Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023: Florin Miron, Directorul Școlii Gimnaziale Nr.1 din Mangalia, finalist la categoria Egalitate de Șanse

0
1756
  • Peste 200 de directori de școli, licee și grădinițe din întreaga țară au aplicat la ediția din acest an a Premiilor pentru Directorii Anului  
  • 73 de lideri din business, specialiști în educație și reprezentanți ai autorităților au fost implicați în procesul de jurizare
  • Pe scena Ateneului Român au urcat 4 directori de școală premiați la categoriile Inovare, Antreprenoriat, Egalitate de Șanse și Directorul Anului 2023

București, 10 octombrie 2023. Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023, organizată de AVE pentru al șaptelea an consecutiv, și-a desemnat câștigătorii aseară la Ateneul Român. Astfel, patru directori de școală din România care au transformat viețile elevilor, dar și școlile pe care le conduc au fost premiați pentru proiectele în care s-au implicat în anul școlar 2022 – 2023. Directorul Anului 2023 a fost desemnată Raluca Mariana Cozma de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași.

Florin Miron – Director Școala Gimnazială Nr.1 Mangalia

Peste 200 de directori din toate județele țării s-au înscris anul acesta pentru una dintre cele patru categorii de premii: Inovare, Egalitate de Șanse, Antreprenoriat, precum și marele premiu, Directorul Anului 2023. Doi dintre directorii finaliști din acest an sunt din județul Constanța, ambii nominalizați la categoria Egalitate de Șanse: Natalia Palas de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Techirghiol și Florin Miron de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Mangalia.

Fiecare ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului ne demonstrează că în România există modele de leadership și antreprenoriat care reușesc să transforme educația. Fiecare director câștigător este o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate școlară, indiferent de problema pe care și-a propus să o rezolve. Fie că abordează fenomenul abandonului școlar, fie că se axează pe creșterea ratei de promovabilitate la examenele naționale, acești directori au nevoie atât de recunoașterea noastră, a societății, cât și de susținere și încurajare”, spune Silvia Toth, Director Programe Educaționale, AVE.

Pe scena Ateneului Român au urcat directori ale căror povești de succes au impact real în transformarea școlilor pe care le conduc și pot fi exemple de urmat. La categoria Antreprenoriat a fost premiată Diana Brătucu de la Școala Gimnazială „Traian” din Craiova (jud. Dolj), premiul pentru Inovare a fost câștigat de Vasile Benedek de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei, (jud. Sălaj), iar cel pentru Egalitate de Șanse merge la Rosemarie Delia Cocoană de la Școala Gimnazială Eșelnița (jud. Mehedinți). Câștigătorii au fost selectați printr-un proces riguros în care au fost implicați peste 70 lideri din business și experți în educație.

„Fiecare dintre noi contribuie la viitorul copiilor noștri, fie că este conștient sau nu de asta, de aceea este important să acționăm împreună într-un efort coordonat. Misiunea AVE este de a aduce în același loc actori relevanți pentru domeniul educației și suntem recunoscători că avem peste 100 de ONG-uri partenere și peste 1.000 de lideri din business care se implică. Gala Premiilor pentru Directorii Anului își propune să aducă în jurul acestor lideri excepționali comunitatea de business, sectorul non-profit și instituțiile statului pentru că doar împreună vom reuși să ducem educația din România la următorul nivel”, declară Andreea Nistor, Director Executiv, AVE.

Raluca Mariana Cozma, Directorul Anului 2023, a atras pentru școală fonduri de peste 787.000 de euro în patru ani de activitate

La ediția din 2023, „Directorul Anului” a fost desemnată Raluca Mariana Cozma de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași. Aceasta a fost premiată pentru implicarea și reușitele de care a dat dovadă, precum renovarea și reabilitarea întregii școli, dar și a spațiilor din exteriorul acesteia. Mai mult, din 2019 când a fost numită în funcția de director și până acum a atras fonduri în valoare de peste 787.000 euro pentru proiectele din școală.

Ca să contribuie la reducerea absenteismului și creșterea rezultatelor școlare, directorul Raluca Mariana Cozma a consolidat relația cu părinții și comunitatea locală, în așa fel încât aceștia să fie mai implicați în viața școlii. Iar pentru ca elevii și profesorii să își poată desfășura orele cu rezultate optime, a dotat școala cu laptopuri și videoproiectoare în valoare de aproximativ 30.000 de euro. Astfel, prin proiectele și implicarea sa, a reușit să reducă nivelul abandonului școlar de la 1,7% la 0.03% și a crescut promovabilitatea la Evaluarea Națională la 94% în 2023, de la 78% în 2021.

Pentru perioada 2022 – 2027, a obținut acreditări Erasmus+ cu o valoare de peste 200.000 de euro și  36 de profesori și 62 de elevi vor participa la schimburi de experiență în școli din străinătate. Printre alte reușite se află și accesarea proiectului „Școala în siguranță”, în valoare de aproximativ 132.000 euro și a proiectului „Hai afară la-nvățare!”, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, care-și propune abordarea predării la clasă printr-un mod creativ, folosind educația non-formală.

Raluca Mariana Cozma a introdus opționale de Educație financiară, Educație juridică și Teatru pentru a atrage și păstra elevii în școală. Alături de UNICEF România, a implementat un proiect în valoare de 29.000 de euro prin care școala a devenit hub de învățare pentru copiii ucraineni din Iași. 

Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2023 poate fi urmărit aici.

Diana Brătucu, Directorul Anului 2023 pentru Antreprenoriat: 90% din sălile de clasă din școală sunt dotate cu materiale digitale

Premiul „Directorul Anului pentru Antreprenoriat” a fost câștigat de Diana Brătucu, directorul Școlii Gimnaziale „Traian” din Craiova. Printr-o investiție de peste 450.000 de euro, 90% dintre sălile de clasă au fost dotate cu echipamente digitale. Școala a fost introdusă în lista unităților pilot care utilizează exclusiv catalogul electronic, ceea ce a dus la îmbunătățirea comunicării cu părinții și scăderea gradului de absenteism școlar. De asemenea, școala a fost acreditată Erasmus+ pe o perioadă de 4 ani, iar 38 de profesori și 100 de elevi vor participa la cursuri de formare în școli și instituții din Europa. 

Elevii sunt implicați, la rândul lor, în dezvoltarea școlii, iar la inițiativa acestora s-a realizat un teren de sport cu gazon sintetic, pentru a cărui construcție au contribuit activ la strângerea fondurilor necesare. Elevii sunt implicați în inițiative antreprenoriale și de mediu și peste 50% dintre ei colectează deja selectiv după amenajarea de spații de reciclare.

Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2023 pentru Antreprenoriat poate fi urmărit aici.

Rosemarie Delia Cocoană, Directorul Anului 2023 pentru Egalitate de Șanse: directorul care schimbă mentalități

Premiul „Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse” a fost acordat directorului Școlii Gimnaziale din Eșelnița, Rosemarie Delia Cocoană, care a avut inițiative cu impact semnificativ pentru elevii din comunitatea romă și din familiile defavorizate care compun 70% din colectivul școlii. A scăzut cu 25% numărul elevilor corigenți și repetenți, a crescut cu 20% numărul elevilor care obțin rezultate bune la învățătură și provin din familii defavorizate și a angajat un mediator școlar din comunitatea romă, care ajută școala în lupta împotriva abandonului școlar. De asemenea, a implementat proiectul „A doua șansă” prin care 70 de părinți ai elevilor din comunitatea romă au fost integrați pentru a reuși să finalizeze patru sau opt clase. Rosemarie Delia Cocoană a plecat de la faptul că toți elevii sunt egali și au aceleași șanse la educație, iar profesorii sunt cei care trebuie să-i ajute și să-i formeze.

Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2023 pentru Egalitate de Șanse poate fi urmărit aici.

Vasile Benedek, Directorul Anului 2023 pentru Inovare: fonduri de 500.000 de euro atrase prin PNRR pentru modernizarea școlii

Premiul „Directorul Anului pentru Inovare” a fost primit de directorul Liceului Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei, Vasile Benedek. Acesta a derulat proiecte europene, naționale și locale, pentru ca elevii din școală să fie la curent cu cele mai noi tehnologii în specializările pentru care se pregătesc, dar și pentru modernizarea școlii.  Printr-un proiect depus prin PNRR, în iunie 2023, a atras investiții în școală în valoare de 500.000 de euro. A implementat Agricultura 4.0 prin achiziționarea unei drone agricole, oferind consultanță de specialitate gratuită pentru elevii din școală și a înființat laboratoare de alimentație publică și agricultură, a renovat laboratorul de horticultură-viticultură.

Directorul Vasile Benedek a salvat școala de la pericolul de a fi desființată și a crescut numărul elevilor de la 220 la peste 400 în mai puțin de 3 ani. Mai mult, a mărit numărul de clase și a introdus specializări noi: a reînființat secția maghiară pentru tehnician veterinar și a înființat specializarea tehnician în protecția plantelor. Elevii au acces la tehnologie de ultimă generație și pot face practică într-o fermă didactică la standarde moderne. 

Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2023 pentru Inovare poate fi urmărit aici.

Premii de peste 14.000 de euro pentru directorii câștigători

Directorii de școală câștigători sunt în continuare susținuți în procesul de transformare a unităților școlare pe care le conduc. Astfel, fiecare dintre ei va primi câte un premiu în valoare de 3.500 de euro, dar și un loc în Programul de Transformare a Școlilor din România, lansat în această toamnă de AVE. Mai mult, prin intermediul partenerilor Adservio și Kinderpedia vor putea să continue procesul de digitalizare al școlilor prin acces la una dintre cele două platforme online care le va asigura catalog electronic și vouchere pentru primul an de utilizare.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este la a șaptea ediție, iar acest eveniment devenit deja tradiție are rolul de a oferi sprijin și recunoaștere directorilor de școală, dar și să creeze un mediu în care educația să fie apreciată și valorizată, inspirând și mobilizând întreaga comunitate și lideri din diferite sectoare pentru a se implica în transformarea educației.

Anul acesta au fost alături de AVE ca parteneri ai Galei Premiilor pentru Directorii Anului: Apa Nova, BCR Asigurări de Viață, BDO România, Deloitte, Domeniile Averești, Edenred, Garanti BBVA Leasing, Pentalog și Up România. Partenerii media care au susținut a șaptea ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului sunt:  PRO TV, Revista BIZ, Revista Cariere, SpotMedia și CSR Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.