Dupa o iarna cu peripetii, a venit si primavara. Chiar daca deocamdata friguroasa, vor veni si zilele mai calde, indubitabil. La aceasta vreme, in tarile unde ecologia nu e doar declarativa si nici la nivel de pionerat ca la noi, se scot “de la iernat” bicicletele. Si in Romania ar iesi multa lume pe doua roti (fara motor) daca ar fi conditii, dar… vorba lui Nenea Caragiale : sunt extraordinare, nemaipomenite, dar lipsesc cu desavarsire in majoritatea oraselor, inclusiv Mangalia. Ma refer la pistele pentru biciclisti desigur, dar nu numai lipsa lor e problema ci si blocarea benzii intai cu masini parcate. Sunt strazi precum bulevardul 1 Decembrie transformate in parcari ad-hoc pe lungime. Problema agravanta e ca unii parcheaza in spic, iar unele masini fiind mai lungi, ocupa si un sfert din banda doi, ca sa nu mai vorbim de “smecherasii” care dubleaza parcarea lasandu-si masinile pe banda doi pentru a intra in magazine sau chiar in cafenea, profitand de indulgenta politiei, care la randu-i inchide ochii din pricina lipsei parcarilor, dar si a “pozitiei sociale”(de obicei) a parintilor  “smecherasilor”.
Vina cea mai mare o poarta fostii primari, care in loc sa se preocupe de largirea strazilor si construirea de parcari, au vandut sau concesionat  pe termen lung orice palma de pamant mai avea  Mangalia. Astfel s-a construit in Mangalia cu si fara autorizatie de constructie fara un plan arhitectural, etc…
Este mare nevoie de de doua – trei, parcari supraetajate, care ar descongestiona traficul, dar cine sa le construiasca, deoarece posibilii “investitori” sunt interesati doar de carciumi, daca e posibil chiar pe plaja, sau chioscuri de sezon, pentru castig cat mai mare, cu cheltuieli cat mai mici pe termen scurt… si eu mai vreau ecologie !… Revenind la biciclete, odata ajuns in oras, constati ca nu ai unde sa o lasi. Lipsesc rastelele ! Chiar si LIDL la noul sediu, are doar trei locuri pentru parcarea bicicletelor…

3 COMENTARII

 1. Nu-i un capat de lume. Avem faleza care este una dintre cele mai bune piste de biciclete si unde mai pui ca este si iluminata noaptea. Deci cu grija si bun simt incapem si noi biciclistii pe langa turistii/localnicii care contempleaza pe faleza. Totul tine de vointa si bun simt.
  Rastelele de biciclete nu sunt problema prioritara (repet: prioritara) a biciclistilor. Ne deranjeaza mai mult lipsa cosurilor de gunoi si a capacelor de canalizare… dar refuzam sa credem ca in Romania lu’ 2013 va incepe sezonul estival (in plin) si cel putin problemele astea marunte nu se vor rezolva.
  Va multumim pentru articol, intradevar, sunt necesare pistele de biciclete dar nu prioritare.
  O zi buna

 2. Scuze, dar nu pui corect problema. Asa cum marea e compusa din picaturi de apa si viata e din fapte marunte care se inlantuie intre ele, fiecare cu insemnatatea ei. Ceea ce tie ti se pare banal, pentru altul poate fi aproape vital. (Tu vorbesti de bicicleta ca de o distractie, plimbare pe faleza, dar sunt persoane care merg la servici cu ea, iar soferii care parcheaza ca in articolul de mai sus, plus cei ce nu respecta biciclistii in trafic, neacordandu-le prioritate, sau atentie, considerand ca strada le apartine celor pe 4 roti, le pun viata in primejdie.) Apoi problema parcarilor daca ar fi rezolvata, ar fi benefica si pentru traficul auto si pentru turisti… dar ne-am obisnuit sa sa spunem: aia nu-i prioritara, cealalta mai poate astepta si nu facem nimic…

 3. george,anul trecut am fost biciclist convins(cu baston electric)si tot m-au cam mancat cainii.daca tu dai o pedala pina la olimp si inapoi,te asigur ca vii fara adidasi(poate si glezne)inapoi.
  profitand de indulgenta politiei, care la randu-i inchide ochii din pricina lipsei parcarilor, dar si a “pozitiei sociale”(de obicei) a parintilor “smecherasilor”.
  nu este adevarat,politia inchide ochii deoarece in ultima vreme au avut cursuri intensive pt.a da amenzi DOAR pt.viteza si centura.lipsa parcarilor nu e o scuza sa parchezi masina ca un moflea paralel cu o alta masina parcata blocind circulatia.exemplu concludent in centru;e parcare la 100 metri de piata dar melteanul isi lasa masina pe trotuar in dreptul pietei deoarece ma-sa l-a invatat ca daca mere pe jos i se tocesc picioarele si va ajunge sa mearga in maini.sau…are cu 10 metri mai in fata un loc de parcare dar nu e prost sa-si lase masina acolo daca el vrea sa intre la christopher.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.