Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) anunță că a finalizat lucrările de conservare a plajelor pentru sezonul rece. Lucrările au început de la 1 octombrie, după preluarea plajelor de la operatorii economici și s-a reușit finalizarea acestora chiar mai devreme decât au fost planificate.

Acțiunile pentru diminuarea efectelor eroziunii eoliene sunt efectuate de angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța – #ABADL și constau în:

  • igienizarea plajelor – colectarea corpurilor straine: de lemn, metal, plastic, etc, fiind strânse 60 tone de deșeuri;
  • montarea gardurilor de stuf se face de obicei în fiecare sezon rece pe o distanță de 10.000 de metri în zonele supuse eroziunii, conform cu îndrumarile din studiul și proiectul realizat de Institultul Național de Cercetări Marine ”Grigore Antipa” – “ Protejarea depozitelor de nisip ale plajei emerse contra acțiunii directe a vântului în sezonul rece”, dar în acest an odată cu începerea lucrărilor pentru proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza II (2014-2020)” distanța a fost mai mică – aproximativ 4.500 ml;
  • constituirea unor depozite de nisip pe Cordonul Venus – Saturn pentru înnisiparea zonelor erodate de furtunile existente în timpul iernii. În depozite se constituite cantități de câteva zeci de mii de m³ de nisip, care urmează să fie transportate în primăvară acolo unde va fi necesar în vederea pregătirii plajelor în sezonul estival 2021.

Au fost amplasate gardurile de stuf în următoarele zone:

  • Mamaia – din cei 6.500 de metri, care se montau în fiecare an, momentan au fost montați aproximativ 1.000 ml având în vedere executarea lucrărilor privind proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza II (2014-2020)”;
  • Eforie – peste 2.000 de metri;
  • stațiunile din sudul litoralului – peste 1.500 de metri.

Nu în ultimul rând, aș vrea să le mulțumesc tuturor acestor oameni minunați care, an de an, au grijă de plajele noastre cât pot ei de bine. Fără utilaje performante, fără a fi plătiți pe măsură, fără a primi vreodată recunoștință pentru munca depusă. Ei doar își fac treaba, așa cum puțini angajați pot spune că și-au făcut-o vreodată”, a precizat Bogdan Bola, director general al ABADL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.