16 elemente de muniţie rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare au fost ridicate de către echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, pe timpul unei misiuni de asanare pe plaja din Năvodari.

Munitie Navodari

Un grup de pescari, care igienizau o cazemată dezafectată, au descoperit, în acest week-end, două dintre elementele de muniţie şi au anunţat organele abilitate. Membrii echipei pirotehnice s-au deplasat la faţa locului, au asanat zona şi au identificat, în total, 10 proiectile de diferite calibre şi şase cartuşe.

Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

De aceea, reamintim cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi să respecte următoarele recomandări:

  • nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
  • nu le introduceţi în foc;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  • nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
  • nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
  • în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
  • nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.