De turism nu prea mai putem vorbi in zona de sud a litoralului. Autoritatile tot prezinta programe, Au mai ramas cativa operatori care respecta standardele unui turism corect, restul fiind doar proprietari de hoteluri prin tranzactii dubioase si carciumari de sezon. Problemele in turism difera in functie de cine le prezinta.

Ce spun turistii:

-mizerie

– lipsa sigurantei publice in unele zone, infractionalitate, furturi,

– preturile  ridicate in comparatie cu serviciile oferite

– lipsa divertismentului

– unitati de cazare in paragina

– prezenta cainilor fara stapan

– lipsa iluminatului public in multe zone din statiuni

– lipsa punctelor de informare, indicatoarelor

– lipsa parcarilor

– problema personalului necalificat si lipsit de experienta din zona turismului

 

Ce spun agentii din turism din zona unitatilor de cazare si restaurant

– lipsa programelor de dezvoltare a turismului

– lipsa sustinerii din partea autoritatilor

– concurenta neloiala din partea unor agenti economici ce opreaza la negru sau mult sub standardele cerute in turism, cat si concurenta unor unitati alimentare deschise in zona restaurantelor.

 

Ce vedem in teritoriu:  

 

Unitatile de cazare

Turismul in sudul litoralului a devenit o zona unde se spala bani din alte afaceri. Vedem cazul multor hoteluri cumparate la preturi de nimic si lasate in paragina de ani de zile. Nici chiar o oferta facuta mai buna decat investitia initiala nu-i face pe proprietari sa vanda cladirile in paragina. Unitatile de cazare care pot fi numite decente se pot numara pe degete.

Hotelurile si mai curand pensiunile,  constituie partea unitatilor de cazare oficiale in turism. O problema a unitatilor de cazare o constituie cazarea la persoane fizice cunoscuta drept cazarea la particulari.  Poate nici macar nu ar fi o problema cu un amarat care isi inchiriaza propriul apartament, dar exista persoane care au zeci de apartamente, garsoniere, inchiriate  la negru. Lovitura este dubla, hotelierii raman fara clienti, bugetul local nu mai primeste taxe din turism. In cazul cazarilor la particular, nici turistul nu poate apela la autoritati in cazul unor probleme.

Hotelierii nu interactioneaza cu promotorii de divertisment, astfel turistul venit in hotel nu are la dispozitie optiuni de divertisment pe care sa le aleaga, trebuie sa le caute personal prin statiuni. Multi dintre hotelieri actioneaza singuri, dupa un plan propriu doar pentru a prinde in sezon cat mai multi turisti la cazare cu orice pret,  fara sa aiba o comunicare cu ceilati agenti din turism din diverse categorii de servicii, intelegand in planul lor eronat ca odata cazat turistul munca lor e terminata si trec la urmatorul posibil client. Hotelierii in permanenta se raporteaza la litoralul bulgaresc, o tactica gresita, astfel nu cauta sa profite de avantajele pe care Romania le poate oferi in comparatie cu alte tari, un exemplu clar este plantarea de arbusti ornamentali in fiecare hotel si pensiune ce imita palmierii, incercand sa copiem litoralul spaniol in loc sa promovam lucrurile romanesti pentru care strainii vin in Romania.

Unitatile de alimentatie  

Sudul litoralului are cateva restaurante ce pot promova cu success o imagine buna. In rest este un dezastru. Terase multe aglomerate, imbacsite, angajati prost platiti care te servesc doar daca prezinti interes financiar, adica o posibila spaga. Avem si tarabele cu mancare puturoasa, ce le gasim ingramadite si direct in nasul turistului ce doreste doar o plimbare pe trotuar. Hamsiile, kebabul si shaworma ne intampina la tot pasul in praful ridicat de trafic.

Divertismentul, turismul sportiv

Nu mai vedem divertisment pe litoral. Ocazional un skijet pe mare, un vaporas si hidrobiciclete. Distractiile de alta data nu mai apar in sudul litoralului. Cluburile parca nu mai au cautare. Hotelierii se multumesc sa prinda turistii la cazare si nu mai prind in oferte otiuni de divertisment. Mai mult unii hotelieri considera ca daca pun cateva role si biciclete la intrare au rezolvat problema agrementului. Avem lacuri, nu avem agrement pe ele. Administratiile locale se grabesc sa sustina un festival de cateva zile, o actiune de asa zis turism sportiv de cateva ore si gata spun ca au avut un sezon plin. Turistul ramane cu plaja, masa si cazare.

Plajele

In primul rand pe toata durata verii, in mijlocul zilei, administratorii de plaje au scos tractoarele printre turisti, pentru diverse lucrari specifice, lucru care trebuia facut noaptea. Imaginile au fost de imortalizat, cu tractoare pe plaja si turisti ce se simteau parca la tara, pe camp facand plaja.

Turistii acuza proasta administrare a plajelor, prea putin loc lasat pentru cei care doresc sa faca plaja fara sezlong, prea multe baldachine, preturi ridicate pentru servicii. Plajele sint pline de vanzatorii ambulanti ce ofera mancare cu continut indoielnic.

Turismul ?  Mai vorbim despre turism ? Ramane de vazut  daca administratia actuala care a preluat un dezastru de peste 20 de ani va putea sa vina rapid cu un plan si cu o solutie efectiva de refacere a turismului. De lucrat va fi greu, printre rechinii din turism, marile companii care cam spala banii negrii prin achizitii de hoteluri si abandonarea lor, interlopii bine ancorati in comertul cu orice, sustinuti din interiorul sistemului. Va fi cea mai grea lupta de dat cand va trebui sa se treaca peste legaturile politice ale sustinatorilor de partid, cei care mereu vor fi in ilegalitate dupa ce au cotizat la unul dintre marile partide politice. Rezolvarea problemelor pe plan local, oricare ar fi ele, sint strins legate de viata politica si va insemna izolare politica totala pentru administratia care va avea curajul sa se implice in curatarea sistemului, ceea ce pare imposibil.

4 COMENTARII

  1. buna seara,
    numele meu este Dumitrana Romulus si sunt unul din consilierii personali ai domnului primar Radu Cristian.Din pacate 90 % din articolul dumneavoastra este adevarat.Dar tot atat de adevarat este faptul ca inca din prima zi de cand am venit in Primarie
    (2 iulie 2012) am inceput sa facem si sa reparam cate ceva din sezonul ce tocmai se sfarseste.In timpul jocului este foarte greu sa schimbi regurile si mai ales cand este vorba de un joc murdar ,foarte murdar.In acelasi timp stiti foarte bine (ati fost si dumneavoastra invitati) am inceput sa lucram de pe acum pentru sezonul urmator ,impreuna cu investitorii ,presa , primarie si guvern,astfel sperand ca pana la sfarsitul lunii octombrie planul de pregatire pentru sezonul urmator sa fie gata , iar la inceputul lunii noiembbrie sa-l punem in aplicare.As vrea sa fiti convinsi ca suntem o echipa care vrea si chiar va face treaba buna in Mangalia si statiunile ei minunate.In speranta ca nu am deranjat prea tare va doresc sa bem cu placere o bere peste 3 ani in orice loc din oras sau statiuni si sa privim trecutul ca un vis urat.

  2. Si noi visam la fel de frumos si va uram succes. Pana atunci PRESA reprezinta “cainele de paza al democratiei” … atata timp cat nu este castrat de administratie 🙂

  3. Am observat ca radu si mirobolanta lui echipa (cati dintre ei or fi mangalioti ?) au o calitate incontestabila: viseaza frumos -adica mai precis sunt convinsi ca, daca scriu frumos pe hartie ceea ce ar vrea ei sa faca, asta se va si intampla.Din pacate , radu saracu, oboseste cam repede caci de, e un efort si asta sa-ti imaginezi una, alta si uite asa mai pleaca putin in concediu…

  4. visati, visati, dar vine iarna. lasati vorbele goale. cu caldura a rezolvat minunata echipa dornica de munca? la vorbe se pricep, sa vedem si putina administratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.