Casa de Cultură din Mangalia va fi modernizată cu fonduri de la CNI

0
401

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, recent, documentația tehnico-economică pentru reabilitarea Casei de Cultură din localitate și predarea amplasamentului către Compania Națională de Investiții (CNI), în vederea demarării lucrărilor de execuție.

Conform documentației tehnice, clădirea va fi complet refăcută pentru a reda edificiului cultural funcțiunea pentru care a fost creată în anul 1961, de către arhitectul Nicolae Vlădescu. Astfel, se va asigura o echipare tehnică, atât pentru partea funcțională strict constructivă (iluminat, tratarea aerului, încălzire), cât şi pentru suportul tehnic al funcțiunilor de bază (echipare audio – video, iluminat de scenă, scenotehnică, etc.) la nivelul standardelor actuale, ținând cont, totodată, de necesitatea de asigurare a unei polivalențe a sălii de spectacol.

Prin acest proiect, dorim să aducem edificiul cultural la standardele cerințelor actuale, referitoare la desfășurarea evenimentelor cultural-artistice, într-un spațiu adecvat și atmosfera dorită. Prin Direcția de Cultură, avem pârghiile necesare pentru a pune în valoare patrimoniul cultural din sudul județului Constanța”, a declarat primarul Radu Cristian.

Parterul va fi conceput astfel încât să reprezinte un spațiu destinat vizitatorilor. Pentru publicul spectator, în foaier se va amenaja un bar cu o capacitate de 40 de locuri, spațiu polivalent ce permite organizarea de expoziții, vernisaje, lansări de carte, etc. Sala de spectacol va fi dotată cu mobilier fix pentru majoritatea locurilor, fiind prevăzute şi spații pentru persoanele cu dizabilități. Scena va fi conectată la un depozit pentru decoruri şi la un nod de circulaţie de serviciu, ce face direct legătura cu cabinele actorilor şi accesul spre exterior. De asemenea, se va retehnologiza și înlocui vechiul ecran, precum și sistemul de ridicare-coborâre al acestuia, prin demontarea unor panouri mobile din pardoseala scenei.

Proiectul mai prevede lucrări la finisajele interioare și exterioare, precum și conservarea mozaicului mural ”Geneze”, de pe fațada principală a clădirii. Această lucrare a fost creată de pictorul Jules Perahim şi sculptorul Mac Constantinescu. Lucrarea reprezintă elementele vieţii: apa, pământul, aerul şi soarele, la care se adaugă simbolul existenţei umane: copilul. Suprafaţa de peste 300 mp, compusă din 3.150.000 de piese ceramice colorate, pătrate cu latura 2×2 cm, făcea din acesta cel mai mare mozaic mural din ţările socialiste din spaţiul ex sovietic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.