Primăria Municipiul Mangalia, în calitate de beneficiar lider pentru proiectul „ÎMBUNĂTĂȚIREA CONECTIVITĂȚII NODURILOR TERȚIARE MANGALIA ȘI BALCIC LA INFRASTRUCTURA TEN-T”, Cod Proiect RO BG 510, organizează, joi, 29 septembrie, ora 10:00, la sediul Clubului Nautic Callatis, evenimentul prilejuit de finalizarea proiectului transfrontalier, care a vizat modernizarea a 7.83 km de drum în Municipiul Mangalia și 8.62 km în Municipiul Balcic, două orașe conectate la o rețea rutieră modernizată și functională.
În data de 03 aprilie 2019, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Mangalia, în calitate de beneficiar lider, a semnat contractul de finanțare nr. 45764 pentru proiectul „ÎMBUNĂTĂȚIREA CONECTIVITĂȚII NODURILOR TERȚIARE MANGALIA ȘI BALCIC LA INFRASTRUCTURA TEN-T”, Cod Proiect ROBG 510, cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management.
Proiectul a fost finanţat prin Programul Interreg V-A Romania – Bulgaria, Axa Prioritara 1 – O regiune bine conectată, Obiectivul specific 1.1: Îmbunătățirea planificării, dezvoltării și coordonării sistemelor de transport transfrontalier pentru o mai bună conectare la rețeaua de transport TEN-T şi s-a derulat pe o perioadă de 42 de luni.
În cadrul programului european de reabilitare a infrastructurii rutiere și pietonale, cu fonduri UE, au fost refăcute trotuarele, fundația străzilor și au fost asfaltate integral 17 artere rutiere din zona centrală a municipiului Mangalia, precum: Dr. Motaş, Frumoasei, I.C. Brătianu, Ion Creangă, Libertăţii, Mărăşeşti, M. Eminescu, Mihai Viteazu, Mircea cel Bătrân, Muncitorului, Negru-Vodă, Oituz, Portului, Ţepeş Vodă, Vânători, Vasile Alecsandri, Vasile Pârvan, ulterior fiind aplicate marcajele și indicatoarele rutiere.
Un alt item important al proiectului „ÎMBUNĂTĂȚIREA CONECTIVITĂȚII NODURILOR TERȚIARE MANGALIA ȘI BALCIC LA INFRASTRUCTURA TEN-T” a vizat derularea unei campanii de conștientizare, în instituțiile de învățământ din Mangalia, cu privire la problemele legate de siguranța în trafic. Aceasta s-a desfășurat sub formă de seminarii interactive cu participarea a peste 600 de elevi din școlile și liceele din municipiu, dar și prin intermediul unor broșuri rutiere educaționale, distribuite unităților de învățământ, în care au fost prezentate câteva reguli de bază de circulație și siguranță rutieră, participanților la trafic.
Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de facilitarea legăturilor dintre agenții economici și comunitățile din Mangalia și Balcic, prin îmbunătățirea sistemului de transport transfrontalier, utilizând o conexiune mai bună cu rețeaua TEN-T.
Obiectivul specific al proiectului a constat în asigurarea unor condiții mai bune de trafic atât pentru locuitori și turiști, cât și pentru participanții la trafic, care tranzitează cele două orașe, asigurând, astfel, o reducere a timpului de călătorie, a poluării, dar și o creștere a siguranței în trafic.
Valoarea totală a proiectului implementat în parteneriat cu municipiul Balcic este de 7.049.095,87 euro, din care 3.484.599,61 euro au fost alocați UAT Mangalia:
– 2.961.909,66 euro (Fonduri FEDR) – 85 %
– 452.963,12 euro (Bugetul național) – 13 %
– 69.726,83 euro (Bugetul Local Mangalia) – 2 %
Prezentarea proiectului va fi susținută de către primarul Municipiului Mangalia, dl Cristian Radu, alături de managerul de proiect dl Laurențiu Zamfir și Șeful Serviciului Peoiecte dl Dan Ciprian Popa.
Informații suplimentare se pot obține de la:
Dan Ciprian Popa – Șeful Serviciului Proiecte
Tel: 0241 75 10 60/ Fax: 0241 75 56 06
E-mail: secretariat@primaria.mangalia.ro