Ca urmare a numărului mare de persoane înecate din acest sezon estival, autorităţile publice din Mangalia atrag atenţia turiştilor şi/sau localnicilor care nu respectă normele HG Nr. 1136/18. 09.2007 privind organizarea serviciilor publice de salvare acvatică – salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajă, că pot primi amenzi foarte mari. Conform, art. 6 din prezentele norme, persoanele care utilizează plajele, ştrandurile, parcurile acvatice şi porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligaţii:
a) să respecte semnalizările panourilor de avertizare şi de informare pentru vizitatori;
b) să nu depăşească în înot limita marcată de geamanduri;
c) să nu intre în înot în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize;
d) să păstreze curăţenia la locul de şedere de pe plaje, ştranduri, parcuri acvatice şi porturile de agrement nautic, precum şi a apei;
e) să nu intre în apă atunci când este interzisă îmbăierea;
f) să anunţe postul de prim-ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de înec al unei persoane.
În acest sens, nerespectarea articolului invocat mai sus constituie contravenţie prevăzută cu amendă de maximum 1.000 de lei. De asemenea, potrivit art. 23 din aceleaşi norme, constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite de către autorităţile administraţiei publice locale şi de către persoane împuternicite din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. În consecinţă, Poliţia Locală poate interveni ori de câte ori este solicitată. “Anul trecut am colaborat foarte bine cu salvamarii şi am avut puţine cazuri de înecaţi. La solicitarea salvamarilor am intrat în apă după un turist recalcitrant şi care nu a respectat culoarea roşie a steagului arborat pe plajă. Ulterior, l-am scos din apă încătuşat. Salvamarii ne pot solicita sprijinul, iar intervenţia noastră va fi fără echivoc. Unde avem competenţă putem aplica amenzi care ajung şi la 6.000 de lei, conform Legii 61/1991“, a precizat directorul Poliţiei Locale Mangalia, Mihai Angelescu.
Turiștii au tendința de a nu se informa asupra semnificației unor simboluri mai ales dacă acestea nu sunt explicate. Este cazul steagurilor care sunt arborate pe unele plaje de pe litoralul românesc de către salvamari. Pentru o mai bună informare a populaţiie, precizăm că:
– arborarea steagului roşu cu galben are următoarea semnificaţie: plaja este supravegheată de salvamar;
– arborarea steagurilor roşu cu galben şi galben – Atenţie! Pericol. Înotul recomandat doar celor experimentaţi!
– arborarea steagurilor roşu cu galben şi roşu – Interzis înotul!