Academia Oamenilor de Știință din România și Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța au organizat miercuri, 7 mai a.c., Conferința „Implicații economice și juridice ale Codului Fiscal”.
Evenimentul a fost onorat cu prezența unor ilustre personalități, economiști, juriști, reprezentanți ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice centrale şi locale, care au dezbătut aspecte legate de proiectul noului Cod Fiscal şi al noului Cod de Procedură Fiscală.
Lucrările au fost deschise de directorul Institutului Notarial Român, prof. univ. dr. Dan Drosu Șaguna, ex-președinte al Curții de Conturi a României, cu o interesantă alocuțiune despre fiscalitatea statului modern.
Implicațiile juridice ale Codului Fiscal pentru activitatea Curții Constituționale Române (CCR) au fost prezentate de prof. univ.dr. Verginia Vedinaș, șefa departamentului juridic al CCR, iar prof. univ. Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a abordat subiectul prin prisma mediului de afaceri. În numele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, vicepreședintele Iulian Gropoșilă a făcut cunoscute propunerile privind definitivarea Codului Fiscal (CF), iar prof. univ. dr. Minică Boajă a făcut o trecere în revistă a unor implicații economice, bugetare și sociale pe care le au preconizatele modificări ale CF. Vicepreședintele Camerei Consultanților Fiscali, doamna Ionela Vișan, a vorbit despre punerea în aplicare a CF de către organele administrative.
Intervențiile specialiștilor și ale cadrelor didactice, întrebările formulate și răspunsurile clarificatoare au dat conferinței un plus de dinamism și au contribuit la înțelegerea aprofundată a noilor modificări aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, implicaţiile acestora în materie fiscală, în expertiza fiscală judiciară, precum şi implicaţiile directe asupra mediului de afaceri.
Pe parcursul lucrărilor Conferinței, rezultatele activității de cercetare științifică în domeniu a profesorilor șaguniști au adăugat un plus de valoare dezbaterilor, care au suscitat interesul studenților, viitori economiști și juriști, prezenți la lucrări
Rezultat al acțiunilor concertate de Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Drept și Științe Administrative, evenimentul se înscrie în tradiția Universității „Andrei „Șaguna” de dezvoltare a cercetării științifice în strânsă legătură cu realitatea cotidiană, de stimulare a excelenței în acest domeniu de activitate, ca răspuns la exigențele impuse de transformările rapide din lumea contemporană.