28 februarie, Ziua Protecției Civile din România. Primaria Municipiului Mangalia va organiza o serie de activităţi dedicate acestui eveniment

0
352
  • La data de 28 februarie, sărbătorim Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr.468 din 1930, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României, prin care se apobă ”Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”.

Aniversarea a 90 de ani de la atestarea documentară a protecției civile in România ne oferă prilejul rememorări faptelor de eroism ale profesioniştilor din cadrul structurilor de intervenţie ale sistemului care, de-a lungul anilor, au făcut ca numărul victimelor războiului şi dezastrelor să fie mai mic.

Activităţile Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile vizează permanent coordonarea și planificarea la nivel internaţional a activităţilor de prevenire și gestionare a dezastrelor, precum și a eforturilor de atenuare a consecinţelor accidentelor și calamităţilor de toate tipurile, în timp de pace sau război.

Cu acest prilej, Primaria Municipiului Mangalia va organiza și desfășura în perioada 27.02.2023 – 03.03.2023, prin compartimentul Situaţi de Urgentă și Protectie Civilă si cu sprijinul Secţiei de Pompieri din Neptun o serie de activitaţi, conform următorului plan:

  • 27.02.2023 – La nivelui subunitătilor de pompieri din loc. Neptun se va organiza ”Ziua Porţilor Deschise“, eveniment ce se va desfăşura în perioada 27.02-03.03.2023, zilnic, în intervalut 10:00-15:00.

În cadrul acţiunii vor fi prezentate mijloace specifice de intervenţie și modul de folosire a acestora.De asemenea, vizitatorii vor fi informaţi despre riscurile specifice și modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

 Diseminare materiale preventive de informare si prezentare a modului de comportare în situaţii de urgenţă în spaţiile cu afluenţă mare de persoane, specifice Campaniei “Nu tremur la cutremur” – sediile primăriilor, instituţii de invăţământ, pieţe, camin bătrâni, lăcaşuri de cult;

  • 28.02-03.03.2023 – Desfășurarea în unităţile de învăţământ și lăcaşurile de cult din Municipiul Mangalia a acţiunilor teoretice și practice de instruire privind modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă.
  • 01.03.2023MIERCUREA ALARMELOR – în intervalul orar 10.00 – 11.00 se va desfäșura exercitiul de alarmare publică ”Miercurea Alarmelor “. Această activitate se va desfăşura doar la data menţionată și vă solicităm să nu intraţi în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreste, recunoasterea de către cetăţeni a semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul mijloacelor de alarmare.

Înștiinţarea, avertizarea, prealarmarea si alarmarea se realizeaza în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor.

SEMNIFICATIA SEMNALELOR DE ALARMARE A POPULATIEI

Care sunt tipurile de alarme și cum le recunoaștem:

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.

Prealarmare aeriană: Semnalul PREALARMARE AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde intre ele.

Alarmă aeriană: Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde intre ele.

Încetarea alarmei: Semnalui ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

REGULI GENERALE DE COMPORTARE LA DEZASTRE

  • învăţaţi semnalele transmise prin Protecţia Civilă;
  • păstraţi-vă calmul;
  • deschideţi aparatele de radio și/sau televizoarele și ascultaţi comunicatele și sfaturile transmise de autorităţile în drept;
  • dacă sunteţi evacuaţi, luaţi cu Dvs. o rezervă de alimente, pentru a o folosi pe timpul evacuării, până la încartiruire;
  • respectaţi cu stricteţe măsurile stabilite prin Planul de intervenţie, indrumările și comunicatele CLSU și ale Protecţiei Civile, solicitaţi alimente, îmbrăcăminte, asistenţă medicală și adăpost, în caz de nevoie.
  • staţi departe de zonele afectate. Nu împiedicaţi acţiunile de intervenţie;
  • limitaţi convorbirile telefonice, linile telefonice pot fi necesare pentru apeluri de urgenţă;
  • atunci când sunteţi solicitaţi, ajutaţi echipele de intervenţie la deblocarea răniţilor, transportul acestora și la alte acţiuni de intervenţie;
  • NU RĂSPÂNDIŢI ȘI NU LUAȚI ÎN CONSIDERARE ZVONURILE!

Ziua Protecţiei Civile ne oferă plăcutul prilej de a transmite și pe această cale mulţumiri la adresa Serviciilor profesioniste pentru Situaţii de Urgență, întregului personal care acţionează sub deviza ”cu viaţa mea apăr viaţa” multă sănătate, sincere urări de împliniri și satisfacţii în activitatea profesională, sănătate și bucurii în viaţa personală!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.