În cadrul unei interpelări adresate ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, a semnalat faptul că modificarea Legii 448/2006 va pune în pericol activitatea unităților protejate, unde persoanele cu dizabilități găsesc condițiile necesare pentru a putea munci și solicită luarea unor măsuri pentru a evita închiderea acestor unități și încurajarea angajatorilor în scopul angajării cât mai multor persoane cu dizabilități.
Până la 1 septembrie Legea 448/2006 prevedea că persoanele juridice sau organizațiile care au peste 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap, într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. În plus, firmele care nu angajau persoane cu dizabilități, erau obligate fie să vireze lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe economie, înmulțit cu numărul de locuri în care nu au angajat persoane cu handicap, fie să achiziționeze produse sau servicii realizate de către unitățile protejate, în valoare de suma datorată la bugetul de stat.
De la 1 septembrie, însă, a fost scoasă obligativitatea de a achiziționa bunuri sau servicii de la unitățile protejate, iar persoanele juridice sunt obligate să vireze către bugetul de stat sumele reprezentând numărul locurilor de muncă pe care nu au angajat persoane cu dizabilități.
Drept urmare a acestor modificări legislative, 23 de unități protejate din județul Constanța ar putea fi închise.
Deopotrivă, nici în privința învățământului românesc lucrurile nu stau prea bine. Într-o declarație politică susținută astăzi în plenul Camerei Deputaților, deputatul PMP, Robert-Nicolae Turcescu, semnala faptul că noul an școlar a început cu aceleași mari probleme: lipsa manualelor, școli aflate în paragină, degringoladă în ceea ce privește programa și chiar, la unele clase, lipsa cadrelor didactice.
Deși toate aceste probleme nu ar fi trebuit să existe, ministrul Educației, Liviu-Marian Pop, nu s-a achitat de obligațiile care îi revin în calitate de ministru.
Drept urmare, deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, i-a cerut public demisia din funcția pe care o ocupă.
Dat fiind acest tablou sinistru, vă spun că sistemul de învățământ românesc nu va evolua niciodată. Nu sub conducerea lui Liviu-Marian Pop, același ministru care mandatul trecut, deși are în spate o activitate de profesor de matematică, nu a știut să rezolve o problemă pe care liceenii au primit-o la examenul de bacalaureat.
Liviu-Marian Pop trebuie să plece de la conducerea învățământului românesc dacă vrem ca tinerii să mai aibă o șansă în această țară. A distrus destule, și aici mă refer și la Legea Educației Naționale pe care, alături de colega sa de partid, Ecaterina Andronescu, a măcelărit-o cu poftă.
Împreună au reușit să modifice majoritatea articolelor care aduceau o schimbare în bine în sistemul nostru de învățământ.
Îi cer public domnului ministru Liviu-Marian Pop să demisioneze de urgență din funcția pe care o ocupă și să lase locul unei persoane mânate de pricepere și bune intenții.”, a precizat Robert Turcescu:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.