În fiecare an, pe 6 mai, este sărbătorită Ziua Internaţională ”Fără Dietă”, ocazia mai mult decât perfectă de a pune deoparte cântarul şi a savura felurite mâncăruri.
Pentru multe persoane, în special pentru femei, standardele corporale de neatins şi presiunea au dus la tulburări alimentare, stimă de sine scăzută, intimidare şi diete restrictive nesănătoase.
În anul 1992, scriitoarea britanică Mary Evans Young s-a săturat de toate acestea şi şi-a invitat prietenele să renunţe la dietă, iar acest lucru a prins foarte bine. După ce a trecut ea însăşi prin anorexie, Mary a înfiinţat organizaţia Diet Breakers, iar data de 6 mai, în care a iniţiat Ziua fără dietă, este ziua ei de naştere. Mişcarea s-a extins la nivel global, ajutând multe persoane să îşi formeze o relaţie mai sănătoasă cu mâncarea şi cu corpul lor.
Dieteticienii şi dietele au apărut încă din secolul al XVIII-lea, când medicul englez George Cheyne, obez, a slăbit foarte mult mâncând numai legume şi bând numai lapte, renunţând complet la carne. El a recomandat apoi dieta sa tuturor celor care sufereau de obezitate şi a scris un eseu intitulat “Eseu despre sănătate şi viaţă lungă”, în care recomanda aerul proaspăt şi evitarea “alimentelor de lux”. Astfel s-au născut primele diete.
Oamenii au continuat să folosească anumite obiceiuri alimentare pentru a deveni mai sănătoşi sau pentru a-şi face corpul să corespundă unui anumit ideal social.
Întreprinzătorul englez de pompe funebre William Banting a creat prima dietă de slăbire numită “Banting” în 1863. Aceasta era încă tipărită în 2007 şi este considerată un model pentru dietele populare. Aceasta presupunea patru mese pe zi, formate din carne, verdeţuri, fructe şi vin sec.
În 1918, a apărut prima carte best-seller pentru pierderea în greutate, “Dieta şi sănătatea: în cheia caloriilor”, scrisă de editorialista şi medicul american Lulu Hunt Peters. Aceasta a promovat numărarea caloriilor, care de asemenea rămâne populară şi astăzi.
De atunci, s-au dezvoltat peste 1000 de diete de slăbire, dar majoritatea se concentrează pe consumul unei cantităţi reduse fie de calorii, fie de grăsimi, fie de carbohidraţi, fie de zaharuri.
Cultura dietei a luat amploare. Cu o cantitate din ce în ce mai mare de mijloace de comunicare accesibile, de la televiziune la reclame şi internet, comercianţii au promovat standarde şi idealuri corporale care erau greu de atins pentru mulţi oameni.
În multe cazuri, editarea fotografiilor şi chirurgia plastică au făcut ca aceste siluete să fie fizic imposibil de atins în mod natural, însă mulţi au simţit presiunea socială şi au apelat la diete pentru a slăbi.
Scopul declarat al Zilei Internaţionale fără dietă este acceptarea corpului şi diversitatea formelor corporale şi este simbolizat printr-o panglică de culoare albastru deschis.
sursa: Radio Romania