Acum 98 de ani, în 25 ianuarie 1924, a început prima ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, în Franța, la Chamonix.

0
222

La Congresul Comitetului Olimpic Internaţional de la Lausanne, din iunie 1921, când Contele Clary şi Marchizul de Polignac, membrii francezi ai CIO, au pus în discuţie organizarea unor Jocuri Olimpice dedicate doar sporturilor de iarnă, reprezentanţii ţărilor scandinave au fost foarte indignați; nu puteau fi de acord cu o competiţie care ar fi diminuat importanţa Jocurilor Nordice, pe care le organizau încă din anul 1901.

Aceea era însă o manifestare sportivă cu caracter local şi, în plus, mai multe ţări din Europa Centrală şi Occidentală se aflau şi ele în poziţia (şi aveau posibilitatea) de a organiza un asemenea concurs. Mai mult, câteva sporturi de iarnă fuseseră deja incluse în programul olimpic: probele de patinaj artistic, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra, din 1908 (un prim paradox care se cerea soluţionat), iar hocheiul pe gheaţă, în programul Jocurilor Olimpice de Vară de la Anvers din 1920.

La Lausanne, în 1921, se cerea astfel „tratament egal pentru sporturile de iarnă”, iar Comitetul Internaţional Olimpic identifica o formulă de compromis, acordând patronajul său pentru organizarea unor „Jocuri de Iarnă”, cu ocazia celebrării celei de-a opta Olimpiade din era modernă, de la Paris, în 1924.

A urmat apoi desemnarea staţiunii Chamonix drept gazdă a acestor „Jocuri de Iarnă” cu caracter special şi un contract între Comitetul Olimpic Francez şi Chamonix a fost semnat la 20 februarie 1923; prin acesta, orăşelul de lângă vârful Mont Blanc îşi lua o grămadă de obligaţii. Cea mai importantă era, evident, aceea de a organiza competiţia în iarna lui 1924, construind în acest sens o pistă de bob, un patinoar dotat cu toate utilităţile şi o trambulină pentru săriturile cu schiurile.

Toate sunt realizate cu precizie, numai că o ninsoare care cade chiar la finalul lui decembrie 1923 în staţiune pune în pericol desfăşurarea întregii competiţii. E chemată în ajutor armata, iar operaţiunile de deszăpezire se întind pe durata primelor trei săptămâni ale lunii ianuarie. Când a fost totul gata, o ploaie violentă s-a abătut asupra oraşului, iar patinoarul s-a transformat într-o băltoacă; ajunşi deja la faţa locului, sportivii nu au unde să se antreneze, iar oficialii iau în calcul chiar anularea câtorva probe. Peste noapte însă, totul îngheaţă, iar Chamonix e, într-un final, pregătită să-şi întâmpine oaspeţii.

Vineri, 25 ianuarie, sportivi din 17 ţări iau în stăpânire oraşul. Entuziaști, cu tot cu schiuri, patine şi boburi, se întâlnesc la ora 14.30 în faţa Hotel-de-Ville şi traversează staţiunea, pe Rue Nationale şi pe Avenue du Casino. Rând pe rând, pătrund în patinoarul care va găzdui festivitatea de deschidere delegaţiile Austriei, Belgiei, Canadei, Estoniei, Statelor Unite ale Americii, Finlandei, Franţei, Marii Britanii, Ungariei, Italiei, Letoniei, Norvegiei, Poloniei, Suediei, Elveţiei, Cehoslovaciei şi Iugoslaviei. Sunt, în total, 293 de sportivi înscrişi în competiţie şi, printre ei, fetele sunt puţine; 13 numai, în probele de patinaj artistic.

sursa: Radio Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.