Pe 15 noiembrie 1967, comandorul Constantin Scarlat a pus bazele primei unități de scafandri din Marina Militară Română, Grupul 279 Scafandri, în garnizoana Mangalia. Aceasta a stabilit standarde înalte pentru scufundările autonome și misiunile de salvare, fiind ulterior integrată în Centrul de Scafandri din Constanța, în 1976.

  • Prima femei scafandru autonom din țară este doamna Luiza Ștefănescu. A fost eleva Clubului Pionierilor Marinari – Aquanauți începând cu anul 1972, club înființat și condus de către comandorul Constantin Scarlat, pionier al scafandreriei autonome românești dar și întemeietorul arheologiei subacvatice din țara noastră. Având aptitudini deosebite pentru acest sport subacvatic, dna. Luiza Ștefănescu a activat timp de câțiva ani în cadrul acestui club, experimentând numeroase scufundări în bazin, în mare și în lacul Siutghiol.
Luiza Ștefănescu – foto credit Pascale Roibu
  • Laboratorul Hiperbar al Centrului de scafandri este una dintre cele mai noi instalații de acest tip pe plan mondial, după modernizarea din 2022.
  • Centrul de scafandri s-a impus pe plan european ca furnizor de formare profesională credibil și performant, prin cursurile pe care le organizează (peste 3000 scafandri militari și civili).
  • În acest an s-au împlinit 40 de ani de la stabilirea recordului național de scufundare în saturație.
  • O echipă curajoasă de scafandri a simulat scufundarea la adâncimea de 500 de metri, România fiind printre primele țări care au atins acest record istoric, ceea ce pentru echipă a presupus un calcul minuțios al misiunii, cu mai mult de 5 zile în atmosferă etanșă, în laborator, pentru decompresie.

Contribuția acestor pionieri rămâne un simbol al curajului și inovației, inspirând generațiile viitoare de scafandri.

La mulți ani, scafandrilor militari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.