“E inacceptabil” – Arafat a cerut anchetă contra operatoarei de la 112 care a umilit părinţii unei fetiţe ce urina sânge

0
722

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a catalogat drept “inacceptabil”, într-o intervenţie la Digi24, modul în care operatoarea de la 112 le-a vorbit celor doi părinţi din Cluj care sunaseră să ceară ajutorul după ce fetiţa lor a început să urineze sânge.

“Este inacceptabil. Modul de a vorbi cu oameni care solicită ajutor nu poate să fie în acest hal. Chiar dacă tu, ca personal medical, consideri că nu e o urgenţă, pentru părinţii respectivi, faptul că văd cum copilul lor are sânge în urină sau e cu sângerare este ceva care îi sperie. Putea să se rezolve uşor, vorbind frumos cu ei, discutând, explicând. Şi se poate trimite o maşină de consultaţii la domiciliu să vadă fetiţa sau să fie fetiţa transportată cu unul dintre părinţi la o unitate de primiri urgenţe. Existau alternative pentru medicul respectiv”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a opinat că modul în care a fost abordată problema nu este unul profesionist, motiv pentru care a solicitat şi o anchetă disciplinară.

“Procedura durează 3 zile, trebuie să o asculte pe doamna, să ia declaraţia, să asculte ce s-a vorbit acolo. Decizia nu are cum să fie, după părerea mea, că şi-a făcut treaba corect. Nimeni nu acceptă un astfel de mod de adresare către un apelant la 112, mai ales că oamenii vorbeau politicos, nu au jignit-o. Deci nu pot să spun că a reacţionat pentru că cineva a agresat-o telefonic. Sunt părinţi care au solicitat ajutor şi trebuia să fie trataţi ca atare. Nu ai cum să spui unui părinte care vede copilul că are dureri şi urinează sânge: aşteaptă până mâine când vine medicul de familie. Modul de discuţie a fost deplasat, comentariile nu erau la locul lor”, a afirmat Arafat.

În opinia şefului DSU, surmenajul şi turele suplimentare ale celor de la 112 nu justifică modul în care operatoarea s-a adresat celor doi părinţi.

Bărbatul care a sunat la 112, Iosif Zigor, tatăl fetiţei care urina sânge, a povestit că a reuşit să obţină o ambulanţă pentru fetiţă abia la al treilea apel, când a vorbit cu un alt dispecer. A doua oară când a sunat la 112, a vorbit cu aceeaşi operatoare, care i-a spus din nou că nu va trimite o ambulanţă.

“Doamna care a vorbit m-a jignit că nu ştim să căutăm de copii, că ea şi-a crescut copiii”, a adăugat tată fetiţei.

Cum a decurs conversaţia

Reamintim că doi părinţi din comuna Aghireşu, care au sunat la 112, au avut o experienţă de-a dreptul şocantă când medicul cu care au fost puşi în legătură telefonică de către operator i-a certat şi i-a jignit, acuzându-i că nu au grijă de copilul pentru care solicitau ajutor de urgenţă. Mai mult, medicul a şi refuzat să trimită o ambulanţă la domiciliul familiei.

Practic, potrivit infohuedin.ro, cei doi părinţi descoperiseră că una dintre fetiţele lor gemene urina cu sânge şi plângea atunci când urina. Cum descoperirea a fost făcută abia după amiază, când medicul de familie din sat nu mai putea fi găsit, speriaţi, părinţii au sunat la 112 după ce căutaseră în zadar să găsească o maşină cu care să poată transporta copila la un spital.

Directorul serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, Horia Sima, a declarat pentru publicaţia citată că medicul în cauză va fi monitorizat şi face obiectul unei cercetări disciplinare.

Redăm parţial dialogul aproape neverosimil pe care cei doi părinţi l-au avut cu medicul de la „Salvare”:

Tatăl: Fetiţa urinează sânge!

Operatoare: Medicul de familie, domnule!

Tatăl: La ora asta nu am un medic de familie!

Operatoare: Păi aveaţi până acum!

Tatăl: Păi eu acum de nici o jumătate de oră am sosit acasă.

Operatoare: Şi mama?

Tatăl: Păi cu doi copii, am doi gemeni.

Operatoare: Mno, şi? Ambulanţa ce să vă facă acuma pentru asta, nu vă supăraţi? E opărită.

Tatăl: Nu e opărită. Când urinează, plânge!

Operatoare: Da, ştiu! Mi-aţi mai spus! Urinează şi plânge, şi atunci?

Tatăl: E roşie puţin jos.

Operatoare: E o infecţie urinară! Da’ dă-mi pe mama, nu tu!

Mama: Alo!

Operatoare: Păi vorbiţi doamnă dumneavoastră, că sunteţi mama copiilor!

Mama: Am observat că atunci când urinează, plânge. Am schimbat-o de pampers, am şters-o şi i-a curs sânge. Asta e problema, că dacă observam mai repede, normal că mergeam la medicul de familie.

Operatoare: Şi acum, ambulanţa ce poate să vă facă, doamnă?

Mama: S-o ducem la urgenţă să vedem, doamnă scumpă care e problema? Să îi facă o analiză de urină, să-i facă ceva! Nu o putem lăsa aşa!

Operatoare: Ba o puteţi duce dumneavoastră, doamnă!

Mama: Unde?

Operatoare: La urgenţă!

Tatăl: Doamnă, am căutat o jumătate de oră o maşină să o duc la Urgenţă.

Operatoare: Asta nu este urgenţă.

Tatăl: Nu am maşină cu ce să o duc! Deci nu-i o urgenţă…. Dacă fata păţeşte ceva, dumneavoastră răspundeţi!

Operatoare: Ameninţările de rigoare..să aud ameninţările care urmează.

Tatăl: Nu doamnă scumpă, nu e ameninţare. Deci dacă fata îmi păţeşte ceva, dumneavoastră răspundeţi!

Operatoare: Eu nu răspund deloc, că e copilul dumitale! Nu trebuia să-l laşi să ajungă până aici! Nu răspund eu deloc, răspunzi dumneata şi nevasta dumitale, că-s ai voştri copiii, nu-s ai mei! Eu pe ai mei mi i-am crescut!

Mama: Dumneata eşti obligată să îmi trimiţi urgent!

Operatoare: Eu sunt obligată pe urgenţă! Şi nu mă înveţi tu pe mine la ce-s obligată să trimit! Tu să-ţi vezi de copil mai bine!”, se arată în înregistrarea audio publicată de Info Huedin.

sursa: epochtimes-romania.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.