Marţi, 22 ianuarie a.c. la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în prezenţa domnilor Done Ionuţ şi Ali Şenol – Subprefecţi ai judeţului Constanţa, domnului colonel Cucoş Gheorghe Sebastian – împuternicit Prim-adjunct al Inspectorului General şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, precum şi a şefilor instituţiilor şi structurilor locale cu care jandarmii cooperează, a avut loc evaluarea activităţii desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa în anul 2018.
În cursul anului trecut a fost continuată activitatea de consolidare instituţională ce a avut ca principal obiectiv eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu alte instituţii, comunităţile locale şi societatea civilă, dar şi creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie.
În perioada de referinţă, pe linie de ordine publică au fost executate peste 15000 misiuni, dintre care peste 1000 misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente cultural-artistice(ex. festivalul de jocuri şi reconstituiri istorice „Dapix”, zilele oraşelor şi comunelor din judeţul Constanţa, Noaptea Muzeeelor, Seawolves Bike Fest, Filme în aer liber, Sunset Sea-mphony, Festivalul Antic Tomis, etc), sportive(fotbal, handbal, volei, rugby, baschet), religioase(ex. Sărbătoarea Botezului Domnului la Mangalia, Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepisopală, Hramul Izvorul Tămăduirii la mănăstirea Dervent,etc), de protest sau alte adunări publice(Ziua Marinei Române la Mangalia, Ziua Copilului, Ora Pământului, Ziua Armatei Române, etc) celelalte fiind misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, punerea în executare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete, etc.
În privinţa misiunilor de menţinere a ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a participat împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la peste 7500 misiuni, în 10 localităţi din judeţ (Constanţa, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Techirghiol, Eforie, Neptun, Costineşti şi Mihail Kogălniceanu).
Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în anul 2018 au fost constatate 343 fapte de natură penală cu 370 autori, dintre care 62 fapte penale cu 70 autori constatate de către patrulele independente de jandarmi. Totodată, au fost aplicate 1826 sancţiuni contravenţionale, dintre care 265 avertismente scrise şi 1561 amenzi în valoare totală de peste 500000 lei. De asemenea, în timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 370 persoane, au fost depistate 6 persoane date în urmărire, dintre care 3 persoane de către patrulele independente de jandarmi.
În perioada sezonului estival 2018, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2018” Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în zonele turistice Constanţa, Eforie, Techirghiol, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Saturn, Venus şi Mangalia.
În timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival 2018 au fost constatate 72 fapte de natură penală, cu 77 autori, dintre care 16 fapte penale cu 16 autori de către patrulele independente de jandarmi.
De asemenea, în sezonul estival 2018 au fost aplicate 738 sancţiuni contravenţionale(609 amenzi contravenţionale şi 129 avertismente), cuantumul total al amenzilor fiind de peste 300000 lei.
În anul 2018, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului au asigurat protecţia la 32 de obiective. Efectivele destinate executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională reprezintă peste 50% din totalul efectivelor inspectoratului.
Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de protecţie, intervenţie şi supraveghere a 104 km conducte magistrale de transport produse petroliere.
În anul 2018 au fost executate 98 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi cu caracter special şi 363 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi de bunuri şi valori. De asemenea, în perioada analizată efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au participat la paza şi protecţia a 759 transporturi de corespondenţă clasificată.
În anul 2018, în urma solicitărilor primite de la diferite instituţii, au fost executate în cooperare/colaborare peste 600 acţiuni(cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Parchete, D.I.I.C.O.T., B.C.C.O., D.N.A., D.G.A., în sprijinul executorilor judecătoreşti, cu lucrători ai Direcţiei Silvice Constanţa, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa etc).
În perioada supusă analizei, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au pus în executare un număr de 2967 mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete.
În cursul anului trecut s-au desfăşurat 83 de activităţi informativ-prevenive şi de dialog social în instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa, alături de lucrători ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, dar şi activităţi informativ-preventive în domeniul sportiv, protecţiei mediului, silvic, piscicol şi pe linia activităţilor de picnic.
Totodată, pe timpul adunărilor publice s-au executat 33 de activităţi cu caracter preventiv ce au avut ca scop principal informarea participanţilor cu privire la cadrul legal care reglementează astfel de activităţi.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa va continua să depună eforturi pentru îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi creşterea eficienţei instituţionale, acţionând permanent pentru îndeplinirea misiunilor şi atribuţiilor la un nivel calitativ ridicat.
Totodată, instituţia noastră îşi va desfăşura activitatea în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.