Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat astăzi,15.02.2022, conferința de presă având ca subiect Proiectul Clasele Confucius.

La acțiune au participat: prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, prof. Loredana Manolache, inspector școlar general adjunct, prof.univ.dr. Angelo Mitchievici de la Universitatea Ovidius din Constanța și doi profesori universitari chinezi care susțin cursuri în cadrul programului pentru elevii și studenții constănțeni.

Obiectivul principal al proiectului este predarea limbii chineze, la cele mai înalte standarde, utilizându-se cele mai moderne mijloace. Cursurile sunt susținute de cadre universitare de la instituții de prestigiu din Republica Populară Chineză, selectate riguros pentru acest program.

Proiectul Clasele Confucius este parte integrantă a acordului de colaborare dintre unitățile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Universitatea Ovidius din Constanța.

 Activitățile care derivă din acest program sunt:

  • cursuri on-line de limbă şi cultură chineză;
  • acțiuni culturale, expoziţii;
  • participarea elevilor la cursurile intensive de limbă chineză în cadrul programului Şcolii de Vară din China (la universităţi prestigioase din Beijing şi Shanghai etc.);
  • participarea elevilor la examenele HSK (nivel de limbă chineză), în vederea obţinerii certificatului de competenţă lingvistică, certificat recunoscut internaţional;
  • schimburi de experiență între elevi şi profesori.

Elevii care participă la cursurile de limbă şi cultură chineză sunt antrenaţi în toate activităţile didactice, ştiinţifice şi culturale pe care le organizează Clasa Confucius. Cursurile de limbă și cultură chineză nu se adresează numai studenților și elevilor, ci sunt deschise tuturor persoanelor care își exprimă intenția de a studia.

Parteneriatul dintre Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Universitatea Ovidius din Constanța a debutat în urmă cu 5 ani și a cunoscut o creștere vizibilă, atât a numărului de elevi interesați, cât și a numărului profesorilor colaboratori din China. În primul an de colaborare (2017-2018) existau 43 de elevi înscriși în 3 grupe de studiu și cursurile se desfășurau cu 2 profesori din China, iar în anul 2020-2021 au participat la aceste formări 120 de elevi, cuprinși în 16 grupe. Aceștia au fost pregătiți de 7 profesori chinezi.

Pentru debutul acestui semestru există 20 de unități de învățământ din municipiul și județul Constanța care și-au exprimat intenția de a participa la Programul Clasele Confucius, după cum urmează:

1.      Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța

2.      Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu Constanța

3.      Liceul Teoretic Ovidius Constanța

4.      Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța

5.      Liceul Teoretic Traian Constanța

6.      Liceul Teoretic George Călinescu Constanța

7.      Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanța

8.      Liceul Teoretic Callatis Mangalia

9.      Liceul Teoretic Carmen Sylva Eforie Sud

10.     Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia

11.     Școala Gimnazială Nr.30 Gheorghe Țițeica Constanța

12.     Școala Gimnazială Nr. 38 Dimitrie Cantemir Constanța

13.     Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța

14.     Școala Gimnazială Nr. 29 Mihai Viteazul Constanța

15.     Școala Gimnazială Gala Galaction Mangalia

16.     Școala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord

17.     Școala Gimnazială Mihai Viteazu

18.     Școala Gimnazială Nr. 7 Remus Opreanu Constanța

19.     Școala Gimnazială Nr. 1 Dumbrăveni

20.     Școala Gimnazială Nr. 12 B.P. Hasdeu Constanța

Elevii care doresc să se înscrie la cursurile de limba chineză trebuie să se adreseze în mod direct Universității Ovidius din Constanța, urmând aceeași procedură ca la orice examen de certificare lingvistică, de tipul Cambridge, Defl, Sprach Diplom etc., fără implicarea unității de învățământ în acest proces de înscriere. Data la care se încheie apelul de înscriere este 26.02.2022.

În cadrul conferinței de presă de astăzi, profesorii chinezi au apreciat buna colaborare cu reprezentanții instituțiilor partenere și au evidențiat valoarea schimbului de experiență lingvistică și culturală, specific programului Clasele Confucius.

Este o șansă foarte mare înscrierea la Clasele Confucius. Sub această formă, elevii se pot întâlni cu oportunități reale într-o definire profesională, cu atât mai mult cu cât au posibilitatea de a obține burse de studiu în Republica Populară Chineză, a afirmat prof.univ.dr. Angelo Mitchievici, directorul Clasei Confucius.

Ceea ce oferă acest proiect, respectiv schimburi de experiență, Școală de Vară, certificat de competențe lingvistice recunoscut internațional, demonstrează cu prisosință valoarea sa. Din acest motiv, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va sprijini Universitatea „Ovidius” în promovarea Claselor Confucius, precum și în derularea tuturor acțiunilor specifice programului, acțiuni care, cu siguranță, vor contribui în mod notabil, valoros, la formarea elevilor noștri, în spiritul unei educații deschise, de apreciere a istoriei și culturilor care se intersectează în cadrul proiectului a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.