În prezența Consulului General al Republicii Turcia, Domnul Ali Bozcalișkan, a Viceconsulului Ozgen Topcu şi a Directorului Centrului Cultural Turc, Domnul Ali Oguzhan Yuksel, Universitatea „Andrei Șaguna” și Institutul „Yunus Emre” au sărbătorit zilele dedicate celor care reprezintă cea mai importantă resursă şi speranţă a omenirii pentru viitor, copiii şi tinerii.
Evenimentul, care a avut loc marţi, 28 aprilie a.c., se înscrie în tradiția fructuoasei colaborări dintre cele trei instituții partenere și face parte din seria activităţilor cultural – artistice organizate cu prilejul Zilei Suveranității Naționale şi a Copilului din Republica Turcia, aniversată în fiecare an pe 23 aprilie şi a Zilei Naţionale a Tineretului din România, sărbătorită în ziua de 2 mai.
În debutul manifestării, Consulul General Ali Bozcalișkan a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei de 23 aprilie, prilej de sărbătoare pentru turcii de pretutindeni, deoarece la această dată, în anul 1920, s-a reunit pentru prima dată Parlamentul turc, consfinţind suveranitatea Turciei, iar 8 ani mai târziu, în 1928, Președintele Mustafa Kemal Atatürk a dăruit această zi copiilor, transformând-o în sărbătoare naţională, „în semn de respect pentru generaţiile viitoare”.
În atmosfera de sărbătoare creată, un moment important l-a constituit „Festivitatea de închidere a Cursurilor de Limbă Turcă, ediția a II-a”, la finalul căreia Consulul General al Turciei a înmânat diplome studenților Universității care au alcătuit grupa de cursanţi.
Evenimentul a fost organizat de Clubul Culturii Turcice „Mustafa Kemal Atatürk” al Universității ”Andrei Șaguna”, iar ceremonia s-a desfăşurat în Sala Senatului.
În alocuţiunile rostite cu acest prilej, atât Consulul General, cât și Subprefectul Ersun Anefi au apreciat modul în care comunitatea musulmană este susţinută de mediul academic, de Universitatea „Andrei Şaguna”, relaţiile de colaborare deja tradiţionale oferind posibilitatea de a se păstra şi de a fi prețuite valorile culturale turco-musulmane, subliniind faptul că în special prin cultură, oamenii se pot apropia şi pot convieţui în cel mai frumos mod.
La rândul său, Preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, profesor univ. dr. Aurel Papari, a subliniat importanţa parteneriatului cu Centrul Cultural Turc în activitatea de promovare a culturii în arealul pontic şi balcanic, activitate dedicată în primul rând tinerilor, formării acestora pentru viitorul pe care sunt chemaţi să-l construiască, concluzionând: „În Dobrogea, creuzet populațional multietnic, multicultural și multiconfesional, oamenii trăiesc în deplină armonie și respect”.
După festivitate a fost proiectat un interesant film documentar despre vestigiile antice de pe teritoriul Turciei, vizionat cu deosebită atenție.
La eveniment au participat membri ai Consulatului General, ai Institutului „Yunus Emre”, numeroase alte personalităţi, cadre didactice și studenţi, care la finalul activității, au fost invitați, cu tradiționalul îndemn ”să gustăm dulciuri, ca să fim dulci” să se bucure de delicioasele baclavale oferite de Centrul Cultural Turc.
Manifestarea este o expresie a preocupărilor Universității ”Andrei Șaguna” de dezvoltare a programelor de cooperare internațională pe care le inițiază și le aplică, între care numeroase protocoale de colaborare cu instituții similare din Turcia, din dorința de a promova limba, istoria, arta și cultura turcică.