Jandarmeria Română aniversează, pe 3 aprilie, 163 de ani de la înfiinţare. Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.

Aniversarea celor 163 de ani de existenţă a armei noastre coincide şi cu împlinirea a 119 ani (1 aprilie 1894) de la înfiinţarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanţa.

 În perioada 30 martie-04 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează o serie de activităţi ocazionate de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române.

 Sâmbătă, 30 martie a.c., cu începere de la 11.00, în Parcul Central din Cernavodă, cetăţenii din localitate pot urmări un exerciţiu demonstrativ, un film de prezentare, tehnica şi armamentul din dotarea jandarmilor. Cu începere de la ora 13.00, aceelaşi program îl pot vedea şi locuitorii din Hârşova, în Piaţa 1 Decembrie.

Luni, 01 aprilie a.c., cu începere de la 10.00, la Mangalia, în prezenţa primarului municipiului, inspectorului şef şi a invitaţilor, se inaugurează noul sediu al subunităţii de jandarmi din localitate.(clădirea în care se află sediul Poliţiei Municipiului Mangalia).

De la ora 10.40, la Muzeul Callatis se desfăşoară simpozionul cu tema „163 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române”. Iau cuvântul primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, profesorul universitar dr. Marian Cojoc şi inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, col. dr. Costică Cojoc.

Începând cu ora 11.20, în cartierul A.N.L. din Mangalia se prezintă un exerciţiu demonstrativ.

În Piaţa Republicii, între orele 12.00-14.30 se organizează un ceremonial militar şi un exerciţiu demonstrativ.    

Marţi, 02 aprilie a.c., cu începere de la ora 09.00, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa depune o coroană de flori la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, la mormântul sublocotenentului erou Napoleon Stroe, jandarm căzut în decembrie 1989. Preotul militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia o ceremonie religioasă.

Cu începere de la ora 12.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează la reşedinţa unităţii, Ziua Porţilor Deschise, acţiune la care şi-au anunţat participarea până la această oră peste 500 de elevi. Programul dedicat oaspeţilor cuprinde, la reşedinţa inspectoratului, exerciţii demonstrative, o expoziţie cu tehnică de luptă şi vizionarea unui film de prezentare.

De la ora 11.00, în Parcul Central din Năvodari, cetăţenii pot urmări aceelaşi program.

 Miercuri, 03 aprilie a.c., cu începere de la ora 10.30, în prezenţa personalului Jandarmeriei Constanţa, la reşedinţa inspectoratului şi în faţa invitaţilor se arborează Drapelul Naţional, în acordurile Imnului de Stat. Ceremonialul continuă cu citirea  mesajelor conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române privind „Ziua Jandarmeriei Române“. După această activitate, vor fi înaintaţi, înainte de termen, în gradul următor, jandarmii care au obţinut rezultate meritorii.

Cu începere de la ora 11.00, în Piaţeta Decebal din Medgidia, cetăţenii din localitate pot urmări un exerciţiu demonstrativ, un film de prezentare, tehnica şi armamentul din dotarea jandarmilor.

Tot miercuri, cu începere de la ora 12.00, conducerea Jandarmeriei Constanţa organizează un briefing, cu mass-media acreditate, urmat de o deplasare într-un poligon special, la Cumpăna, pentru un Concurs de Tir dedicat presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.