Legea care prevede cresterea alocatiilor pentru copii de la 42 de lei la 200 lei pe luna a fost dezbatuta marti in Senat si a starnit numeroase controverse.

copilIn cazul in care propunerea legislativa ar intra in vigoare, peste 3,5 milioane de minori ar beneficia de majorarea alocatiilor de la 42 de lei la 200 de lei lunar. Momentan, aceasta initiativa ramane la nivel de proiect.

Reprezentantii Guvernului nu au imbratisat propunerea legislativa, sustinand ca bugetul statului  este prea mic momentan, banii fiind insuficienti pentru cresterea alocatiilor.

 “Efortul bugetar suplimentar lunar ar fi de 550 milioane de lei. Guvernul nu sustine prezenta propunere legislativa”, a spus Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii.

In Romania, minorii primesc una dintre cele mai mici alocatii din Uniunea Europeana. Daca pana la varsta de doi ani parintii primesc pentru fiecare copil alocatia lunara de 200 de lei, dupa implinirea acestei varste cuantumul alocatiei scade la 42 de lei – nivel la care alocatiilor elevilor romani au stagnat de mai multi ani.

La sfarsitul anului 2014, inainte de alegerile electorale, executivul a hotarat sa dubleze alocatiile pentru copiii din familii defavorizate, sa creasca indemnizatia pentru persoanele cu dizabilitati si alocatiile zilnice de hrana pentru copiii institutionalizati.

Asadar, de la 1 ianuarie 2015, aproximativ 500.000 de copii din familii defavorizate beneficiaza de alocatii duble, in valoare de 84 de lei lunar si de alocatii zilnice de hrana de 16 lei, fata de 8 lei cat primeau anul trecut.

De asemenea, de la 1 noiembrie 2014, executivul a majorat si cuantumul alocatiilor pentru copiii aflati in plasament, de la 97 de lei la 440, suma pe care o primesc si copiii aflati in sistemul special de protectie.

sursa:portalinvatamant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.