Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a întâlnit vineri cu o delegaţie a sindicală a muncitorilor din şantierul naval Damen Mangalia, veniţi la Bucureşti să protesteze faţă de intenţia operatorului Damen de a pune în practică un plan de restructurare ce implică disponibilizarea a 228 de angajaţi. Oficialul spune că problema concedierilor colective va fi discutată la nivelul guvernului.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, sindicatul din şantier, însoţit de BNS, s-a mai plâns că angajamentele asumate de operatorul olandez privind creşterea semnificativă a numărului de angajaţi nu au fost respectate şi că numărul comenzilor este foarte redus.
În 24 iunie va avea loc o Adunare Generală a Acţionarilor care are pe ordine votarea planului de restructurare. Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al SN 2 Mai SA, care la rândul său deţine şantierul, cu 51% din acţiuni, după ce acesta a fost naţionalizat în 2018, urmare a retragerii fostului proprietar şi operator al platformei, Daewoo Mangalia Heavy Industries.
“Ministrul Economiei i-a informat pe reprezentanţii delegaţiei că problema concedierilor colective va fi discutată la nivelul guvernului. De asemenea, ministrul a subliniat în deplin acord cu reprezentanţii muncitorilor că trebuie luate măsuri care să îmbunătăţească pe termen lung situaţia şantierului. Operatorul şantierului a justificat în mai multe rânduri disponibilizările prin scăderea numărului de comenzi de construcţii de nave în contextul pandemiei”, precizează Ministerul Economiei.
“Protestăm pentru că managementul şantierului nu fructifică avantajele competitive de care dispune şantierul naval din Mangalia în condiţiile în care în anii anteriori acesta era lider la nivelul Uniunii Europene pe segmentul de nave comerciale astfel că de la 10 nave pe an, în momentul de faţă nu mai sunt livrate nici măcar 3 nave pe an. Protestăm pentru că în momentul de faţă şantierului naval Damen Shipyards Mangalia i se aplică prevederile Ordonanţei nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare situaţie care afectează semnificativ negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate”, se mai spune în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor BNS, numărul salariaţilor a scăzut constant, în momentul de faţă ajungând la 1.935 de persoane.
În aceste condiţii, sindicaliştii solicită adoptarea unor măsuri de evitare a restructurării forţei de muncă din cadrul şantierului naval Damen Shipyards Mangalia, precum şi acordarea unei priorităţi semnificative propriilor salariaţi şi reducerea lucrului cu entităţile subcontractoare.
Totodată, reprezentanţii BNS cer implicarea acţionarilor societăţii Damen Shipyards Mangalia pentru contractarea de noi comenzi de construcţii de nave, reparaţii, reconversii nave pentru asigurarea frontului de lucru corespunzător capacităţii de producţie de care beneficiază şantierului naval din Mangalia.
Aceştia mai solicită reducerea fiscalităţii la nivelul sectorului construcţii nave în vederea asigurării unui nivel de competitivitate adecvat realităţilor pieţei globale dar şi a unei rezilienţe conforme cu provocările societale viitoare, precum şi respectarea obiectivelor regăsite la nivelul contractului de management precum şi a planurilor operaţionale agreate. “Mai exact facem referire la angajamentul cu privire la atingerea numărului de 3.000 de salariaţi în cadrul Damen Shipyards Mangalia”, susţin reprezentanţii BNS.