O nouă lege, care va intra în vigoare la data de 20 iulie 2013, prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii.

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia să  depune la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.

Dacă până acum certificatul de performanţă energetică trebuia afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului de toate clădirile cu suprafaţa utilă de peste 1.000 m2, aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice, acum devine obligatorie afişarea acestora pe toate clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013, publicată în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

“Consider că am intrat în normalitate odată cu introducerea acestei legi. Eram printre ultimele ţări din Uniunea Europeană care încă nu dispuneau de un asemenea cadru legislativ şi riscam declanşarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene. Preţurile imobilelor vor fi de acum încolo influenţate şi de performanţa energetică a clădirilor, aşa cum se întâmplă de foarte mulţi ani în Occident, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că acestea vor fi mult mai aproape de valoarea lor reală. Tarifele pentru un certificat energetic nu sunt foarte mari; variază între 150 lei şi 500 de lei, în funcţie de mărimea imobilului. În orice caz, clientul va observa, chiar dacă nu pe termen scurt, că este în beneficiul său un astfel de certificat energetic”, afirmă Ing. Tasenţe Constantin, auditor energetic gradul I pentru construcţii şi instalaţii, acreditat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, directorul general al EVALTAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.