Luni 08 octombrie 2012, dupa mai bine de 3 luni de la instalare, administratia Radu Cristian nu reuseste sa demareze eficient mai nimic. Cel mai mare esec este in cazul problemei cainilor fara stapan. Reprezentantii primariei tot ne comunica rezultatele bune in privinta sterilizarii catorva sute de caini. Unii turisti au fugit la propriu de pe litoral terorizati de haitele de caini, intre timp, presa a incercat sa nu relateze toate cazurile de persoane muscate pentru a nu crea o panica. Ce a facut administratia ? A profitat ca presa nu doreste sa creeze panica si sa starneasca pornirile violente ale celor care nu doresc caini in sudul litoralului. Administratia a stat pasiva si a asteptat pomana unor asociatii care din putinul lor au incercat sa sterilizeze cateva sute de caini. Nu punem in umbra actiunea, dar fara o strangere in paralel a cainilor din teritoriu si “cazarea” intr-un adapost, totul a fost doar o mica gadilare a cateilor in zonele intime degeaba.

                   Ce face primaria in momentul de fata ? Cauta sa arunce problema in curtea celui care nu are ce face si doreste inconstient  sa puna mana sa ajute, dar sub nici o forma sa ramana responsabil in totalitate juridic si financiar de o problema pe care trebuie sa o rezolve administratia locala.  Reprezentantii primariei se plang ca in putinul timp de la instalare nu se putea face mai nimic in aceasta problema si ca au nevoie de ani de zile pentru a rezolva problema. In campanie nu ne-au anuntat ca nu sint in stare sa ne rezolve problemele. Acum ca au ajuns la conducere brusc au dat de greu si se victimizeaza. Cine nu este in stare sa care cat cere, sa nu mai ceara si sa lase pe urmatorul sa care !

                  Societatea civila a actionat la aceasta dezbatere prin intermediul doamnei care in nume propriu a facut un anunt uluitor. Daca reprezentantii primariei se tot plang ca nu au un teren pentru a demara un proiect pentru un adapost ce ar putea gazdui cainii fara stapan, o persoana fizica a pus la dispozitie cu titlu gratuit un teren cu o suprafata de peste 4.000 mp, daca se va construi pe acest teren un adapost si la gestionarea acestuia sa nu fie persoane care pana in prezent s-au opus vehement infiintarii unui adapost. Gestul doamnei nu a fost salutat decat de zona persoanelor care nu aveau un interes in zona “problemei cainilor”.

 

14 COMENTARII

 1. buna ziua,romulus dumitrana este numele meu si sunt reprezentantul primariei la aceasta dezbatere.Imi pare rau dar nu inteleg comentariul dumneavoastra oarecum rauvoitor , in conditiile in care cunoasteti mai bine implicarea noastra si faptul ca noi lucram acum undeva la subsol , iar rezultatele concrete se vor vedea undeva peste un an.
  Aceasta intalnire a avut rolul de-a uni pe cei ce vor sa faca ceva concret in acest sens si nu a ne plange , mai ales ca stiti ca sunt un om de actiune care in general rezolva problemele.
  Consideram ca aceasta problema este a intregului oras si ca este de datoria noastra sa comunicam si sa ne consultam cu toti cei ce vor sa se implice in gasirea de solutii.
  Daca nu faceam aceasta intalnire se spunea ca nu exista transparenta.Daca am facut-o ca nu suntem capabili si ca pasam responsabilitatea.
  Pentru ca ma cunoasteti va asigur ca in maxim 4 luni vom avea si adapostul si caini mai putini pe strazile orasului nostru.(prin adoptii responsabile si cazare temporara).
  Un prim rezultat pozitiv al acestei dezbateri este programarea marti la ora 16 la Primarie a unei intalniri restranse cu cei care vor sa se implice direct,,dupa ce le-a fost inmanat o propunere de proiect.
  va cer numai un pic de rabdare ,incredere si nu rea credinta
  in rest numai de bine

 2. Nu stiu ce s-a facut sau nu la primarie, unde lucrati sau cum, dar noi de 3 luni nu am vazut nimic diferit fata de administratia Tusac ….
  Asteptam, asteptam si tot asa….
  Cred ca jumatate din problema tine de faptul ca 80% din cei din primarie sunt de pe vremea fostului, oameni de “mare” isprava cu idei si interese deosebite mai ales pentru ei insisi…

 3. Buna ziua,

  Spuneti-mi, va rog, de unde pana unde acel titlu ? ONG-urile se opun construirii unui adapost….nu este adevarat !! …Impreuna cu Primaria se cauta solutii, nimeni, NIMENI nu vrea cainii pe strada, din diferite motive….

  Cum se poate sa postati si fraza aceasta ? “Gestul doamnei nu a fost salutat decat de zona persoanelor care nu aveau un interes in zona “problemei cainilor”.

  Toti cei care erau in sala si vor adapost stiau ca doamna va oferi acel teren….

  Ce se intampla, de fapt ??

  Ce e cu manipularea asta ?

  Pacat, foarte mare pacat ….

 4. Manipularea este din partea dv. Chiar credeti ca si cu filmarea integrala puteti sa ne traduceti altceva decat ceea ce a fost in sala? Adevarul doare! Ce doreati sa spunem? Ca dialogul de la dezbatere a fost constructiv si toata lumea s-a imbratisat? A fost un esec.

 5. Intr-adevar, doar se vorbeste, ceva concret nu a facut administratia Radu. Scuze, a facut ceva, a umplut birourile Primariei cu oameni din Mangalia, Constanta, Bucuresti, fara experienta in administratie si care nu au dat, ca si pe vremea lui Tusac, concurs pt ocuparea functiilor, ci au fost impusi politic… Daca se vor dovedi la fel de capabili ca oamenii adusi de Tusac, Mangalia va ajunge o metropola prospera…

 6. Chiar credeti ca toti care vad filmarea de la dezbatere sint nevazatori sau surzi? Daca si la dovezi video spuneti ca nu reprezinta adevarul e clar…. pixelul albastru. Vedem ca nu va doare ….

 7. Mai “eu” tu esti una din grupul de urlatoare care castreaza ciinii si le da drumu in strada dupa. Asa ati spus. Acum ce dracu ne luati ca nu vreti ciini in strada.

 8. Ma simt dator cu un drept la replica cu privire la comentariul postat de dvs. Articolul scris de noi nu este unul rauvoitor asa cum il considerati , ci mai de graba unul constructiv, asta daca, atat dvs cat si acele ONG-uri la care facem referire inteleg mesajul acestui articol. Iar mesajul este ca problema cainilor este una strigenta, o problema care trebuia partial rezolvata inca de la
  instalarea noii administratii. Stiti foarte bine ca ne-am implicat de la inceput, si v-am facut cunoscut de atatea ori ca rezolvarea acestei probleme , in prima faza, consta in luarea cainilor de pe strada (mai ales cei din statiuni, asta-vara) si dusi intr-un adapost.
  Adapost care se putea construi pentru cei 2-300 de caini (nu 3000 asa cum ne informa cineva). Banii se puteau gasi atat din bugetul local cat si din privat. Era si este o problema a orasului si sunt convins ca nimeni nu ar fi vociferat daca se aloca bani din bugetul local. Populatia ar fi participat activ daca se vedea ca noua administratie se implica activ.

  Dar ati ales calea usoara, sterilizarea. Care este efectul acestei solutii? S-au sterilizat doua sute si ceva de caini, in mare parte cei cu stapan. Cainii fara stapan tot pe strada au ajuns. Duceti-va prin statiuni acum si vedeti cate catele sunt cu pui.

  Sterilizarea s-a facut in mare parte in secret. Si nu inteleg de ce? Vad ca si acum se incepe o campanie de sterilizare peste cateva zile dar nimeni nu stie nimic. Nu avem masina de transport, nu avem custi. Asa se face o campanie de sterilizare?
  Fara informare publica, fara constientizarea populatiei. Acum imi dau seama ca articolul ar fi trebuit sa fie mai dur.

  Ati vazut si ieri ca nu au venit oameni la dezbatere. Asta pentru ca sunt satui de vorbe. De 22 de ani nu s-a facut NIMIC. Doar vorbe. Si oricat de bine intentionata si dornica de munca ar fi noua administratie populatia nu mai are interes si incredere. Nu puteti cere oamenilor sa astepte. Sunt satui de asteptare. Vor fapte. Faceti ceva concret si sunt convins ca oamenii vor veni in ajutorul dvs. Sunt dornici sa recladeasca acest oras. Dar au nevoie de o administratie curata si dornica sa-i ajute.

 9. buna ziua,
  citesc si incerc sa inteleg daca este vorba de “gica contra” , de oameni pusi sa aiba parerile de mai sus , sau m-am schimbat in cateva luni de nu vad eu realitatea?
  Incerc sa ma explic:
  -pentru 666- domnule suntem in 9 octombrie iar actuala administratie a pus prima oara piciorul in primarie pe 3 iulie, adica au trecut 3luni si 6 zile nu 4 luni exact cum calculati dumneavoastra.
  – problema cainilor fara stapan o vedem rezolvabila urmand etapele:
  1. formarea unui cadru organizat ( ong sau cum s-o numi)
  2 gasirea unui teren de minim 3000-4000 mp cu utilitati si acces relativ usor
  3 proiect constructie + proiect management
  4 departament procurare fonduri
  5 angajare personal
  6 departament adoptii (reale si serioase)
  7 sterilizare masiva si continua a cainilor cu si fara stapan
  8 strangerea de pe strazi a cainilor
  acum incerc sa explic ce am facut noi si la ce n-am gasit inca solutii:
  1 n-am reusit inca sa formam acel ong deoarece nu s-a dorit pana acum o implicare totala in a rezolva aceasta problema.Ori au fost ambitii personale, ori s-a dorit sa se arate ca “noi” nu suntem in stare sa rezolvam aceasta problema , ori erau buni numai la declaratii si la fapte deloc, ori rezolvau problema numai cum credeau ei fara sa tina cont si de opinia celorlalti,ori exista antipatii personale.Cred ca este nevoie de implicarea a cat mai multor mangalioti .Asa cum am spus-o si la intalnirea de luni ,tactica de acum va fi ca acesti “cativa “,impreuna cu primaria sa facem concret ceva , sa ne asumam responsabilitatea si in final sunt convins c-o sa se alature si altii ,sceptici sau rauvoitori.
  2 teren am cautat si inca n-am gasit.Unii au promis dar cand a fost sa demaram lucrurile ne-au lasat balta (dupa o luna de asteptare),altadata impreuna cu tv mangalia am gasit la parcul industrial ,dar din pacate- de fapt din fericire – avem intalniri pentru revigorarea zonei cu firme de productie care n-au agreat ideea noastra,al;tadata a fost prea departe,ba am fost si nu avea utilitati,ba cu nesimtire sa cerut un pret aberant.Altcineva a spus ca ne-ar putea rezolva dar si-ar crea obligatii(aceasta persoana acum ne da lectii de neimplicare).
  3 exista
  4 fonduri de la primaria anul acesta exclus- bugetul se poate face abia pentru la anul, fonduri europene nu exista.
  Am reusit sa obtinem doar promisiuni de la cateva firme din Mangalia si doua fundatii de profil din Germania si Franta au spus ca ne vor sprijini dupa ce vad proiectul demarat.
  5 -6
  7 sterilizare s-a facut ,in 3 luni aproximativ 580 de caini si pisici
  8 n-am strans de pe strazi pentru ca inca nu exista adapost
  Cum spuneti dumneavoastra un adapost de 3000 de caini este ceva fantastic dar care este poveste.
  Cred ca realist in conditiile date este unul de 300-400 si care se poate realiza in cel mult 4 luni de acum in colo ( nu pana acum ).
  Nu-mi place sa ma plang , sunt obisnuit sa pun osul la munca si sa rezolv problemele . Asa cum am mai spus , acum lucram la subsol unde nu se vede nimic , adevarat, dar va asigur ca peste 4 luni discutam altfel.Daca dumneavoastra si cititorii dumneavoastra cred ca n-am facut nimic este o parere indraznesc sa spun falsa .Ma doare cand aceasta parere o au cei care cunosc bine realitatea.
  cu toate acestea va asigur ca totul va fi foarte bine
  cu respect
  romulus dumitrana

 10. inca ceva si scapati de mine. pe 15 noiembrie vom face un bilant cu realizarile si neimplinirile de pana atunci. Concret cu cifre, imagini, pareri.Doar un amanunt :pana acum avem aprobati pentru la anul aproximativ 8 milioane de euro de investit in trei directii. Este oare putin lucru? pentru acesti bani sau facut zeci de drumuri la bucuresti cu tot atatea intalniri.Lucrurile la vedere vor fi din toamna urmatoare.
  o seara buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.