Douglas Engelbart, părintele Mouse-ului: 54 de ani de la invenția care a revoluționat interacțiunea cu computerul

0
214

Pe 17 noiembrie 1970, Douglas Engelbart, un pionier vizionar al tehnologiei, primea patentul pentru o invenție care avea să revoluționeze complet modul în care oamenii interacționează cu calculatoarele: primul mouse de calculator. Acest moment istoric a marcat un pas esențial în direcția transformării calculatoarelor din simple dispozitive de calcul în instrumente de uz general, accesibile pentru o varietate largă de utilizatori.

Mouse-ul inițial proiectat de Engelbart avea un design simplu, format dintr-o carcasă de lemn cu două rotițe și un singur buton. Ideea din spatele acestui dispozitiv era de a permite utilizatorilor să navigheze și să interacționeze mai ușor cu interfețele grafice ale computerelor, care începuseră să se dezvolte în anii ’70. Engelbart a lucrat la dezvoltarea acestui proiect în cadrul Stanford Research Institute, având ca scop principal să îmbunătățească eficiența utilizării calculatoarelor. Engelbart a primit patentul US3541541 la data de 17 noiembrie 1970, sub numele “Indicator de poziție X-Y pentru un sistem de afișare”. Pe atunci Engelbart se gândea ca utilizatorii să țină mouse-ul cu o mână, în timp ce cu cealaltă să tasteze pe o tastatură având doar cinci taste.

Dispozitivul a mai fost denumit în engleză și “bug” (gândac), dar denumirea a dispărut în favoarea celei de “mouse”. A fost unul din cele câteva dispozitive de indicat dezvoltate pentru calculatorul „oN-Line System” (NLS) al lui Engelbart, care era un sistem conținând atât hardware cât și software. Ulterior au fost construite dispozitive bazate și pe alte mișcări ale corpului, cum ar fi dispozitive montate pe cap sau atașate de bărbie sau nas, dar în cele din urmă a câștigat mouse-ul, datorită simplității și comodității sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.