Comorova este singura padure de pe litoralul romanesc al Marii Negre, si una din putinele ale judetului Constanta
Fosta baza de agrement pentru potentatii regimului Ceausescu, Complexul Comorova a devenit, in urma unei lichidari cu cantec, proprietate a Fundatiei Universitare Bioterra
Desi are ca obiect pricipal de activitate invatamantul, Universitatea Bioterra scoate bani buni la Comorova din activitati hoteliere
Trutulescu pune umarul la modernizarea Complexului turistic Comorova
Padurea Comorova este este printre cele mai cunoscute atractii turistice pentru turistii de pe litoralul romanesc. Situata la marginea statiunilor Neptun, Olimp si Venus, este cea mai mare arie impadurita de la malul romanesc al Marii Negre. Mii de turisti vin aici in sezon, dar si in afara lui, atrasi de racoarea si pitorescul padurii. Stejarii seculari, cedrii, salcamii, si, nu in ultimul rand, caprioarele, fazanii si mistretii ce o populeaza creaza conditii ideale atat pentru cei dornici sa iasa la un gratar, la sfarsit de saptamana, cat si pentru cei care isi completeaza sejurul la mare cu o plimbare in aer curat, departe de agitatia si manelaraia statiunilor. La jumatatea distantei dintre soseaua nationala si gara Neptun, in inima padurii, se afla Complexul Comorova. Construit pe timpul regimului Ceausescu, este un popas primitor, cu casute cochete, rasfirate printre pinii si stejarii padurii.
Baza de agrement pentru Secu’
Inainte de ’89, Complexul Comovorova era parte componenta a Gospodariei de partid Neptun. Datorita pozitiei strategice, pitorescului locului si prezentei padurii, statiunea Neptun a devenit locul de relaxare pe timpul verii pentru vipurile regimului. In padure, pe malul lacului, au fost construite vile pentru nomenclaturistii de rang inalt, iar lui Ceausescu i-a fost rezervat un domeniu intins, pe malul marii, pana inspre Olimp. Pentru ca inaltii demnitari sa se simta bine, Gospodaria de partid punea la lucru o armata de sute de oameni – de la simpli lucratori agricoli la administratori de restaurante si ospatari cu stele pe umar, care asigurau necesarul de confort si siguranta al dictatorului. IAS-ul gospodariei se extindea pana la soseaua nationala, si avea in alcatuire vii, livezi, o ferma piscicola, hectare de sere si alte culturi agricole. Pe masa lui Ceausescu ajungeau cele mai alese si mai sanatoase bucate. Spre deosebire de restul tarii, unde cantitatea era cuvantul la ordinea zilei, aici calitatea venea prima. Culturile si animalele erau atent ingrijite, nu se foloseau ingrasaminte chimice si furaje cu faina de oase, ci totul era atent aplicat dupa principiile agriculturii ecologice. Tot in propietatea Gospodariei de partid se gasea la momentul respectiv si complexul Comorova. Ascuns printre arborii padurii, acesta avea un spatiu cu regim public – o receptie si o parcare – si unul imprejmuit, in care se gaseau cateva zeci de casute cochete, doua restaurante si o piscina unica in Romania, luminata subacvatic si cu un nivel subteran, de unde puteai “spiona” prin niste hublouri de pe lateralele piscinei pe cei ce inotau. Aici se odihneau, si, de ce nu, munceau, activistii de rang secund si baietii de la Securitate. Ceausescu insusi este oaspete ocazional, pentru el construindu-se o imensa sala de protocol, de forma octogonal-circulara, in stil rustic, cu mese de lemn si protap in mijloc, si care putea adaposti pana la 100 de oameni. Complexul Comorova era o oaza de liniste si racoare, o zona verde si cocheta, atat de verde si de cocheta, incat nici acum, la mai bine de 20 de ani de la construirea sa, nu poate fi deosebita pe imaginile din satelit.
Cum a ajuns Bioterra operator in turism
Dupa revolutie, Gospodaria de partid Neptun este reorganizata juridic sub forma societatii Olimpus SA. Inceputul greoi al tranzitiei isi pune amprenta si asupra acestei societati, viile si livezile cad in paragina sau sunt praduite, ferma piscicola se restrange, serele supravietuiesc cu greu. Complexul Comorova, insa, isi pastreaza farmecul si, macar in parte, clientela. Locatia selecta continua sa atraga pe cei dornici de relaxare, departe de ochii lumii. Intre timp, Olimpus SA devine parte a Agentiei Domeniilor Statului, dar nici acest lucru nu este de natura sa aduca redresarea sa. Dimpotriva, dificultatile de ordin financiar devin mai acute. Datorita acestora intra, sau este “ajutata” sa intre in incapacitate de plata. Olimpus SA nu poate returna un credit bancar si se decide lichidarea sa, pentru recuperarea creantelor. Miraculos, dupa lichidare, continua sa traiasca, si chiar se insanatoseste, avand venituri de 15 miliarde si un profit de aproape 5 miliarde ROL, potrivit cifrelor din bilantul contabil declarat pe 2003. Procedura lichidarii este marcata de scandaluri si repetari de lictatii. Licitatia din 22.11.2000 este trucata. Sase societati comerciale se inteleg sa isi imparta un teren de 420 de hectare, apoi aleg pe o a saptea, care sa participe efectiv la licitatie. ADS da castigatoare aceasta societate, apoi, urmand planul stabilit, pun in posesie pe ceilalti 6, desi acestia nici nu participasera la sedinta de licitatie. Scandalul devine public, iar Ministerul agriculturii intervine, anuland masurile dubioase luate de ADS. In urma lichidarii, Complexul Comorova ajunge in propietatea Fundatiei Universitare Bioterra.
Universitatea Bioterra – Calea spre succes e udata cu votca ecologica
Universitatea Bioterra este o institutie de invatamant privata, cu sediul in Bucuresti. numele ei a devenit cunoscut publicului larg, datorita scandalului diplomelor. Alaturi de Universitatea ecologica, a fost implicata la sfarsitul anului 2000 in vanzarea de diplome de studii universitare. Controalele ulterioare au dus la constatarea si a altor nereguli, ca organizarea de filiale fara autorizatie, incheierea de contracte de concesionare a unor activitati de invatamant superior cu fundatii care n-aveau competente de invatamant superior, in urma carora Bioterra emitea diplome de absolvire, organizarea de module de invatamant postuniversitar fara autorizatie, etc. In urma acestor controale, Bioterra si-a pierdut acreditarea. Dupa doi ani de lobby intens, in media si pe langa Consiliul de Evaluare si Acreditare Academica, universitatea a primit din nou autorizatie, in 2002. Cu toate acestea, ea continua sa functioneze, conform Ministerului Educatiei, cu o singura specializare acreditata si altele autorizate provizoriu. Poate din acesta cauza, Fundatia Bioterra s-a reorientat catre alte activitati, mai profitabile. Complexul Comorova este una dintre ele, profitul obtinut de pe urma inchirierii uneia din zecile de casute, pe o saptamana, depasind taxa platita de un student pe un an. Iata cum o institutie care are ca obiect de activitate invatamantul reuseste sa obtina bani buni din turism! Bani care, fiind obtinuti pe fundatie, nu sunt impozitabili. Si nu este de mirare aceasta schimbare de activitate, daca ne gandim ca cea mai mai mare realizare a Universitatii Bioterra a fost patentarea si producerea de “Votca ecologica Bioterra”, premiata la saloane de inventii de catre specialisti. Care o degustasera, in prealabil…
Trutulescu si Bioterra construiesc turismul in Padurea Comorova
Desi suntem in extrasezon, Complexul Comorova arata bine. Parcarea a fost imprejmuita cu gard de sarma, casutele sunt bine intretinute si pazite de o femeie de serviciu foarte tacuta. Pe partea stanga a aleii de acces au mai fost adaugate 6-7 bungalow-uri cochete si a mai fost construita o piscina acoperita. Lucrarile au fost executate, dupa declaratiile surselor noastre, in primavara, de catre echipa de “meseriasi” a lui Trutulescu, lucru care nu ne surprinde, avand in vedere ca este, probabil, unul din clientii mai vechi ai locului. Spre deosebire de casute, unde taxa de cazare este de 2.000.000 de lei pe noapte, la bungalow nu te costa decat 1.400.000, iar clienti, cel putin asta-vara au fost destui.
Pentru a afla mai multe despre activitatile desfasurate la Comorova, l-am contactat telefonic pe dl Marian Vintila, prorectorul Universitatii Bioterra. Cel mai spinos detaliu al discutiei a fost cel referitor la destinatia complexului. Un zvon care circula de ceva vreme, confirmat si de primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, este ca universitatea ar dori sa ridice un campus universitar, lucru greu de conceput in situatia in care aceasta nu prea are specialitati acreditate, iar in padure ar putea, cel mult, sa faca un campus pentru mistreti. La intrebarea “Care este destinatia celor 300 de locuri de cazare, se face campus?” dl prorector a dat un raspuns evaziv, amintind niste simpozioane, conferinte. Am repetat intrebarea, iar interlocutorul nostru, dupa cateva momente de pauza, si-a adus aminte ca este in conducerea unei institutii de invatamant, si a zis ca acolo fac studentii practica.
Universitatea Bioterra este in momentul de fata printre cei mai mari operatori de turism din statiunea Neptun. Fundatia Universitara Bioterra are in propietate Complexul si bucata aferenta din padurea Comorova. Dar aceasta nu este singura actiune dubioasa privind aceasta padure, devenita intre timp parc municipal. Despre alte manevre funciar-imobiliare in aceasta zona vom reveni, pe larg, intr-un material urmator.
dezvaluiri.ro
felicitari mtv
Felicitari pentru articol !