Miercuri, 29 iunie 2022, la Cercul Militar Mangalia, a avut loc lansarea a trei volume: “Jocul cuvintelor fără lacăte”, autor Ana Ardeleanu, “Doze de plăcere”, autor Ottilia Ardeleanu și “Amintiri cu poduri”, autor Horia Gârbea.
Moderator: prof. Cristina Matei.
Sponsor principal: Gica Staicu, bioterapeut, manager Bucuria Naturii, Mangalia.
Au recitat elevii: Andreea Dumbravă, Maria Țoropoc și Aida Bălan.
ANA ARDELEANU
S-a născut în satul Vâlcan, (în apropierea oraşului Abrud), jud. Alba. A terminat Liceul teoretic „Lucian Blaga” din oraşul Sebeş, urmând apoi cursurile Institutului Pedagogic din oraşul Blaj, jud. Alba.
La vârsta de 17 ani debutează cu poezie în ziarul judeţean „Unirea”, din Alba Iulia, tot atunci primind şi pseudonimul Ana Ardeleanu, pe care îl poartă cu onoare de 53 de ani. Primul mare poet care îi confirmă talentul este Geo Dumitrescu, acesta publicându-i mai multe poeme în revista „România literară”, în cadrul rubricii „Poşta redacţiei”.
Începând cu anul 1972, scriitorul Constantin Ţoiu îi publică poezii în mai multe numere ale prestigioasei reviste „Luceafărul”, mai apoi în „Almanahul literar”.
A mai fost publicată, în revista „Luceafărul”, de scriitorii Ion Gheorghe şi Marius Tupan. Tot în revista „Luceafărul” au scris cronici de întâmpinare, despre poezia sa, scriitori consacraţi ca: Ion Roşioru, Maria Irod, Radu Voinescu, Horia Gârbea.
A publicat poeme şi s-au scris cronici despre cărţile sale, în importante reviste ale Uniunii Scriitorilor, dintre care amintim doar o parte: „Convorbiri literare”, „Tribuna”, „Discobolul”, „Familia”, „Tomis”, „Ex Ponto”, „Neuma”, „Poezia”, „Banchetul”, „Caiete Silvane”, „Nord literar” etc.
Debutează în volum în anul 1998, la Editura Ex Ponto, avându-l ca lector de carte pe cunoscutul poet Nicolae Motoc, redactorul şef al revistei „Tomis”. Pentru volumul de poeme „Noris” primeşte Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, Filiala „Dobrogea”.
Are publicate, până în prezent, nouăsprezece cărţi de poezie, de asemenea patru cărţi de poezie pentru copii.
În anul 2021 i s-a conferit o „Menţiune specială” pentru întreaga creaţie poetică, din partea partea Uniunii Scriitorilor, Filiala Alba-Hunedoara.
Are în pregătire o carte de poveşti pentru copii, „Nicherin”, şi un roman, „Noaptea vărarilor”.
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara. Cărţile sale sunt cunoscute, recunoscute şi apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind publicată în numeroase reviste de profil şi cuprinsă în antologii literare. Poezia sa este apreciată de numeroase personalităţi ale lumii literare actuale, dintre care amintim pe: Adrian Alui Gheorghe, Dumitru Mureşan, Nicolae Rotund, Constantin Ţoiu, Nicolae Dan Fruntelată, Arthur Porumboiu, Augustin Doman, Iulian Cătălui, Iulian Chivu, Titus Vîjeu, Ion Andreiţă, Diana Dobriţa Bîlea, Alexandru Sfârlea, Raluca Faraon, Ottilia Ardeleanu.
OTTILIA ARDELEANU
Ottilia Ardeleanu, născută în zi de 15 april, în comuna Mârșani, jud. Dolj, fiică de învățători, absolventă a Institutului Politehnic “Traian Vuia”, Timișoara, secția Automatizări și calculatoare.
Iubitoare de literatură din clasele primare, publică pentru început în revista orașului Năvodari, “Civiscord”, primele poezii, proze, interviuri etc., debutând literar în 2009, cu volumul de poezii „Culorile sufletului meu”, editura Metafora, Constanța.
Urmează o perioadă de formare prin lectură și scris, prin colaborare la unele reviste online, prin organizarea propriilor site-uri și reviste, cel mai cunoscut fiind literaturitate.ro unde a organizat o serie de concursuri literare cu premii în care a implicat atât resurse poetice, cât și financiare.
După şapte ani de la debut, în urma câştigării unui concurs de manuscrise, începe o perioadă prolifică de creaţie poetică, autoarea conştientizându-şi adevărata cale, aceea literară. Primeşte la concursul internaţional „Titel Constantinescu” un important premiu, ceea ce va duce la apariţia unui nou volum.
Este încurajată să-şi continue activitatea literară de prozatorul Ovidiu Dunăreanu, director al editurii constănţene Ex Ponto, iar în 2019, confirmarea talentului său literar este dată de primirea sa ca membru în Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea.
Anul 2020, pandemic și izolator, nu o împiedică să lucreze. Ies de sub tipar două volume de cronică literară, Reflecții poetice 1 și 2, la aceeași prestigioasă editură Ex Ponto.
Cel mai prolific de până acum este totuși 2021 când editează două volume bilingve: român-catalan, în traducerea lui Pere Bessó, și român-francez, în traducere proprie; apar, de asemenea, alte două volume de poezie la două dintre cele mai cunoscute edituri românești: „Când tac și tu mă asculți”, ed. Junimea, Iași, volum pentru care primeşte în anul 2021 Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea; „Doze de plăcere”, ed. Neuma, Cluj.
Este publicată într-o serie de reviste din țară și de peste hotare, precum: „Ex Ponto”, „Pro Saeculum”, „Banchetul”, „Plumb”, „Discobolul”, „Vatra”, „Actualitatea literară”, „Caiete Silvane”, „Neuma”, „Urmuz”, „Algoritm literar”, „Sintagme literare” etc.
Distinsă cu premii naționale și internaționale (obţine două importante premii internaţionale la concursuri literare organizate în Italia), este publicată în antologii și volume colective, iar poeziile sale sunt traduse în limbile franceză, engleză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, germană, sârbă și maghiară.
Poeziile sale au fost primite favorabil, trecute prin filtrul critic al unor personalități contemporane, dintre care amintim pe: Angelo Mitchievici, Ovidiu Dunăreanu, Liviu Ioan Stoiciu, Felix Nicolau, Adrian Alui Gheorghe, Ioan Florin Stanciu, Ion Roșioru, Daniela Varvara, Diana Dobrița Bîlea, Ana Ardeleanu, Anastasia Dumitru, Silviu Guga, Menuț Maximinian, Daniel Marian și alții.
HORIA GÂRBEA
Horia Gârbea, bucureştean prin locul naşterii sale, inginer constructor cu titlul ştiinţific de doctor în inginerie, profesor universitar, autor al multor volume de inginerie şi literatură, este omul de cultură, de litere, publicând poezie, proză, teatru, critică literară şi teatrală, eseuri, traduceri. I s-au jucat piese de teatru originale şi traduceri din dramaturgia universală.
A avut de-a lungul anilor diverse funcţii în domeniul culturii româneşti, astăzi reprezintă, în calitate de preşedinte, Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.
Desfăşoară, de asemenea, o intensă activitate de publicist, având rubrici permanente în reviste literare naţionale de prestigiu, a realizat scenarii de filme şi emisiuni pentru televiziune şi a reprezentat România la festivaluri internaţionale de literatură şi teatru.
Pentru activitatea sa prestigioasă plurivalentă a primit numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim Premiile Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie, pentru traducere, pentru literatură pentru copii, precum şi Premiul Academiei Române pentru dramaturgie. Distins, de asemenea, cu Ordinul Meritul Cultural.