, au semnat un acord de prospectiuni, (asta denota cat le pasa de noi si de viitorul copiilor si nepotilor nostri), dar nu trebuie lasati sa faca nici prospectiuni pentru ca si alea sunt daunatoare si apoi daca nu vrem otrava, pentru ce sa verifice daca sunt gaze de sist, ca oricum fracturarea e singura metoda de extractie ?
    Daca se va mai face un referendum, (asa se pare) trebuie sa iesim cu totii la vot, daca nu, cand vor voi sa inceapa, sa iesim cu totii in strada.

  4. Da,am votat cu NU la referendum.Domnule primar,tineti-va de promisiunile facute si nu va lasati ademenit!V-am ales ca primar,tocmai ca am crezut ca veti face ceva mai mult pentru Mangalia noastra.Imi iubesc orasul,este nespus de frumos,de ospitalier,cu toate greutatile indurate de-a lungul anilor.Copiii nostri aici au invatat,aici s-au jucat si aici ar vrea sa-si intemeieze un camin.Nu-i puneti pe fuga sa plece pe alte taramuri neprietenoase.Vrem sa ramana aici,in tara,langa familiile lor.Litoralul nostru e frumos,atragator.Stiti la ce ne gandim iarna?>ne gandim ca va veni si anotimpul calduros si ne vom incalzi oasele la soare,sa acumulam destula caldura incat sa trecem cu brio de frigul din iarna.De ce au platit locuitorii Mangaliei 1000 lei la intretinere in luna ianuarie?Cainii de pe strazi,ce facem cu ei?De ce se scumpeste apa,mereu?De ce e mizerie in continuare in spatiile publice?De ce lumea nu mai zambeste ca mai inainte?De ce copiii nu mai asculta de parinti si de profesori?Ei,domnule primar,astea sunt cateva din problemele care ar trebui sa intereseze comunitatea noastra,in frunte cu conducerea orasului.Inca odata spun,nu sunt de acord cu ,,EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE TERITORIUL TARII NOASTRE”Sa ramana litoralul nostru,curat si nepoluat!Sa fim sanatosi si sa trecem peste toate obstacolele dar,IMPREUNA!

  5. Da, am participat la referendum odata cu alegerile, dar ca de obicei la noi la Romani, nu am avut cvorum. Nici la alegeri nu au votat 50% + 1, si din pacate nu toti cei prezenti la alegeri au votat si pentru referendum. unii n-au inteles insemnatatea si pericolul procedeului de extractie, altii n-au iesit din comoditate din casa…

  6. Dacă vreţi să nu înceapă exloatarea gazelor de sist trebuie să ieşiţi în stradă în număr cât mai mare. Cu 100 – 200 de oameni în stradă nu impresionăm pe nimeni. Noi am ieşit cu miile pe 27 februarie şi nici o televiziune naţională nu a informat populaţia ţării despre protest. Pe 4 aprilie vom organiza alt protest de amploare la Bârlad. Trebuie să fim uniţi în lupta contra acestor companii care nu ne aduc decât rău.
    (Reuters) – The New York State Assembly passed legislation on Wednesday that extends the moratorium on high-volume hydraulic fracturing in the state until May 2015 and requires further studies on the environmental impact of the practice known as fracking.

  7. Corect Iuliane ! Sa iesim in strada cat mai multi ca Ponta si Guvernantii ne-au tradat ! Sta in puterea noastra sa-i impiedicam, dar trebuie sa fim uniti .
    -Pe ei si pe mama lor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.