Certificatele de performanţă energetică ar putea deveni obligatorii, aşa cum se întâmplă de câţiva ani în ţările Uniunii Europene, şi pentru obţinerea şi vizarea, la trei ani, a certificatelor de clasificare, a licenţelor şi a brevetelor turistice, de care au nevoie operatorii din turism pentru a funcţiona.

În prezent, cadru legislativ care reglementează clasificarea unităţilor turistice este dat de Hotărârea de Guvern nr. 121/2013 şi a adus multe modificări legislative faţă de anii precedenţi. Dintre acestea, cea mai importantă modificare este imposibilitatea proprietarilor de structuri de cazare de a-şi autoclasifica unităţile, acestea urmând a fi certificate, după ample verificări, de către Autoritatea Naţională pentru Turism, aflată în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea Ministerului delegate pentru IMM, mediului de afaceri şi turism.

Printre criteriile de certificare ale ANT nu se regăseşte şi clasa energetică a clădirilor şi asta deoarece legea 159/2013, care prevede obligativitatea certificatelor energetice pentru vânzarea, închirierea, recepţionarea şi reabilitarea clădilor, este una nou implementată, din 19 iulie; din această cauză, legiuitorii nu au avut timp să ia în calcul introducerea certificatului energetic, implicit a clasei de performanţă energetică, în metodologia de clasificare a unităţilor turistice.

“În câteva ţări din Uniunea Europeană se practică de mulţi ani ca hotelurile şi pensiunile sau oricare altă unitate de cazare să fie clasificată de către stat şi în funcţie de clasa energetică a clădirii. Inevitabil, acel cadru legislativ va fi adoptat şi în România. Poate nu anul acesta, poate nici la anul, însă în viitor, mai mult ca sigur, se va pune în discuţie şi acest aspect, deoarece avem mare nevoie să ne aliniem la standardele Uniunii Europene ”, declară Ing. Tasenţe Constantin, auditor energetic gradul 1 şi expert evaluator membru ANEVAR, directorul general al EVALTAS (0722.209.256).

3 COMENTARII

  1. Fiecare are dreptul la parerea lui, dar daca gandesti putin, nu-i chiar o vrajeala, ci inca un mod de a mai pune un impozit in carca populatiei.
    Acum platesc taxa doar cei ce vor sa vanda sau sa inchirieze (cu contract). Este propunerea si pentru unitatile turistice. De unde putem sti ca in urmatorii ani nu vom fi obligati cu totii, indiferent de tipul locuintei, sa ne facem acele certificate ?

  2. Dupa ce majoritatea isi scot certificat energetic vin alti specialisti si spun ca nu este nevoie sau aparatura de verificare nu este compatibila ca in cazul repartitoarelor . Dupa ce majoritatea si le-au pus tot niste specialisti constata ca se plateste cu 50% mai mult decat normal si ca nu sunt rentabile . Cine plateste , cine da banii inapoi , cine …….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.