[jwplayer config=”player”  file=”http://www.mangalia.tv/video/20140327callatis.mp4″]

Primăria Municipiului Mangalia a demarat lucrările la proiectul “Callatis – Istorie la malul Mării Negre – Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia”. Proiectul este implementat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1 – „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. Contractul de finantare s-a semnat la data de 18 aprilie 2013 şi se derulează pe o perioadă maximă de 27 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 12.988.800,20 lei, din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 9.355.640,00 lei, structurată din: valoare eligibilă nerambursabilă din F.E.D.R. 8.454.691,87 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din buget naţional 713.835,33, iar co-finanţarea beneficiarului are o valoare de 187.112,80. Valoarea T.V.A. aferentă cheltuielilor eligibile este de 2.221.483,20 lei.
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar Organismul Intermediar în Regiunea Sud-Est este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. “Proiectul are ca obiectiv general creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi municipiului Mangalia, iar ca obiectiv specific al proiectului se urmăreşte valorificarea potenţialului turistic – cultural al municipiului Mangalia.
În acest sens, vor avea loc restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a trei monumente istorice de valoare naţională şi universală, cuprinse în patrimoniul cultural-istoric al municipiului Mangalia”, a explicat primarul Radu Cristian. Potrivit reprezentanţilor Complexului Cultural “Callatis”, este vorba de zidul de incintă nordic-tronson estic şi basilica siriană, colţul de nord-vest al incintei romano-bizantine şi edificiile suprapuse, precum şi mormintele paleocreştine de tip hypogeu, din zona necropolei callatiene. La acest capitol, se înscrie realizarea a trei amenajări peisagistice, precum şi crearea infrastructurilor conexe de acces la monumentele istorice. Acestea se referă la plantări de gazon, arbuşti şi copaci, amenajarea aleilor de circulaţie şi a căii de acces principale – strada care suprapune zidul de incintă romano-bizantin, precum şi iluminatul ambiental, în vederea punerii în valoare a vestigiilor reabilitate. O altă măsură din cadrul proiectului vizează crearea de noi locuri de muncă (permanente şi temporare) pentru operarea parcului arheologic Callatis, după finalizarea activităţilor din cadrul proiectului.

10 COMENTARII

  1. Poate un asemenea proiect ar trebui sa incorporeze si vilele dinspre mare, de la capatul falezei, foste vile ministeriale, care sa devina muzee variate !

  2. tasu stie ? daca da dece mai tine masina la vanzare parcata in fata muzeului?o cumpara-o anticii? politia locala ce zice?

  3. foarte bine.
    sa cheltuim banii europenilor astora.
    si sa scoatem la suprafata ruinele.
    apoi sa le ingradim cu un gard,sa n-aiba acces nimeni.
    ca si ruinele de la Paradiso.
    precis ca ”muzeul” fi-va in aer liber,nu?
    nu tu o constructie de sticla,nu tu ghid,nu tu nimic.
    doar o tabla ruginita cu niste informatii.
    bleah.
    om trai si om vedea,vorba orbului.

  4. pe departe cel mai interesant si bun proiect de pana acum. potentialul arheologic este imens in mangalia si trebuia facut acest lucru inca din timpul hotului ala de iorgus cand nu erau atatea baraci si vile construite si puteam escava mai mult.

  5. poate o sa dea drumul si la izvorul termal de apa sulfuroasa de la cetate,pe care bineinteles au pus mana cei de la paradiso.redirectionand teava care alimenta cismeaua catre curtea lor unde au bazinul.acum matrapazlacul pe care ei l-au facut s-a spart si apa aceea, care era forte buna la diverse boli curge pe strada in fata cetatii. mi-a aduc aminte ca de acolo imi dadea bunica sa beau apa cateva zile bune in perioada dezastrului de la cernobil…

  6. daia trimiti tu plicuri cu amenzile ne platite ?? sa strangi bani pentru ruine? o sa platesc amenzile cand asfaltezi mangalia ca atunci nu mai dau banii pe cauciucuri si planetare :)))

  7. Este un proiect european si este de admirat ca nu s-a pierdut ca in alta administratie. Din cate stiu s-au accesat peste 18 mil. euro pe proiecte europene, adica aproape inca un buget al primariei. Ar trebui ca lucrurile sa se indrepte intr-o directie favorabila si optimista.

  8. Aceeasi problema : trebuie sa facem , vom face iar in schimb apar chioscuri cu porumb fiert , pepeni si fel de fel de tarabe cu ce vrei si nu vrei chiar in jurul acestori sisturi arheologice lucruri care nu au ce cauta aici ! Promisiuni avem destule , unele din perioada imediata a revolutiei , unele s-au uitat altele au ramas in stadiul de proiect , haideti odata sa vorbim si despre ce facem acum , ne-am saturat de promisiuni . Orice este bun si mai ales produce non’valoare este o binecuvantare ptr. orasul nostru , am vrea sa vedem si noi cum sunt cheltuiti banii nostri si ce construim din ei , nu cred ca exista mangaliot care sa nu se mandreasca cu o constructie sau un proiect facut de administratia noastra .

  9. bun proiect si extrem de folositor.vor veni turistii valuri,se vor caza in maghe…ops,scuze,hotelurile din sudul litoralului,vor merge dimineata la plaja si dupa amiaza vor vizita ruinele bla,bl,bla asa cum au facut si in anii precedenti cu vestigiile arheologice din spatele hotelului paradiso.bineinteles ca vor merge pe jos,pe trotuarele nou noute ale primarului independent.
    care a uitat sa anvelopeze blocurile,a uitat de problema cainilor fara stapan si a uitat sa mai trimita carpacii sa mai peticeasca din gropile din oras.acum am inteles primare de ce ti-ai luat s.u.v.
    ca sa nu-ti rupi masina prin gropile orasului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.