Miercuri, 28 octombrie a.c., Curtea de Apel Constanța a decis printr-o hotărâre definitivă faptul că recursul făcut de autoritățile locale este nefondat, respingând astfel solicitarea acestora de a continua să nu acorde burse școlare
Reprezentanții AEC au susțin în fața instanței faptul că elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, ajutor social, studiu și performanță și că acestea se acordă din bugetele unităților-administrativ teritoriale, așa cum prevedere legislația în vigoare.
Orașul Hârșova, acționat în instanță de elevi, nu s-a prezentat la termenul din decursul zilei de 28 octombrie, niciun reprezentant al UAT-ului susținând motivele recursului. Autoritățile locale au invocat lipsa banilor și fondurilor suplimentare din partea autorităților centrale, ignorând obligația directă de a adăuga în buget banii aferenți acordării tuturor tipurilor de burse.
După ce reprezentanții elevilor au învins 12 consilii locale în instanță, recursurile făcute de autorități au fost respinse ca fiind nefondate de Curtea de Apel din Constanța, fiind prima dată când este emisă o hotărâre definitivă prin care un consiliul local este obligat să acorde burse pentru elevii.
Demersurile asociației au început acum un an, în luna noiembrie a anului 2019, timp în care elevii au luptat în instanță pentru drepturile colegilor lor.
Activitatea Asociației Elevilor din Constanța și aportul benefic adus de aceasta în întregul județ se poate observa în Raportul special privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020. Cercetarea arată că județul Constanța este în fruntea clasamentului, cauzele fiind acțiunile întreprinse de AEC de la înființare și până acum, atât acordarea efectivă a burselor, cât și creșterea progresivă a cuantumurilor. Astfel, Constanța se află pe locul 2, după Municipiul București, cu un procent 74,29% din localități, unde se acordă parțial burse (se acordă cel puțin un tip de bursă).
Acordarea burselor școlare reprezintă principala modalitate de a încuraja elevii să obțină rezultate mai bune. Mai mult, acestea reprezintă și o sursă de finanțare ce vine în sprijul elevilor și a familiilor acestora pentru a acoperi costurile aferente școlarizării, iar pe termen lun, scăderea ratei de abandon școlar pentru elevii din mediile dezavantajate.
“Pentru copiii din mediile defavorizate aceste burse pot face diferența dintre un elev care abandonează și unul care își continuă studiile și reușește să finalizeze studiile preuniversitare. Primarii acestor localități trebuie să nu scape din vedere faptul că legea nu se negociază și că cererile noastre nu reprezintă un moft, ci realitatea.”-Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC
„Această acțiune în instanță prin care am obligat autoritățile să acorde burse are o însemnătate emoțională mare pentru mine, deoarece nu ne luptăm de dragul de merge în fața instanței, ci o facem pentru acei copii care, deși au foarte multă nevoie de aceste burse și au și dreptul la ele, sunt supuși nepăsării autorităților publice, care invocă motive nefondate și dau dovadă de rea-voință.”-Alexandru-Florin Cartoafă, membru în Consiliul Director AEC