22 august 2016 – Ceremonial de cinstire a militarilor inhumati in Cimitirul Eroilor din localitatea Mircea Voda [VIDEO]

0
95

Luni, 22 august 2016, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “regina Maria” filiala Mangalia a organizat un ceremonial de depunere coroane de flori la Cimitirul international de onoare “Mircea cel Batran” din localitatea Mircea Voda. Acest eveniment a marcat scurgerea a 90 de ani de la reinhumarea in Cimitirul “Mircea cel Batran” a celor 1.700 de militari deshumati din localitatile plasei Mangalia.

Cimitirul international de onoare “Mircea cel Batran” adaposteste aproximativ 8.000 de oseminte ale militarilor cazuti in luptele din Dobrogea, in perioada septembrie – decembrie 1916, dintre care cca 1.700 numai din plasa Mangalia (22 august 1926), iar altele, majoritatea, aduse mai târziu cu șase ani, în intervalul mai-octombrie 1932.

La eveniment au mai participat reprezentanti ai primariilor din Mangalia, Negru Voda si Mircea Voda, Filiala Municipală Mangalia „Gr. Marteș” a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere,  membrii ai  Ansamblul Folcloric „Litoral” Mangalia, cadre militare din Constanta si Medgidia. Slujba religioasa a fost oficiata de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Redam mai jos un material publicat in revista interbelică „Romania eroica”, in care se dadeau informatii ample despre „Exhumarea Eroilor din plasa Mangalia”, ce a avut loc pe 22 august 1926.

eroi de la mangalia1 eroi de la mangalia2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.