La editura Ex Ponto a fost publicată, recent, lucrarea științifică intitulată „Cultura Zau”, scrisă de cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Volumul reprezintă, cu unele completări și mici modificări, Teza de doctorat a autorului pe care a susținut-o, în anul 2008, la Facultatea de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu. Cartea se adresează specialiștilor în preistorie, profesorilor și studenților de la facultățile de istorie, dar și tuturor celor interesați de preistoria României.

CULTURA ZAUDenumirea de „Cultura Zau” provine de la localitatea Zau de Câmpie, din județul Cluj, unde a fost descoperită și cercetată evoluția acestei civilizații, cu originile în neoliticul timpuriu şi finalul în eneolitic și începutul epocii cuprului. Cultura Zau are patru faze de evoluţie: faza I – încadrată în neoliticul timpuriu (o evoluţie locală a unor comunităţi Starčevo-Criş); faza II – în neoliticul mijlociu; faza III – în neoliticul târziu; faza IV – în eneoliticul timpuriu și începutul epocii cuprului. Toate acestea au fost verificate prin metoda datării cu radiocarbon.

Volumul cuprinde o analiză statistică pe nivele, orizonturi culturale și complexe, precum și un studiu al evoluției ceramicii, deseori ceramica fiind factorul cel mai dinamic al unei civilizații. Astfel, autorul a demonstrat puterea analizei matematice asupra unui lot de materiale suficient de numeros pentru ca și clasificările să fie constante. După cum a afirmat coordonatorul științific al Tezei de doctorat, prof.univ.dr. Gh. Lazarovici „Acest volum reprezintă cea mai completă lucrare analitică asupra unui bogat lot de materiale (peste 14.000 de obiecte doar de la Zau) referitoare la o stațiune arheologică și la o civilizație”.

Din studiul realizat se poate observa, prin comparațiile materialelor selective, la fiecare evoluție pe faze, legăturile din spațiul transilvănean. Volumul cuprinde analiza fiecărui grup sau clasă de ornamente și forme, dar și tehnologia ceramicii: categoria din care se desprind ideile privind fenomenul cultural al complexului sau nivelului (în evoluție sau în involuție); amestecul necesar plasticizării și modelării ceramicii; netezirea; pictarea și tratarea suprafeței pentru pictură; arderea și așa mai departe.

Lucrarea, alcătuită din 352 de pagini (între care peste 100 de pagini color), format A4, a fost structurată după cum urmează: Cuvânt înainte; Studiu introductiv (realizat de prof.univ.dr. Gh. Lazarovici, prin care acesta susține munca de cercetare a autorului); Cadrul geografic; Date generale; Evoluția; Așezări, locuințe, fortificații; Viața spirituală; Concluzii; Bibliografie și Anexe (cu numeroase imagini ale materialelor arheologice aparținând culturii Zau).

Prof.univ.dr. Gh. Lazarovici a facut următoarele precizări: „Definirea culturii Zau a fost imbold şi pentru noi de reanalizare a acestor descoperiri, imbold născut din dialogurile cu domnul Sorin Marcel Colesniuc pe durata documentaţiei sale pentru teza de doctorat. Îmi aduc aminte de reticenţele unor membri ai comisiilor de doctorat faţă de această civilizaţie. Pentru a susţine opiniile domnului doctor Sorin Marcel Colesniuc, am socotit necesar să scriem un număr de pagini alături de colegul şi colaboratorul nostru. Dorim să aducem mulţumiri Domniei Sale, dar şi altor colegi, doctori şi doctoranzi, în special doamnei doctor Zoia Maxim, precum și tuturor celor care au participat la săpăturile de la: Zau, Iclod, Cheile Turzii, Cluj-Napoca şi altele.”

Cartea va fi lansată vineri, 28 februarie 2014, ora 10.00, la Cercul Militar din Mangalia, cu prilejul aniversării a 15 ani de la înființarea Filialei Mangalia a Ligii Navale Române.

 

                                    Persoană de contact:
Cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC
E-mail: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com
Tel: 0722.696.299

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.