„Cu viaţa mea apăr viaţa”
1933 – 2015: 82 ani de atestare documentară
 a Protecţiei Civile în România

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa are în structurile operative o echipă de pirotehnicieni care, ori de câte ori o persoană găseşte muniţie neexplodată intervine pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de siguranţă şi, ulterior, distrugerea lor în locuri special amenajate.

Echipa pirotehnică a ISUJ Constanţa este formată din trei specialişti curajoşi, care ştiu că nu le este permisă nici măcar o greşeală.

Misiunea lor principală este asanarea, pe teritoriul judeţului Constanţa, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate de pe timpul conflictelor militare, din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive, accidente survenite pe timpul transportului de muniţii sau asanări ale poligoanelor special amenajate pentru trageri sau instrucţie cu muniţie de război, care urmează a fi redate circuitului economic.

Pe parcursul anului 2014, echipa pirotehnică a executat 39 misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi două şedinţe de distrugere a muniţiei asanate.

Statistic, elementele de muniţie asanate, în anul 2014, se prezintă astfel: 73 de proiectile de calibre diferite, două lovituri de aruncător, opt grenade de mână defensive şi ofensive şi 12 cartuşe de infanterie.

 Este o meserie riscantă şi numai cei curajoşi şi foarte bine pregătiţi teoretic şi practic pot s-o profeseze. Nu se acceptă greşeli. Orice manipulare necorespunzătoare te poate costa viaţa, a declarat cpt. Oprea Gabriel, cel care coordonează toate misiunile echipei pirotehnice.

***

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

–          ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

–          comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

–          lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

–          introducerea muniţiilor în foc;

–          tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

–          folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

–          utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

–          demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.