Daca Mangalia ar fi fost construita in intregime din metal, cu siguranta ar fi fost taiata bucati si dusa la centrele de colectare a fierului vechi. Se fura orice are in continut metal. Se distruge orice daca are in continut metal, se sparg betoane pentru plasa de sarma care este subtire si nu valoreaza prea mult. Au muschi sa scoata fierul din betoane, dar nu au puterea sa mature o strada. Sub pretextul saraciei, apeleaza la tot felul de tertipuri, se scuza ca nu au ce manca si nu gasesc un loc de munca. Unii dau vina pe etnia din care fac parte, se scuza ca sint marginalizati si fac orice sa traiasca. Daca am face toti la fel, sa facem orice pentru bani ? Unde am ajunge ? Distrugatorii au devenit cei mai buni detectori de metale, feroase si neferoase, astfel au luat fiinta retelele de valorificare a deseurilor din metal. Din pacate unii distrug inutil utilitati publice, cum ar fi sistemele de telecomunicatii care folosesc fibra optica si nu metal in compozitia cablurilor pe care ei le topesc.
Bine structurate, aceste retele sint compuse in general din doua categorii: cererea si oferta. Cei care conduc depozitele de reciclare a deseurilor metalice si “hotii de fier vechi”, cunoscuti si sub denumirea de “magneti”. Pe multi dintre hotii de fier vechi ii gasim si la coada ajutoarelor sociale. Nu o sa-i gasim la sapat, maturat sau orice munca legala. Toata problema porneste de la nepasare. Unora nu le pasa cand ii surprind pe hotii de fier vechi carand in miezul zilei carute sau carucioare pline cu fier. Altii suna autoritatile si primesc raspunsuri pline de nepasare. Daca totusi patrulele institutiilor abilitate vin la fata locului si retin hotii de fier vechi, se intampla ca instanta sa le dea drumu pe motive sociale, pe unii ii apuca mila, clementa pentru cei care “distrug pentru o paine”. Putem spune ca este un cerc vicios.
Surprinzator sau nu, primarul din Mangalia a reactionat ca un cetatean normal si a dorit sa vada daca se poate sparge cercul vicios. Am fost martori la incercarea sa de a vedea daca hotii sint vizibili in toiul zilei, cum isi fac treaba si pe unde. In zece minute de plimbare pe jos prin statiuni a surprins o caruta cu fier vechi si apoi o trupa de demolatori de ziduri pentru plasa de fier. Primarul a facut ceea ce ar trebui sa facem toti. A apelat telefonic autoritatile, ce-i drept in calitate de primar si cei mai rapizi au fost jandarmii. A urmat intrebarea primarului atat de corecta: cu atatea forte de ordine, de ce nu se pot preveni furturile ? De ce primarul in zece minute a reusit sa gaseasca hotii la lucru si patrulele nu? Pe unde patruleaza autoritatile abilitate? Nu dam nume de institutii, toti sint vinovati in aceeasi masura. Cedam in fata hotilor ? Mangalia are 43.000 de locuitori, cati dintre ei sint hoti de fier vechi ? Poate 20-30, poate maxim 50, jumatate sa zicem din cei care stau degeaba la coada la ajutorul social si nu vor sa munceasca. Ne vor controla viata ?!