Intrată în al 95-lea an de la nașterea ei, în capitala britanică, deși, inițial aduna doar o mână de artiști ai condeiului, gruparea literară „PEN Club International” (abreviere pentru „Poets, Essayists si Novelists”, adică „Poeți, eseiști și nuveliști”), condusă de nume sonore ale beletristicii engleze, precum Catharine Amy Dawson Scott (1865-1934, cu opere ca „Nooks and Corners of Cornwall”), și John Galsworthy (1867-1933), primul ei presedinte, autorul celebrului roman „The Forsyte Saga”, cuprinde, în prezent, în întreaga lume, peste 130 de filiale.
În România, aderarea scriitorilor noștri la o astfel de societate s-a făcut doi ani mai târziu, prin intermediul marelui prozator Liviu Rebreanu, dar, după desființarea ei, în 1964, abia în 1990 sufletista poetă Ana Blandiana a renăscut-o, din propria-i cenușă, având drept scop mărturisit și atragerea scriitorilor din diasporă.
Frumoasă și surprinzătoare inițiativa grațioaselor reprezentante ale sexului frumos, prinse într-un voluptuos joc de „imagini și icoane”, specific perioadei dintre cele două mari sărbători ale primăverii, 1 Martie și 8 Martie, respectiv Ziua Mărțișorului și Ziua Mamei.
Și iată că, între aceste momente, se mai află unul, sărbătorit, de câțiva ani și la Mangalia, după cum a făcut această mărturisire chiar păstrătoarea unor asemenea evenimente, vestala Poeziei, Emilia Dabu.
Clubul Artelor „SOLTERIS” s-a simțit … ca la el acasă, joi, 3 martie, post-meridianem, primind vizita unei adevărate elite a intelectualității mangaliene, sosite, în ciuda burniței, pentru a-i felicita pe membrii acestei asociații, cu ocazia „Zilei Mondiale a Scriitorilor”.
Educatoare, învățătoare, profesoare, directoare de gimnazii și licee de prestigiu, cadre medicale, funcționare publice, câte și mai câte, „toată floarea cea vestită” a bătrânei noastre urbe a năvălit, la propriu și la figurat, umplând Salonul Scriitorilor cu sufletele lor mari, încărcate de curiozitate și uimire.
Aici, au fost întâmpinați, nu fără oarecare emoție, specifică unor gazde primitoare, de către reprezentanții Clubului „Solteris”, condus de către apreciata poetă Emilia Dabu, membru de seamă al Uniunii Scriitorilor din România.
Atât artiști ai literelor (Dora-Alina Romanescu, Ana Ardeleanu, Adina Lozinschi, Loredana-Ionela Toader, Marius-Robert Dincă, George Șerban, Emil-Corneliu Ninu), cât și ai penelului (Marieana Oleniuc, Nicu Găgeanu) au primit, înmânate de către dl Paul Foleanu, diplome de excelență, avându-le, alături, pe dnele dr. Laura Cîrlan, Gela Ivașcu, Simona Ciobănel, Corina Mihalache și Luminița Pătrânoiu, pentru a mențina numai câteva dintre musafire. Tortul minunat (sugerând o carte deschisă și, desigur, truda autorilor, simbolizată printr-o călimară, din care se varsă valuri de cerneală), ca și paharul de șampanie au urmat tradiționalului „La mulți ani!”, intonat de toți îndrăgostiții de artă.
Cu ocazia numeroaselor toasturi, a prins a se contura perspectiva sprijinirii, pe plan local, într-o mai mare măsură, a Cenușăresei timpurilor pe care le trăim, CULTURA ROMÂNĂ.
După cum apreciau președintele Clubului „SOLTERIS”, scriitoarea Emilia Dabu, prozatoarea D. A. Romanescu, poeta Ana Ardeleanu, pictorii Marieana Oleniuc, și Nicu Găgeanu, Mangalia a început să devină un reper important al propășirii artelor, nu numai pe plan național, ci și internațional, în cele mai variate domenii, precum al literaturii, picturii, muzicii și cinematografiei.
Pe când alte asemenea inițiative ale unor așteptați cu drag oaspeți?
Căci, nu-i așa, când armele tac, nu numai literatura, dar toate artele trebuie să vorbească!
Or, iată că aici, în bătrâna cetate de la malul mării, ele se simt ca acasă!
Se cuvin, așadar, felicitări și mulțumiri inițiatorilor acestei inopinate vizite, ce a adus o mult-așteptată clipă de armonie și înțelegere, în sufletele celor însetați de frumos!
E. C. Ninu