Pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, o tradiție străveche ce celebrează iubirea și renașterea naturii. Una dintre cele mai vechi mențiuni despre această sărbătoare provine din Transilvania, mai exact din satul Calbor, comuna Beclean, județul Brașov. Pe un „Triod” din biserica greco-catolică a localității, tipărit în 1774, istoricul Nicolae Iorga a descoperit o însemnare care atestă existența Dragobetelui: „Zioa de Dragobete. Vreme timpurie”.

Originea numelui „Dragobete”

Etimologia numelui „Dragobete” a fost subiect de dezbatere printre cercetători. În 1923, lingvistul Vasile Bogrea a emis ipoteza conform căreia termenul derivă din „Glavoobretenie”, denumirea slavonă a sărbătorii creștine „Aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, sărbătoare care, în calendarul ortodox, cade tot pe 24 februarie. Cu timpul, această denumire a evoluat în forma actuală, care amintește de cuvintele de origine slavă „drag” și „dragoste”, termeni ce definesc esența sărbătorii.

Intrarea sărbătorii în cultura română

Prima mențiune literară a Dragobetelui apare în „Traianida” lui Dimitrie Bolintineanu, o epopee națională publicată în 1870. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Bogdan Petriceicu Hasdeu face referire la Dragobete în monumentala sa lucrare „Etymologicum magnum Romaniae”, consolidând astfel poziția sărbătorii în cultura română. Un deceniu mai târziu, Simion Florea Marian oferă prima descriere detaliată a obiceiului în cartea sa „Sărbătorile la români”.

Cine este Dragobete?

Dragobetele are rădăcini precreștine și este considerat de etnologul Ion Ghinoiu un zeu al unui străvechi panteon autohton. Tradiția populară îl prezintă ca pe fiul babei Dochia, un tânăr chipeș, simbol al iubirii și al vitalității. În mitologia universală, Dragobete are corespondent în Eros, zeul iubirii la greci, și în Cupidon, omologul său roman.

De-a lungul timpului, Dragobetele a fost asociat cu „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”, un simbol al iubirii pure și al legăturii sacre dintre oameni și natură. Conform tradiției, în această zi, păsările își aleg perechea, iar tinerii participă la diverse ritualuri menite să le aducă noroc în dragoste.

Astfel, Dragobetele rămâne o sărbătoare emblematică pentru cultura română, simbolizând iubirea, primăvara și speranța într-un viitor plin de armonie și împlinire.

(foto: alba24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.