Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a creat cadrul legal pentru vânzarea cu plata în rate lunare a locuințelor construite prin programul “Locuințe pentru tineri, destinate închirierii”, implementat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Astfel, proiectul de ordonanță inițiat de MDRAP pentru modificarea și completarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea ANL a fost aprobat de Guvern în ședința de astăzi. Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata în rate, avansul să fie cel puțin 15% din valoarea de vânzare, iar dobânda să fie constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale. Ratele vor fi achitate către deținătorii unității locative respective, iar dobânda va fi aplicată la valoarea rămasă de achitat a locuinței.

Transferul de proprietate asupra locuinţei către cumpărător se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare, până atunci locuinţa rămânând în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale. Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei, se dobândeşte şi dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotărilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun. Odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii.

Având în vedere numărul mare de solicitări de locuințe din partea tinerilor, modificarea legislativă aprobată astăzi urmărește tocmai accelerarea procesului de vânzare a locuinţelor, astfel încât să se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinţe noi. Banii încasați din rate vor fi utilizaţi pentru finanțarea unor noi proiecte sau programe de construcții de locuințe.

Modul de constituire şi de plată a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobânzii şi a majorărilor de întârziere, vor fi stabilite în Normele metodologice pentru punerea în aplicare a noilor prevederi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.