Vineri, 21 februarie 2014, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, din cadrul Complexului Cultural „Callatis”, s-a desfășurat, în parteneriat cu Primăria Mangalia și Consiliul Local, simpozionul intitulat: „300 de ani de la martiriul Brâncovenilor”. Cu susținerea prof. Corina Mihalache, directorul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia, și a prof. Simona Ciobănel, directorul Colegiului Economic Mangalia, au fost prezenți la simpozion elevi ai celor două instituții de învățământ din localitate, însoțiți de prof. Marina Ștefan și prof. Mihai Sandu.

În deschidere, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a vorbit despre viața și personalitatea lui Constantin Brâncoveanu, ajuns domn al Țării Românești la vârsta de 34 de ani, o personalitate contradictorie care a condus țara timp de 26 de ani. Dr. Sorin Marcel Colesniuc l-a descris ca fiind un bun om politic și iscusit diplomat, care s-a remarcat prin susținerea artei, culturii și credinței ortodoxe, astfel că domnia sa a însemnat o perioadă de progres cultural și artistic în istoria medievală a românilor.

În continuare, a prezentat ascensiunea sa pe tronul Țării Românești, realizările din politica internă, abilitățile manifestate în relațiile externe și sfârșitul tragic al domnitorului. Constantin Brâncoveanu a fost decapitat în ziua de 15 august 1714, împreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache Văcărescu, pentru că a refuzat convertirea la islamism.

Următoarea comunicare a fost susținută de muzeograf Liliana Bădin, care a prezentat cele mai importante realizări culturale din epoca lui Constantin Brâncoveanu, printre acestea fiind: construcțiile religioase și laice, dar și operele de artă realizate în stilul brâncovenesc; susținerea tiparului și a școlilor românești; înființarea Academiei domnești din București și ctitorirea mai multor biserici și mănăstiri.

La finalul simpozionului a fost audiată „Balada lui Constantin Brâncoveanu” (poezie populară culeasă și publicată de Vasile Alecsandri), în timp ce rulau imagini cu picturi religioase înfățișând-ul pe domnitor și fiii săi, dar și imagini cu cele mai importante construcții laice și religioase și opere de artă brâncovenești.

Comunicat de Presa

Persoană de contact:

Cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC

Șeful muzeului callatian din cadrul Complexului Cultural “Callatis”

E-mail: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com

Tel: 0722.696.299

DSC05959

7 COMENTARII

 1. Un martir – doi martiri….
  In cazul de fata, titlul corect este MARTIRIUL brancovenilor sau martiriul sfintilor brancoveni…
  Unde, martiriu: “Suferință, supliciu, tortură sau moarte îndurată de cineva pentru ideile sau convingerile sale; martiraj” conform

  http://dexonline.ro/definitie/martiriu…..

  Putina documentare nu strica inainte de a posta un articol.

 2. Asta ca sa ne facem o idee cat de cult este seful Complexului Cultural Callatis pe care ni l-a bagat pe gat primarul.

 3. pt.Cristi
  Cel mult poti sa-ti faci o impresie despre prostia aluia pe care ni l-a bagat pe gat Tusac.Daca te plictisesti poti sa studiezi cu atentie si fotografia care insoteste comunicatul de presa .
  Senzatiile o sa te copleseasca.

 4. Daca o observatie mai mult decat pertinenta inseamna cearta, inseamna ca de la un salut sau buna ziua ne luam de par……. Macar voi puteati corecta ceea ce altii, recte ‘telectualii, au gresit… Tine de deontologia meseriei sa verificati inainte de a posta…

 5. @ Agamita:
  Observatia poate ar fi fost pertinenta, daca in afara de gramatica si cuvinte precum -deontologie- mai stiai si niste reguli. De exemplu, faptul ca si in cazul unui comunicat de presa, ca si in cazul unui citat (dintr-o opera sau lege), nu se fac modificari fara acordul autorului. Se publica mot a mot, iar continutul si redactarea, este responsabilitatea autorului. Asa ca, ciocu’ mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.