APM a dat undă verde: pot fi demarate lucrările de extindere a plajelor și în sudul litoralului românesc

1
8336

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a decis, în cadrul etapei de încadrare, că proiectul implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea- Litoral de reducere a eroziunii costiere, faza a II-a, nu necesită efectuarea evaluării impactului asupra mediului, scrie focuspress.ro.

În faza a II-a (2014-2020) a investiției vor fi reabilitate și extinse perimetrele 2 Mai, Mangalia (Saturn, Balta Mangalia, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp), Costinești, Eforie Sud, Eforie Centru, Agigea, Port Tomis – Constanta Port, Mamaia Centru, Mamaia Nord, Stăvilarele Edighiol și Periboinea.

Precizăm că plaja din stațiunea Mamaia a fost deja extinsă, în faza a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere, lucrările fiind demarate în luna ianuarie a.c. Astfel, litoralul românesc are, de la începutul verii, aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari.

ABADL continuă lucrările de înnisipare, acum, în Eforie. „În acest moment se lucrează efectiv, pe teren, în Eforie. Acest mare proiect care se compune din mai multe loturi trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2023. În cazul celorlalte loturi ne aflăm în diferite etape, suntem în procedură de achiziție publică, în curând se vor vedea pe teren efectiv lucrările de combatere a eroziunii până în dreptul localității 2 Mai.

Acum se lucrează în Eforie, după cum am observat la ultima vizită de pe teren, la acele diguri din larg și se va ajunge și la acea etapă de lărgire a plaje.

Sunt și alte zone de pe litoralul românesc, care au mai mult sau mai puțină tangență cu plajele, mă refer la reabilitarea stăvilarelor de la Edighiol și Periboinea, și vor urma și alte loturi.

Ne străduim să finalizăm toate lucrările la termenul pe care îl avem, și anume sfârșitul anului 2023“, a declarat Paul Cononov, directorul general al ABADL, pentru FocusPress.

Proiectul are o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile obținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.

Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin acest proiect, se propune crearea a 226,12 ha de plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie 33 ha în plus; Costinești 16 ha; Olimp 32 ha; Neptun-Jupiter 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia 37 ha; Saturn-Mangalia 20 ha; 2 Mai 4,5 ha; Agigea 6.300 mp.

sursa: focuspress.ro

1 COMENTARIU

  1. Fiți buni și nu va bateți joc de plaje ca la Mamaia. …bineînțeles dacă mai vreți sa aveți turiști. Plajele Mangaliei sunt bune și fără dorința voastră de a distruge turismul romanesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.