În cursul zilei de ieri, 12.05.2020, a avut loc la Constanța prima întâlnire de lucru on-line a directorilor din unitățile de învățământ preuniversitar, cu participarea doamnei Monica Anisie, Ministrul Educației și Cercetării.

Întâlnirea în mediul virtual a fost organizată de către conducerea Inspectoratului Școlar Județean, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, prof. Alina- Diana Codreanu, inspector școlar general adjunct și prof. Anca- Iuliana Dragomir, inspector școlar general adjunct. Alături de managerii instituțiilor de învățământ, întreg corpul de inspectori școlari a fost prezent la acțiune.

Obiectivele acestei întâlniri de lucru au fost: analizarea modului în care se derulează la nivel județean activitatea de învățare on-line, aplicarea măsurilor optime în vederea pregătirii examenelor naționale și a activităților specifice calendarelor de mobilități și de obținere a gradelor didactice.

În deschiderea întâlnirii de lucru, Sorin Mihai, inspectorul școlar general, a mulțumit managerilor școlari pentru activitatea derulată cu succes până în prezent și a accentuat importanța aplicării corecte a Planului județean de intervenție educațională, document reglator, publicat pe site-ul ISJ Constanța. De asemenea, a subliniat necesitatea asigurării formării cadrelor didactice în direcția dobândirii de competențe IT (în special operare pe diverse platforme de învățare). Acest aspect poate fi realizabil prin colaborarea cu Casa Corpului Didactic Constanța, dar și cu alți furnizori autorizați de formare.

Un alt subiect al întrevederii a fost organizarea optimă în perioada următoare a Târgului ofertelor educaționale în format on-line, prin promovarea unităților de învățământ pe diverse site-uri și rețele de socializare, ușor accesibile celor interesați – elevi și părinți.

Sorin Mihai a subliniat faptul că această perioadă trebuie să se caracterizeze printr-un flux comunicațional coerent, eficient, între toți partenerii educaționali: elevi, părinți, cadre didactice. Acest aspect este ușor realizabil dacă atitudinea cadrelor didactice este una de echilibru și tact.

Anca- Iuliana Dragomir, inspector școlar general adjunct, a intervenit în cadrul ședinței cu precizări legate de Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, menționând că, în cel mai scurt timp, se așteaptă precizările Ministerului Educației și Cercetării cu privire la metodologia de desfășurare. Doamna Inspector Școlar General Adjunct a menționat că în prezent se lucrează la Ghidul de admitere. Acesta va fi completat cu informații de la minister, referitoare la procedurile de admitere – învățământ vocațional sau clase bilingve.

Alina – Diana Codreanu a subliniat importanța ca directorii instituțiilor de învățământ să se asigure că sunt respectate cu strictețe procedurile de organizare a pregătirii suplimentare a elevilor pentru examenele naționale, în perioada 2 – 12 iunie 2020. Situațiile școlare vor fi încheiate conform instrucțiunilor transmise de către Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, a accentuat importanța pregătirii elevilor pentru completarea fișelor necesare înscrierii la examenele naționale. În acest sens, dirigintele este cadrul didactic care va oferi acestora informațiile specifice și va avea rolul de a consilia elevii în această direcție. În ceea ce privește informațiile cu privire la mobilitatea personalului didactic, examenul de titularizare, precum și obținerea gradelor didactice, acestea se vor regăsi pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Monica Anisie, Ministrul Educației și Cercetării, s-a alăturat participanților la întâlnire declarând de la bun început ”trebuie să fim alături de colegii noștri. Îmi doresc să colaborăm și să identificăm împreună soluții. Sunt un om al școlii și vă respect munca. Așa cum ați observat deja, prin eforturile depuse de Ministerul Educației și Cercetării și prin măsurile propuse până în prezent, ne dorim ca atât elevii cât și cadrele didactice să beneficieze de metodologii care să ofere un învățământ echitabil, coerent și corect, aliniat la recomandările Ministerului Sănătății din această perioadă.”

 În continuarea intervenției, ministrul educației și cercetării a răspuns întrebărilor adresat de directorii școlilor constănțene. A evidențiat faptul că participarea la pregătirea suplimentară a elevilor pentru examenele naționale este opțională, iar cadrele didactice trebuie să mențină comunicarea cu părinții și elevii, transmițând și informații cu privire la importanța respectării restricțiilor.

La finalul discuțiilor, Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a afirmat că este în continuare alături de cadrele didactice, având disponibilitatea permanentă de a răspunde eventualelor nelămuriri. De asemenea, a apreciat organizarea activității de învățare on-line la nivelul județului.

„Participarea doamnei Monica Anisie Ministrul Educației și Cercetării la această întâlnire de lucru cu managerii școlari a reprezentat consolidarea comunicării dintre factorii implicați în derularea unui învățământ on-line de calitate, în această perioadă de restricții. Prezența dumneaei a adus precizări importante pentru noi, dar a contribuit și la închegarea unui spirit de echipă care să fundamenteze derularea cu succes a acțiunilor noastre viitoare”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

„Am simțit în această întâlnire că doamna ministru a fost alături de întreg corpul profesoral, cunoscând foarte bine situația cu care ne confruntăm. Din acest motiv răspunsurile dumneaei au venit să puncteze aspectele de interes pentru noi, dar în egală măsură să ne transmită că trebuie să gândim și să acționăm cu înțelegere, în beneficul elevului. Sunt lucruri care, cu siguranță, se vor stabili în perioada următoare, în funcție și de evoluția situației la nivel național. Precizările legislative și metodologice care vor urma ne vor așeza într-o poziție de echilibru chiar dacă perioada pe care o tranzităm acum este unică, fără precedent”, a declarat Andrei- Ion Szemerjai, director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța.

„Ca director, am așteptat această întâlnire de lucru în care s-au discutat punctual aspectele de actualitate și de maximă importanță în ceea ce privește pregătirea examenelor naționale și mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2020 – 2021. Este deosebit de important să comunicăm și într-o astfel de formă de organizare, nu doar prin comunicarea scrisă. Această întâlnire de lucru în spațiul virtual a înlocuit cu succes ședințele obișnuite. Mai mult decât atât, mediul online a permis participarea doamnei ministru la întâlnirea noastră, ceea ce a adus un mare plus discuțiilor și a constituit un exemplu de bună practică pentru orice lider. De altfel, școala noastră practică încă de la începutul perioadei de izolare această formă de interacțiune în cadrul organizației, înțelegând prin aceasta conducerea școlii, cadre didactice, elevi, părinți”, a declarat prof.Aurora Suba, director al Școlii Gimnaziale nr. 7 Remus Opreanu din Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.