Plagiatul – “Infractiunea care consta in fapta unei persoane de a-si insusi, fara drept, calitatea de autor al unei opere de creatie intelectuala”.

Plagiatul devine infractiune. Practic, furtul intelectual va fi aspru pedepsit ca si furtul fizic. Primul caz in Romania este al publicistului George Stanca, cel care a fost trimis in judecata pentru insusirea traducerii cartii “Jurnal” de Lev Tolstoi. Condamnarea a fost la 1 an de inchisoare cu suspendare si 100.000 euro cu titlu de daune. Sentinta inca mai poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema. In mod normal plagiatul ar trebui pedepsit doar pecuniar. Nu poti duce la inchisoare o persoana care a facut o gafa fara repercursiuni importante, timp in care batausi, recuperatori, violatori, proxeneti, persoane violente sunt liberi si nepedepsiti.

In 2014 ne putem astepta ca la facultati, multi dintre absolventii care uita sa citez sursa, sa nu mai primeasca diplome, sa primeasca mandate de arestare preventiva pe 29 de zile. La angajare in CV un absolvent va putea trece 4 ani de drept si un an de Jilava.

2 COMENTARII

 1. Dar de Codruta Chiovesi ce spuneti ? Si ei i-au gasit presa de investigatie, cel putin o lucrare plagiata grosolan ! S-a spus o data sau de doua ori la televizor, nu s-a autosesizat nimeni din cei ce trebuiau sa o faca si… a ramas ca in tren ! Dar, de !… Ea este in gratiile lui Basescu si (se pare ca) mai nou si ale lui Ponta. Altfel cum ne-am putea explica comportamentul soricelului ? In campanie o blama cu tarie, ca dupa ce a ajuns premier sa o inlature (cu blandete) din scaun, (de gura presei si ochii electoratului), dandu-i totusi alt scaun (la Bruxeles) nu mai putin important, ca la scurt timp sa o recheme in tara pe un post de importanta majora. Inca ma mai intreb:
  -Sa fie doar ticalosia si solidaritatea intre procurori ?
  -Sa fie urmarea “pactului cu Basescu ?
  -Sa fie din ambele motive ?
  Sau or mai fi si altele pe care nu le stim ?

  Referitor la plagiatul lui Ponta, ma tem ca e real (macar in parte), desi la inceput credeam ca e doar un atac politic fara suport.
  Acum insa, cand si-a mai dat arama pe fata, s-a vazut ca nu e nici asa sclipitor de “doxat”, nici de cinstit cum speram sa fie. De exemplu, face dese dezacorduri gramaticale, cum ar fi: “…mai au fost…” in loc de “…au mai fost…” si altele. Cat despre cinstit, stim cate a promis in campanie si nu numai ca nu s-a tinut de cuvant, dar a pprocedat tocmai invers in multe cazuri: A pus taxe si impozite noi, a inlesnit si instaurat o dictatura a procuraturii, a aprobat exploatarea gazelor de shist, pe care le combatea in campanie, etc…
  E adevarat ca poate fi si “lucratura”adversarilor politici, doar vin campaniile electorale, dar cand nu esti “curat” ce pretentie poti avea la fairplai-ul adversarului ?! Pacat ca nu toti electorii inteleg, sau inteleg prea tarziu ca am fost tradati din nou !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.