OBIECTIVE
- I. Diminuarea riscului de abandon școlar, cu cel puțin 15 % față de anul de referință, până în anul 2026, prin desfășurarea activităților remediale și a activităților de preventie, ca si cumul de activitati adresate elevilor, profesorilor si parintilor.
- II. Creșterea ponderii mediilor peste 6 și a procentului de promovare la examenul de Evaluare Națională pentru cel puțin 2 elevi anual, până în anul 2026.
- III. Creșterea participării la evaluarea națională a absolvenților de clasa a VIII a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior.
VALOAREA TOTALĂ a proiectului, inclusiv finanțarea, 1.470.700lei fără TVA
DATA începerii și finalizării proiectului, mai 2024-august 2026
CODUL PROIECTULUI F-PNRAS-2-2023-1131
În data de 31 martie 2025, la Școala Gimnazială George Coșbuc 23 August, a avut loc diseminarea proiectului AZI PENTRU MÂINE, proiect aflat în schema de granturi, Programul Național Pentru Reducerea Abandonului Școlar. La această întâlnire au participat toate școlile din sudul Dobrogei: Colegiul Economic Mangalia, Liceul Teoretic Callatis Mangalia, Școala Gimnazială Gala Galaction Mangalia, Școala Gimnazială NR1 Mangalia, Școala Gimnazială NR 3 Mangalia, Școala Gimnazială NR1 Limanu, Școala Gimnazială Ion Creangă Albești, Liceul Teoretic Negru-Vodă, Școala Gimnazială Tuzla, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Costinești, unde, aspecte importante ale proiectului au fost prezentate publicului, de către doamna director, manager de proiect, David Valentina precum și de către echipa de implementare a proiectului, experți în coordonarea activităților.
Cei 175 de elevi de nivel gimnazial ai școlii au fost implicați, începând cu septembrie 2024, în activități inedite. Activitățile sunt diverse, atât activități de remediere în vederea reducerii abandonului școlar, numite generic activități de intervenție, precum și activități de prevenție, recreative, care să stimuleze interesul copilului față de școală si încrederea în sine. Astfel, după ce li s-a asigurat copiilor un pachet de rechizite, îmbrăcăminte potrivită mediului școlar, aceștia au fost implicați în cercuri și ateliere, precum: Cercul de teatru, Cercul de robotică și activități STEM, Sport și activități nonformale, Clubul de dans popular, Cercul de științe, Cerbul lectură natură și pregătire remedială specială pentru elevii de clasa a VIII-a, în vederea promovării examenului de Evaluare Națională, dar și pregătirea cu elevii aflați în pericol de abandon din clasele a V-a si a VII-a.
În noiembrie 2024, 45 de de elevi au beneficiat de tabără gratuită din cadrul acestui proiect; În octombrie 2024, 90 de elevi, 45 din localitatea Moșneni și 45 din localitatea 23 August, au beneficiat de o excursie de o zi la București, unde transportul, intrările la muzeele de știință, prânzul au fost asigurate din fondurile proiectului.
20 de cadre didactice, implicate în implementarea proiectului, au fost beneficiarii unei formări cu titlul ,,Utilizarea platformelor digitale în vederea recuperării pierderilor de învățare și întârzierilor de dezvoltare a competențelor”. Pentru asigurarea unui cadru cât mai placut, s-au realizat mici lucrari de
amenajare si s-au achiziționat o serie de echipamente digitale; s-a dotat parțial un laborator de informatică în localitatea Moșneni, cu 28 de laptopuri performante, display digital, camera web, sonorizare. De asemenea, pentru fiecare cerc și club, s-au achiziționat echipamente potrivite, printre care se poate enumera: stație performantă de sonorizare pentru Clubul de teatru, kituri Arduino, drona, imprimanta 3 D, pentru Cercul de robotică și activități STEM, costume populare pentru Clubul de dans popular.
Activitățile PNRAS, la Școala Gimnazială George Coșbuc 23 August, continuă până în august 2026.
Comunicat transmis de manager de proiect,
director, David Valentina