În fiecare an, pe 23 februarie, este sărbătorită Ziua Hidrografului Militar, marcând un moment important în istoria navigaţiei româneşti. Această dată are o semnificaţie aparte, deoarece în anul 1926, prin Decizia Ministerială a Ministrului de Război nr. 126, a fost înfiinţat Serviciul Hidrografic Maritim.

O Instituţie Esenţială pentru Navigaţie

La momentul înfiinţării, Serviciul Hidrografic Maritim avea atribuţii esenţiale pentru siguranţa navigaţiei, ocupându-se de studiile hidrografice, sondajele marine, păstrarea şi distribuirea hărţilor de navigaţie, întreţinerea instrumentelor necesare navigatorilor, precum şi furnizarea de date meteorologice, aerologice şi oceanografice. Instituţia a fost organizată pentru a răspunde nevoilor Diviziei de Mare, având sediul iniţial în clădirea Şcolii Navale din Constanţa, actualul sediu al Muzeului Marinei Române.

Contribuţii Semnificative în Istorie

Până în anul 1940, Serviciul Hidrografic Maritim a desfăşurat acţiuni importante, precum măsurători la gurile Dunării, prospecţiuni pentru extinderea portului Constanţa şi editarea hărţilor de navigaţie la scara 1:50.000. În perioada 1940-1945, a avut un rol crucial în susţinerea acţiunilor de luptă ale Marinei Militare, furnizând date hidrografice şi hidrometeorologice vitale.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, activitatea instituţiei a fost temporar redusă, dar în perioada 1945-1954, prin eforturi susţinute, au fost tipărite 20 de hărţi pentru navigaţia în partea de vest a Mării Negre.

Transformări şi Modernizare

În 1955, Serviciul Hidrografic Maritim a fost reorganizat, devenind Direcţia Hidrografică Maritimă (DHM), în baza Hotărârii nr. 2444 a Consiliului de Miniştri al RPR. Până în 1990, DHM a desfăşurat numeroase proiecte de importanţă naţională, printre care construirea şi punerea în funcţiune a farurilor Constanţa (1960) şi Sf. Gheorghe (1968), editarea “Cărţii Pilot a Mării Negre” şi elaborarea avizelor pentru navigatori.

După 1990, DHM a continuat modernizarea, realizând 37 de hărţi de navigaţie naţionale, iar în 2002 a produs prima Hartă Electronică de Navigaţie (ENC) din România. Între 2002-2003, a fost creat Sistemul Meteorologic Integrat Naţional al Forţelor Navale (SIMIN-FN).

Recunoaştere Internaţională

Legea nr. 395 din 2004 a conferit DHM statutul de autoritate naţională în domeniul hidrografiei maritime. Din 2007, instituţia reprezintă România în Organizaţia Hidrografică Internaţională (OHI), iar din 2008, este acreditată pentru activităţi de cercetare ştiinţifică.

În 2012, DHM s-a afiliat la Centrul Internaţional pentru Hărţi de Navigaţie Electronice (IC-ENC), devenind al 27-lea oficiu hidrografic recunoscut la nivel mondial. În 2015, au fost realizate primele hărţi navale speciale de tip NATO şi un act normativ care reglementează specificaţiile tehnice ale acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.